Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › Anki, fcitx i japońskie krzaczki
- This topic has 2 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 6 years temu by Tomek.
- AutorPosty
- 1 listopada 2018 o 23:25 #8502TomekForumowicz
Witam,
ostatnio postanowiłem nauczyć się japońskiego i zainstalowałem fcitx żeby móc pisać po japońsku. Wszędzie działa jak należy, tylko nie tam gdzie mi najbardziej zależy, czyli w Anki. Próbowałem zdiagnozować problem przezfcitx-diagnose
ale wypluwa mi, że wszystko w porządku, więc nie wiem w czym tkwi problem. Podejrzewam, że trzeba coś dodać do.xprofile
. U mnie wygląda on tak:export XMODIFIERS="@im=fcitx" export XIM=fcitx export XIM_PROGRAM=fcitx export QT_IM_MODULE=fcitx export GTK_IM_MODULE=fcitx export DefaultIMModule=fcitx
2 listopada 2018 o 12:02 #8503alaskan_malamuteForumowiczCzy nie lepiej zapytać się o to na forum Anki? Albo
https://www.reddit.com/r/Anki/Skoro w innych programach ci działa, to znaczy, że problem może być właśnie w Anki. Dużo amerykanów korzystających z Anki uczy się japońskiego i chyba sam Damien też, także na pewno ktoś będzie znał rozwiązanie problemu.
2 listopada 2018 o 15:45 #8505TomekForumowiczDzięki, zajrzałem na forum i okazało się, że ktoś inny miał taki sam problem i najnowsza beta częściowo rozwiązuje problem (da się pisać, ale w trakcie pisania zamiast krzaczków mam czarny pasek), więc póki co pozostaje korzystać z bety lub czekać na stabilną wersję. O reddicie nie miałem pojęcia, przyda się ;)
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.