Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Drukarka hp laserjest P 1102w – prblem ze sterownikami
- This topic has 4 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 10 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 2 stycznia 2017 o 13:18 #2417Gary58Forumowicz
I jak zawsze problem z drukarką hp laserjest P 1102w, sterowniki które są hplip,hpijs,hpcups nie działąją. Na debianie był sterownik HP LaserJet Pro P1102w Foomatic/foo2zjs-z2 (recommended) ale tu go nie ma. czy można jakoś go zinstalować? Dzisiaj piewrszy dzień z nowym systemem.
2 stycznia 2017 o 13:23 #2418napcokAdministratorhttps://aur.archlinux.org/packages/foo2zjs-nightly/
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
2 stycznia 2017 o 13:39 #2419pavbaranovForumowiczEwentualnie – zgodnie z opisem od HP:
link na HP Linux Imaging and Printing
link na wiki Archa
Wersja hplip jest wystarczająca. Obok niej – prawdopodobnie musiałbyś zainstalować jeszcze hplip-plugin z AUR.Co ciekawe – bardzo mi się podoba informacja ze strony twórcy foo2zjs.
2 stycznia 2017 o 16:29 #2420Gary58ForumowiczDzięki za podpowiedzi kombinowałem w różne sposoby ze strony hp, z pozycji menu drukarki i nic a wystarczyło jedno:
# hp-setup -u wpisać w terminalu i pojawił się okno z prostym wyszukaniem i wprowadzeniem sterownika hpcups 3.16.11 i zadziałało i mam na dzieję , żę za jakiś czas nie polegnie.
Dzięki za pomoc.
2 stycznia 2017 o 17:17 #2421pavbaranovForumowiczJeśli masz hplip i hplip-plugins, to po prostu po podbiciu wersji pythona być może będziesz potrzebował przeinstalować/przekompilować hplip-plugins (to z AUR). I tyle, ale to jeszcze melodia niezbyt odległej przyszłości (w Archu zawitała nowa wersja python3 w testing :)).
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.