Home › Fora › Forum wsparcia › Multimedia › Cyfrowy dźwięk i passthrough AC-3 / DTS w Xonar Essence STX II 7.1
- This topic has 4 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 8 years, 7 months temu by Empateon.
- AutorPosty
- 10 października 2015 o 17:54 #781EmpateonForumowicz
Dziwna sprawa. Nie miałem przez miesiąc dostępu do internetu a po powrocie do świata żywych i zaktualizowaniu systemu całkowicie zgubił mi się cyfrowy dźwięk. Nie działa, ani proste przekazywanie stereofonicznego sygnału na ampituner, ani passthrough dźwięku wielokanałowego.
W przypadku odtwarzania filmów w SMPlayerze z takim dźwiękiem słychać wiadomy szum.
Czy istnieje jakiś w miarę sposób na precyzyjną diagnostykę i znalezienie tego, co akurat się posypało?
Przegrzebałem wiki Archa z rozwiązywaniem problemu braku dźwięku cyfrowego, ale nic z tego nie pomogło.
Mój plik .asoundrc wygląda tak, ale nic się w nim nie zmieniło:
pcm.virtuoso { type hw card 0 } ctl.virtuoso { type hw card 0 } pcm.!default { type plug slave.pcm hw }
11 października 2015 o 04:34 #782aquilaModeratorWitam na forum
Podaj wynik komendy:inxi -SA
Jeśli nie masz inxi to zainstaluj:sudo pacman -S inxi
W konsoli wpisz alasamixer, wciśnij F6, wybierz swoją kartę 7.1 i zobacz czy coś nie jest ściszone/wyłączone.
Dodatkowo pobaw się ustawieniami w pavucontrol.
Pavucontrol w konsoli lub Menu-> Multimedia -> Kontrola głośności PulseAudio11 października 2015 o 11:14 #783EmpateonForumowiczDzięki za szybką odpowiedź.
Wygląda to tak…
$ inxi -SA System: Host: aporia-pc Kernel: 4.1.10-1-MANJARO x86_64 (64 bit) Desktop: LXQt Distro: ManjaroLinux 15.09 Bellatrix Audio: Card C-Media CMI8788 [Oxygen HD Audio] driver: snd_virtuoso Sound: ALSA v: k4.1.10-1-MANJARO
W konsoli wpisz alasamixer, wciśnij F6, wybierz swoją kartę 7.1 i zobacz czy coś nie jest ściszone/wyłączone.
Wielokrotnie sprawdzane.
Dodatkowo pobaw się ustawieniami w pavucontrol.
Pavucontrol w konsoli lub Menu-> Multimedia -> Kontrola głośności PulseAudioJuż na samym początku przygody z Manjaro deaktywowałem i powywalałem jak najwięcej z PulseAudio, bo resamplowało mi programowo cały dźwięk do 48000 Hz albo innej ustawionej na sztywno wartości. To raczej nie PA – no chyba, że w formie zemsty zza grobu.
12 października 2015 o 08:15 #785aquilaModeratorTrudno mi jest cokolwiek Ci podpowiedzieć bo nie miałem nigdy do czynienia z oddzielna kartą audio. Pytałeś o diagnostykę więc możesz wydać polecenie:
alsa-info.sh
i przeanalizować plik lub dać go tutaj (wstaw tylko link do pliku), może ktoś będzie wiedział więcej.2 kwietnia 2016 o 21:07 #1321EmpateonForumowiczProblem rozwiązał się sam, po którejś aktualizacji ALSA.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.