Dell 7559 problem z instalacją. Komunikat PCI: failed to adjust Inkctl speed.

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki Dell 7559 problem z instalacją. Komunikat PCI: failed to adjust Inkctl speed.

Oglądasz 10 posty - 1 do 10 (z 10 ogółem)
  • Autor
    blackphoenix
    Forumowicz

Witam wszystkich!
    Mój sprzęt to Dell 7559 o konfiguracji:
    procesor: Intel i7-6700HQ
    karta graficzna: Nvidia 960m
    RAM : 8GB

Opis problemu wygląda następująco:
    Chciałem zainstalować linuxa obok W10. Mój pierwotny wybór padł na debiana. Jednakże po problemach z Wi-Fi pomyślałem, że czas zagłębić się bardziej w temacie dystrybucji, niż korzystanie jedynie z polecenia wykładowców. Po przejrzeniu dystrybucji wybrałem Manjaro. Wszystko się pięknie zainstalowało, ponowne uruchomienie, pojawienie się GRUBa, wybranie Manjaro i nagle komunikat, że za długie oczekiwanie na cośtam, wybaczcie, że nie zapamiętałem co to był za komunikat. Pomyślałem, że to może być wina wcześniejszego zainstalowania debiana, może był konflikt GRUB’ów, więc myślałem, że muszę sformatować partycję z GRUB’em. niestety przez głupotę wybrałem sda3, to była jakaś partycja W10. Moje działania nic nie zmieniły, oprócz tego, że od tego momentu mam problem z uruchomieniem instalacji Manjaro. Staje mi na ładowaniu się live manjaro, wyskakuje komunikat : PCI: failed to adjust Inkctl speed. Po wielu próbach sformatowałem cały dysk, zainstalowałem od nowa Windowsa, próbowałem różnych ustawień rufusa, ale nic nie działa. Zaktualizowałem UEFI, nadal nic. Zainstalowanie wszystkich najnowszych sterowników też nic nie dało. Spróbowałem przed chwilą zainstalować MINT, jednakże zatrzymuje mi się na logo systemu i nic dalej nie rusza. Próbowałem już dodać modprobe.blacklist=nouveau i nic nie pomaga. Proszę o pomoc, bo już nie mam cierpliwości, naprawdę :)

Administrator

Może pomocny będzie przewodnik użytkownika Manjaro… opisuje również instalację z UEFI.
    Wersja angielska…
    https://downloads.sourceforge.net/manjarolinux/Manjaro-17.0-User-Guide.pdf

Robocze tłumaczenie…
    https://github.com/manjaropl/manjaro-doc-pl/blob/master/SUMMARY.md

Powodzenia

blackphoenix
    Forumowicz

Niestety, zrobiłem wszystko krok po kroku, niestety nic to nie dało. Nie wiem teraz, czy znowu robić format całego dysku [sic!], czy może jednak jest jakieś wyjście :/ Nie rozumiem, dlaczego wcześniej uruchamiało się Manjaro live, a teraz nie chce przejść dalej.

Moderator

To jaka jest sytuacja? Nie startuje nawet ManjaroLive jak i inne dystrybucje?
    Jaką opcję wybierasz przy starcie Live: Start, czy Start (nonfree) i co się dzieje po obu próbach rozruchu?
    W czasie bootowania spróbuj wcisnąć escape by zobaczyć na czym się zatrzymuje. Jeśli dopisujesz do jądra to spróbuj nouveau.modeset=0, jeśli rzeczywiście występuje problem z tym sterownikiem.

blackphoenix
    Forumowicz

No więc po kolei:
    Gdy na samym początku chciałem zainstalować Manjaro, wszystko szło w porządku. Załadował się live, wybrałem partycję, zainstalowałem i dopiero podczas ponownego uruchamiania wysypywał mi błąd podczas ładowania systemu, próbowałem to jakoś naprawić, myślałem że to wina wcześniejszej instalacji Debiana ( teraz wiem, że prawdopodobnie to wina zamontowania obrazu przez rufus na BIOS, nie na UEFI), więc niechcący usunąłem partycję WMR windowsa. Od tego czasu nie mogę nawet uruchomić Manjaro Live, ponieważ zatrzymuje mi się na:
    A start job is running for LiveMedia MHWD Script error :PCI: failed to adjust Inkctl speed
    Postanowiłem sformatować cały dysk, zainstalować ponownie windows, jednakże to znowu nic nie dało, ciągle ten sam błąd.
    Po przeczytaniu poradnika nic się nie zmieniało. Postanowiłem ponownie sformatować dysk i zainstalować W10 ( myślałem, że popełniłem jakiś głupi błąd) nadal nic nie dało.
    W każdym przypadku, niezależnie od tego, czy wybiorę non-free czy free ciągle się to dzieje. Czasami zawiesza się na LiveMedia MHWD i odmierza nawet 10 min, wtedy tracę cierpliwość i robię hard reset. Spróbuję teraz sformatować dysk i bez instalacji W10 spróbować uruchomić Manjaro Live.

EDIT:
    nic nie dało. Dysk czysty, brak zainstalowanego systemu a i tak nie działa.
    EDIT 2:
    spróbowałem uruchomić ubuntu. Wybrałem opcję try without installation, niestety zatrzymał się nie reagując na żaden klawisz podczas ładowania na logo Ubuntu. Już mi ręce opadają
    Edit 3:
    przy ładowaniu Ubuntu live usunięcie nouveau system się włącza. Przy Manjaro to nie działa

pavbaranov
    Forumowicz

To, że mhwd chce 10 minut dla dokonania czegoś nie oznacza, że będzie tyle pracował. Jednak jeśli tyle chce – należy się uzbroić w cierpliwość, zrobić sobie kawę, czy herbatę i powrócić do instalacji po 10 minutach.
    Informacja: failed to adjust lnkctl speed jest związana z nouveau. Nalezy kernelowi przy starcie systemu przekazać nouveau.modeset=0 lub modprobe.blacklist=nouveau ewentualnie nomodeset. Teoretycznie winien ruszyć przy wybraniu opcji non-free, ale jak opisujesz to się nie dzieje.
    Nieco więcej moglibyśmy powiedzieć wiedząc cokolwiek o Twoim komputerze, a przede wszystkim o tym jaka tam jest jednostka CPU i GPU itp.
    Skoro i tak dopiero jesteś na etapie wyboru dystrybucji, to sprawdź sobie – skoro to ma być Manjaro – czy z tzw. netinstall nie uda Ci się go zainstalować, lub wybierz dystrybucję bez instalatora jak np. Arch. W nim powinieneś móc sobie poukładać Archa pod ten komputer.

Moderator

Skoro dysk jest czysty a Live z Manjaro wcześniej się uruchomił to chyba przyczyna jest w ustawieniach BIOSu. Zobacz ten wpis, poustawiaj i próbuj uruchomić ManjaroLive

PS. @pavbaranov, sprzęt opisał @blackphoenix w pierwszym poście.

Edit.
    Tutaj masz jeszcze porady co do Twojego modelu.

pavbaranov
    Forumowicz

@aquila – No tak, mea culpa, choć opis zdawkowy. To jest notebook z Optimusem, w dodatku mocno wybyczony z tzw. serii gamingowej. Jeśli raz poszło, to nie ma możliwości, by nie poszło następnym razem. Nic blackphoenix nie pisał, by cokolwiek zmieniał w jakichkolwiek ustawieniach BIOS.
    Jedyne co przychodzi mi do głowy, to po pierwsze sprawdzić, czy z W10 się w istocie wyszło, a nie tylko go „uśpiło”. W10 przed instalacją Manjaro ma być kompletnie zamknięty.
    Skoro to Optimus, a karta NVidii jest dość nowa, to w zasadzie większego wyboru nie ma – non-free (chyba, że „free”, ale wówczas po instalacji i tak zmienić od razu na nvidia/optimus). Po instalacji (jeśli się uda) należy się upewnić, że Optimus jest prawidłowo skonfigurowany.
    A generalnie poczekać przy instalacji może jednak mhwd się odnajdzie.

blackphoenix
    Forumowicz

Niestety, wszelkie próby poszły na marne. Nie mam już sił, zostanę przy wirtualizacji oraz przy W10. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc :)

blackphoenix
    Forumowicz

Hej! Dla wszystkich ludzi, którzy mają podobne problemy, co ja znalazłem odpowiedź na uruchomienie Live Manjaro:
    https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/issues/764#issuecomment-234494238
    Mam nadzieję, że komuś pomogę :)

Oglądasz 10 posty - 1 do 10 (z 10 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.