Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Co by ten systemik był ładniutki i milutki
- This topic has 8 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 6 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 30 kwietnia 2017 o 21:23 #3771wojmilForumowicz
Pytanie z punktu widzenia „blondyny”
Jak „wyładnić” system – będzie go używała kobieta i niestety musi być ładniutki (jakiś pakiecik ikonek coś ala Mac byłoby super) – bardzo proszę krok po kroku
30 kwietnia 2017 o 21:46 #3774Robert75ForumowiczMogę Ci podać link do chomika skąd możesz pobrać różne ciekawe (nawet różowe) ikony, tylko żeby cokolwiek pobrać z chomika musisz się zalogować.
http://chomikuj.pl/pogoda/Linux/Gad*c5*bcety+dla+Mandrivy+Gnome/Ikony+systemoweArch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111030 kwietnia 2017 o 21:47 #3775pavbaranovForumowicz„Ten systemik” niewiele mówi. Musiałbyś podać choćby jakie masz DE. Tematów od groma dla wszystkich. Także takie „makowe”.
30 kwietnia 2017 o 22:00 #3780wojmilForumowiczDzięki za podpowiedzi, zaglądnę do tego chomika (konto mam) – a propo a co to jest to DE – bo w sumie nie wiem jakie mam jak to jest ważne
30 kwietnia 2017 o 22:05 #3781Robert75ForumowiczDE to znaczy jakiego środowiska graficznego używasz, czyli desktop.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111030 kwietnia 2017 o 22:13 #3782wojmilForumowiczOK zrozumiane już – instalowałem Manjaro wersja XFCE – może jakieś sugestie coby system miał ten ładniutki wygląd a nie taki mroczny jak w oryginale – wiem wiem o gustach się nei dyskutuje ale jakieś podpowiedzi byłyby bardzo na miejscu.
Co ważne – nawet jak mi podpowiecie albo i nie to przynajmniej wytłumaczcie jak to wgrać jak już coś sensownego znajdę
30 kwietnia 2017 o 22:26 #3783Robert75ForumowiczMam rozumieć że chodzi o instalacje ikon. A więc po pobraniu pliku należy go rozpakować, następnie otwierasz ukryte pliki w menadżerze plików (w moim przypadku Nemo, ponieważ jestem na Cinnamon-e) i rozpakowany plik przenosisz do katalogu .icons. I to wszystko.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111030 kwietnia 2017 o 22:28 #3784wojmilForumowiczOK przyjęte i będę próbował zrealizować
1 maja 2017 o 04:41 #3786pavbaranovForumowiczProponuję zacząć – jak zwykle – od wiki Archa i wiki XFCE. Osobiście zwykle przeglądam tego typu stronki jak xfce-look, bowiem tu po prostu mogę zobaczyć.
Część tematów dla XFCE masz też w AUR (zwykle rozpoczynają się od xfce-theme), ale – o ile wiem – XFCE można również wyposażyć w tematy dla Gtk. W takim przypadku cała filozofia instalacji to po prostu jego wgranie (zainstalowanie) bądź to w pamac, bądź to choćby przez yaourt.
Z lektury obu wiki pewnie dojdziesz do wniosku, że są one sprzeczne ze sobą, albowiem jedna mówi, że tematy mają być w jednej, druga w innej lokalizacji. Nie, nie są one sprzeczne. Wiki Archa po prostu opisuje lokalizację „systemową”, która dostępna będzie dla każdego użytkownika. Wiki XFCE lokalizację użytkownika (tylko jego) – inny użytkownik nie będzie z tych tematów mógł korzystać.
Jeśli tematu nie ma w AUR, to całość „problemu” polega wyłącznie na ściągnięciu archiwum z podobającym Ci się tematem, wypakowaniem go do katalogu, który masz w podany w wiki, a następnie wybraniu jego z „Ustawień”.
W przypadku, gdy będziesz instalował temat, którego nie ma w AUR, to rób to raczej do katalogów użytkownika: ~/.local/share/themes/nazwa (dla motywów/tematów), gdyż wówczas nie będą one kolidować z innymi tematami instalowanymi z AUR. Zwróć uwagę, że owa lokalizacja znajduje się w ukrytym (to ta kropka przez local) katalogu. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.