Brak Internetu przewodowego na linuxach(Ubuntu, teraz Manjaro)

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki Brak Internetu przewodowego na linuxach(Ubuntu, teraz Manjaro)

Oglądasz 15 posty - 16 do 30 (z 30 ogółem)
  • Autor
    pavbaranov
    Forumowicz

Pobieżnie na to patrząc – czy przez przypadek nie jest to problem, o którym mowa w wiki Archa?

logan
    Forumowicz

Nie mam windowsa teraz, manjaro ma cały jeden dysk dla siebie.
    przeszukiwałem internet, instalowałem różne jądra, zainstalowałem wydanie KDE – Plasma i wciąż nic.
    Zrobiłem mały test, odpaliłem manjaro z usb na laptopie, odpiąłem kabel ethernet od PC i podłączyłem do laptopa i internet był od razu i działał normalnie. Więc wychodzi na to że winna jest tylko ta moja karta sieciowa.

edit. Prubóję zrobić zmianę r8169 na r8168 według tego: KLIK
    , pobrałem sterowniki stąd: KLIK, rozpakowałem, wchodzę w terminalu w lokalizację tego i próbuję uruchomić poprzez ./autorun.sh i zwraca mi takie blędy:

sudo ./autorun.sh

Check old driver and unload it.
    Blacklist r8169 already done
    Build the module and install
    make[2]: *** Brak reguł do wykonania obiektu 'clean'. Stop.
    make[1]: *** [Makefile:62: clean] Błąd 2
    make: *** [Makefile:48: clean] Błąd 2

utknąłem.

Moderator

Jeśli już chcesz spróbować r8168 to proponuję instalację z AUR. Np. r8168-dkms lub do jądra 4.9,(jeśli na nim jesteś) linux49-r8168.
    Ale w AUR jest jeszcze inny sterownik: r8169aspm-dkms, może po instalacji on coś zmieni.
    Czyli:
    yaourt -S r8169aspm-dkms
    Możliwe, że trzeba będzie zrestartować kompa.

logan
    Forumowicz

próbowałem chyba wszystkie rozwiązania z pierwszych 3 stron z googla i albo nic to nie daje, albo jakieś błędy przy instalacji r8168.

dodałem r8169 do blacklist, po restarcie ethernet jest nieaktywne, nie pojawia się w dostępnych połączeniach. gdy wpiszę modprobe r8168 nic sie nie dzieje, gdy wpisze modprobe r8169 znowu prubóje się łączyć, ale nic z tego.
    Strasznie irytujący problem, chyba jestem skazany na tylko i wyłącznie Windowsa :/

pavbaranov
    Forumowicz

Czy zrobiłeś cokolwiek z linka do wiki Archa, który podałem? Zgodnie z tym opisem, który tam jest, fakt, że obecnie nie masz Windows, że instalując Manjaro odłączyłeś dysk Windowsowy nic tu nie ma do rzeczy. Zwróć uwagę na zdanie: „These newer drivers disable the Wake-On-LAN feature by disabling the NIC at Windows shutdown time, where it will remain disabled until the next time Windows boots.”
    Fakt, że na livecd ethernet masz wydaje się to jedynie potwierdzać.

logan
    Forumowicz

robiłem kilka rzeczy z podanej przez ciebie strony wiki, nie wiem nic to nie pomaga. Połączenia nie mam też na LiveCd/LiveUsb tylko za pierwszym razem jakimś cudem było.
    cały czas jest tak samo:

nmcli
    wlp0s19f2u5u2: połączono to ZTE
            "ATHEROS USB2.0 WLAN"
            wifi (ath9k_htc), 64:70:02:2B:67:BF, sprzęt, MTU 1500
            domyślne IPv4
            inet4 192.168.1.5/24
            inet6 fe80::5c07:7fbb:9fff:a197/64

enp2s7: łączenie (pobieranie konfiguracji adresu IP) to Połączenie przewodowe 1
            "Realtek RTL8169 PCI Gigabit Ethernet Controller (RTL8169/8110 Family PCI Gigabit Ethernet NIC)"
            ethernet (r8169), F4:F2:6D:00:0A:56, sprzęt, MTU 1500

lo: niezarządzane
            "lo"
            loopback (unknown), 00:00:00:00:00:00, oprogramowanie, MTU 65536

DNS configuration:
            servers: 192.168.1.1
            interface: wlp0s19f2u5u2

i jeszcze

sudo dhcpcd enp2s7
    DUID 00:01:00:01:21:45:66:31:f4:f2:6d:00:0a:56
    enp2s7: IAID 6d:00:0a:56
    enp2s7: adding address fe80::6bd3:9438:88db:6a05
    enp2s7: soliciting a DHCP lease
    enp2s7: soliciting an IPv6 router
    enp2s7: no IPv6 Routers available
    timed out
    dhcpcd exited

Moderator

… karta wbudowana? Jeżeli tak, to czy masz możliwość, w BIOS’ie, włączenia/wyłączenia WOL?

Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

logan
    Forumowicz

to jest karta wpięta w port pci. Zintegrowana karta sieciowa padła mi rok temu i zmuszony byłem kupić tą która mam obecnie.

ps. szukając sterowników trafiłem na coś takiego KLIK, kod źródłowy. Pobrałem pliki z folderu z gita, i mam takie pliki na dysku:
    Screen
    jak mogę to zainstalować?

Moderator

… źródła, musisz, to skompilować do postaci wykonywalnej (w Windows’ach np. .exe czy .dll). Robisz, to – zazwyczaj – gdy instalujesz coś z AUR. Zaczekaj, aż odezwie się ktoś, kto powie Ci, co z tym zrobić, a w międzyczasie sam poszukaj informacji – będziesz się swobodniej czuł, mając jakąś wiedzę na ten temat.
    … driver’y windows’owe wyłączają WOL – rozumiem, że wyłączają na karcie. Może w konfiguracji karty (w Windows’ach) jest możliwość wyłączenia tego wyłączania. Zazwyczaj jest tam kilka, kilkanaście parametrów do ustawienia.

Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

pavbaranov
    Forumowicz

@logan – Źródła, które znalazłeś są częścią… kernela linuksa. Są one już wbudowane w kernel, jakiego używasz.

PS. Mam kartę obsługiwaną przez ten sam sterownik. Działa.

Card-2: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
               driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI
    logan
    Forumowicz

@pavbaranov robiłeś coś czy działało ci od początku?
    Skoro już nic nie działa, to chyba nie uda mi się tego naprawić. Dobrze że wifi przynajmniej działa.

pavbaranov
    Forumowicz

Nic nie „robiłem”. Działa od kopa. I także na poprzednim komputerze, gdzie miałem NIC.

Moderator

Ostatecznie. Odłącz wifi, podłącz kabel, uruchom Manjaro Live i zobacz czy działa internet (bo pisałeś, w którymś poście, że działa). Wydaj komendy:

uname -a
    lspci -nnk | grep -iA2 net
    lsmod | grep r816
    cat /etc/resolv.conf
    nmcli g && nmcli c && nmcli d

Jak nie będzie połączenia, spróbuj z inną dystrybucją Linuksa LIVE. Jeśli na którejś załapie, wykonaj te same komendy i wynik wklej tutaj.

pavbaranov
    Forumowicz

Jeszcze jedno przychodzi mi do głowy. Jeśli masz Windows. Wykonaj coś analogicznego jak w wiki Archa (tu jest dla XP, a nie mam Windows, by podpowiedzieć Ci jak to może obecnie wyglądać). Wyjdź z Windows tak, by go zupełnie zakończyć (ustawienie domyślne, to takie „pół-uspanie”) i dopiero wówczas spróbuj z linuksem.

logan
    Forumowicz

Internet działał tylko przy pierwszej w ogóle instalacji manjaro, teraz to nie ma znaczenia czy live czy normalnie zainstalowany to nie działa. posprawdzam inne dystrybucje, Ubuntu już miałem i nie działało. Arch jest sens sprawdzać?

Co do windowsa to nie mam teraz go w ogóle, mam nadzieje że zainstaluje go w tym tygodniu jeżeli mi w końcu dysk przyjdzie nowy.

Tak więc pobiorę kilka dystrybucji i sprawdzę. Trochę to potrwa z moim internetem :/

UPDATE#1
    przetestowałem na Linux Mint i Linux Fedora – na obu nie mam połączenia przewodowego.

Oglądasz 15 posty - 16 do 30 (z 30 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.