Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Dlaczego przeglądanie plików systemowych zapełnia przesrzeń dysku?
- This topic has 7 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years, 7 months temu by azja.
- AutorPosty
- 18 marca 2018 o 13:43 #7061Robert75Forumowicz
Ostatnio zauważyłem że gdy przeglądam pliki systemowe, to zapełnia mi się przestrzeń dysku, fakt że to jest to przy każdorazowym przeglądaniu mw. 20 MB, (wiem, bo informuje mnie o tym conky), ale gdyby to zliczyć, to wychodzi mi jakieś 1 GB.
Dlaczego tak się dzieje? I czy jest jakiś sposób aby odzyskać tą przestrzeń dysku?Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111018 marca 2018 o 17:46 #7065azjaModerator… dość ogólny opis, więc:
# czym przeglądasz (masz na myśli, to że przeglądasz system plików, czy edytujesz pliki);
# jakie foldery puchną – nie używam conky, ale podejrzewam, że możesz monitorować poszczególne foldery:~/ ~/.cache/ ~/.config/ ~/.local/ /var/log/
… w grę wchodzi również /tmp – standardowo, to część RAM’u, a nie dysku, ale należy go wziąć pod uwagę, jeżeli monitor obejmuje również ten folder.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
18 marca 2018 o 19:20 #7066Robert75Forumowicz… dość ogólny opis, więc:
# czym przeglądasz (masz na myśli, to że przeglądasz system plików, czy edytujesz pliki);
# jakie foldery puchnąA więc do systemu pliku wchodzę wtedy gdy np. odinstaluje jakiś program, to usuwam pozostałości, trudno mi powiedzieć który folder puchnie.
A do przeglądania plików używam Caji. Tak czy inaczej mój dysk zapełnia coś o czym nie wiem.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111019 marca 2018 o 01:24 #7070azjaModerator… jeżeli usuwasz pozostałości po odinstalowaniu programu, to możesz, to robić w /etc lub /var. Dobrze zgaduję? Ciekaw jestem, co takiego usuwasz.
# 'puchnięcie’ pojawia się wyłącznie wtedy, gdy usuwasz resztki po programach (cokolwiek się za tym kryje), czyli usuwasz pliki, czy również wtedy, gdy tylko przeglądasz (chodzisz po systemie plików, przeglądasz zawartość, etc)?
# nie używam i nie znam caja i nie wiem co ona sobie zapisuje. Przejrzyj się jej konfiguracji, szukając opcji dotyczących zbierania informacji, zapisu log’ów, etc;
# przypominam o uruchomieniu w conky (lub czymkolwiek innym), monitorowania konkretnych folderów;
# gdyby ktoś postawił mnie pod ścianą i musiałbym wskazać potencjalne źródło, to na liście podejrzanych znalazłyby się:
– cache
– logi
– jakiś-soft-który-coś-robi-zapisując-informacje-na-dysku
– złośliwe oprogramowanieNie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
19 marca 2018 o 01:36 #7071Robert75ForumowiczW sumie to nie jest aż taki wielki problem, ponieważ nie mogę narzekać na brak miejsca na dysku (mój dysk ma pojemność 1 TB), tylko mnie zastanawia co pożera tą moją przestrzeń dysku.
A im więcej szukam w plikach systemowych podejrzanych katalogów, tym więcej ta przestrzeń dysku się zapełnia.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111019 marca 2018 o 15:42 #7075azjaModerator… bez punktu zaczepienia (np. aplikacja, folder) możemy jedynie spekulować, co do przyczyny.
19 marca 2018 o 17:10 #7076majoModeratorAby wytropić, co zapełnia dysk, możesz sprawdzić co kilka/kilkanaście godzin, na przestrzeni kilku dni i zapisać, jaką masz objętość poszczególnych katalogów. Po kilku dniach porównaj wyniki i ew. powtórz sprawdzanie dla podejrzanie „puchnących” podkatalogów.
sudo du -d 1 -BM --threshold=1M /
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
19 marca 2018 o 18:04 #7078azjaModerator… sprawdź również stan bezpośrednio przed zamknięciem/ponownym uruchomieniem systemu i bezpośrednio po uruchomieniu.
————-
EDIT-20180319-1806 … wersja rozwojowa komendy, zasugerowanej przez @majo. Eliminuje komunikaty błędu i wzbogaca o przydatne informacje:sudo du --time --total -d 1 -BM --threshold=1M --exclude='/dev' --exclude='/lost+found' --exclude='/proc' --exclude='/run' --exclude='/sys' /
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.