Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Dysk sieciowy – montowanie CIFS vs SMB
- This topic has 20 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 1 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 2 października 2017 o 20:10 #5972ZychoForumowicz
Proszę o pomoc w kwestii zamontowania dysku sieciowego. Mam zainstalowany najnowsze Manjaro KDE, zamontowałem dysk sieciowy podłączony do rutera przez SMB. Wszystko działa, ale przy przeglądaniu dysku sieciowego przez SMB nie pokazuje mi podglądu plików – głównie chodzi mi o zdjęcia. Poszperałem trochę i znalazłem jak zamontować dysk sieciowy poprzez CIFS – sudo mount -t cifs //192.168.1.1/SIECIOWY /mnt -o user=…itd. Wszystko fajnie, montuje dysk, pokazuje podgląd plików, ale po uruchomieniu kompa zamontowany w ten sposób dysk znika i trzeba montować dysk w ten sposób po każdym uruchomieniu kompa – a to jest bez sensu. Dlatego mam pytanie, w jaki sposób zamontować dysk sieciowy (podłączony do rutera TPlink 4300 – soft Gargoyle) żeby był podgląd plików i w ogóle który sposób jest najlepszy. Przesiadłem sią na Manjaro i mimo drobnych problemów nie wyobrażam sobie używanie Winda (chyba że muszę zrobić coś a apkach Adobe CS). Z góry dzięki za pomoc.
2 października 2017 o 20:58 #5973napcokAdministratorDodaj odpowiedni wpis do /etc/fstab z opcją automontowania.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
2 października 2017 o 21:28 #5974ZychoForumowiczDzięki za odpowiedź. A czy mógłbym bardziej łopatologicznie? Nie bardzo jeszcze wiem gdzie to znaleźć – niedawno przesiadłem się na Linuxa. Znalazłem chyba jak edytować fstab w Kate, ale jaki wpis dodać?
2 października 2017 o 22:02 #5975napcokAdministratorŁopatologicznie ci nie podam, bo nie używam takich rzeczy jak Samba. Daję tylko wskazówki czego szukać.
/etc/fstab – upraszczając – to plik który definiuje jakie zasoby (dyski) są montowane podczas startu systemu.
Tam należy dodać odpowiedni wpis, który będzie definiował twój dysk sieciowy – z opcją automount – aby był montowany automatycznie podczas pierwszej próby dostępu.
Możesz czekać, aż znajdzie się tu ktoś kto ci to wytłumaczy łopatologicznie albo spróbować poszukać.Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
3 października 2017 o 14:50 #5978azjaModerator… a propos pierwszej wersji, gdy nie miałeś podglądu: sprawdź konfigurację swojego manager’a plików – być może pokazuje podglądy wyłącznie z dysków lokalnych i być może można, to zmienić w ustawieniach.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
3 października 2017 o 16:59 #5980ZychoForumowicz… a propos pierwszej wersji, gdy nie miałeś podglądu: sprawdź konfigurację swojego manager’a plików – być może pokazuje podglądy wyłącznie z dysków lokalnych i być może można, to zmienić w ustawieniach.
Raczej to nie, jak zamontuje dysk przez CIFS to ten sam manager plików pokazuje podgląd, a jak wejdę przez SMB to już nie pokazuje. Nie chcę sam eksperymentować z edycją /etc/fstab żeby nie uwalić systemu. Poszukam na forum głównym Manjaro, a może i tutaj ktoś będzie mógł coś podpowiedzieć.
3 października 2017 o 17:30 #5981pavbaranovForumowiczHmmm… Mam rozumieć tak:
– podłączenie dysku przez protokół SMB powoduje, że dysk jest widoczny w Dolphin i możesz spokojnie wykonywać operacje dyskowe (przenoszenie, kopiowanie itp.),
– możesz otworzyć plik na dysku sieciowym (np. taki plik, w którym jest „zdjęcie”; przy okazji – to potoczne stwierdzenie, ale kompletnie nic nie mówi) – czyli np. po otworzeniu dysku w Dolphin, kliknięciu na „zdjęcie” otwiera Ci się gwenview i wszystko jest ok (jeśli to nie gwenview to:
— podaj jakim programem je otwierasz,
— jaki format mają te zdjęcia (tzn. w jakim standardzie są),
– to, czego nie widzisz, a chciałbyś, to jedynie „podgląd” (tzw. thumbnail) zdjęcia np. w… (znów nie podałeś) Dolphinie; ów „podgląd” jest natomiast widoczny w przypadku dysków lokalnych.Rozumiem, że takie coś jak kdenetwork-filesharing masz zainstalowane (bo to chyba niezbędne przy SMB, ale nie wiem dokładnie czemu służy – Samby nie używam, wolę ją tańczyć :)).
Jeśli wszystko wyżej prawda, to spróbuj sprawdzić ów podgląd na innym „menedżerze plików” (aby Ci nie ściągał setek zależności spróbuj np. krusader i/lub pcmanfm-qt). Spróbuj zoaczyć jakie uprawnienia masz do owych plików na SMB. Może to coś da.
Z innej beczki: dla polecenia, do montowania po CIFS możesz sobie zrobić prosty skrypt w bash (lub nawet alias) i wywoływać kiedy potrzebujesz (nie jestem do końca przekonany, czy przejdzie to w tzw. autostarcie KDE ze względu na uprawnienia). Wpierw spróbujmy to co wyżej. Przede wszystkim upewnić się.
PS: To jest linux. Z faktu, że na jednym dysku masz coś i coś możesz w jakimś programie z niego oglądać nie oznacza, że dla każdego innego będziesz miał taki dostęp.
3 października 2017 o 20:31 #5983ZychoForumowiczHmmm… Mam rozumieć tak:
– podłączenie dysku przez protokół SMB powoduje, że dysk jest widoczny w Dolphin i możesz spokojnie wykonywać operacje dyskowe (przenoszenie, kopiowanie itp.),
– możesz otworzyć plik na dysku sieciowym (np. taki plik, w którym jest „zdjęcie”; przy okazji – to potoczne stwierdzenie, ale kompletnie nic nie mówi) – czyli np. po otworzeniu dysku w Dolphin, kliknięciu na „zdjęcie” otwiera Ci się gwenview i wszystko jest ok (jeśli to nie gwenview to:
— podaj jakim programem je otwierasz,
— jaki format mają te zdjęcia (tzn. w jakim standardzie są),
– to, czego nie widzisz, a chciałbyś, to jedynie „podgląd” (tzw. thumbnail) zdjęcia np. w… (znów nie podałeś) Dolphinie; ów „podgląd” jest natomiast widoczny w przypadku dysków lokalnych.Rozumiem, że takie coś jak kdenetwork-filesharing masz zainstalowane (bo to chyba niezbędne przy SMB, ale nie wiem dokładnie czemu służy – Samby nie używam, wolę ją tańczyć :)).
Jeśli wszystko wyżej prawda, to spróbuj sprawdzić ów podgląd na innym „menedżerze plików” (aby Ci nie ściągał setek zależności spróbuj np. krusader i/lub pcmanfm-qt). Spróbuj zoaczyć jakie uprawnienia masz do owych plików na SMB. Może to coś da.
Z innej beczki: dla polecenia, do montowania po CIFS możesz sobie zrobić prosty skrypt w bash (lub nawet alias) i wywoływać kiedy potrzebujesz (nie jestem do końca przekonany, czy przejdzie to w tzw. autostarcie KDE ze względu na uprawnienia). Wpierw spróbujmy to co wyżej. Przede wszystkim upewnić się.
PS: To jest linux. Z faktu, że na jednym dysku masz coś i coś możesz w jakimś programie z niego oglądać nie oznacza, że dla każdego innego będziesz miał taki dostęp.
Więc jest chyba dokładnie tak jak opisałeś, czyli korzystam z Dolphina i po podpięciu dysku przez kreator w KDE (sieć/dodaj zasoby samby – wybieram swój dysk sieciowy) i jest widoczny w Dolphinie i montuje się automatyvznie. Tyle, że wszędzie poza dyskiem sieciowym pokazuje podgląd plików – zdjęcia w głównie w jpg, tiff – a w dysku sieciowym nie. Mam dużo zdjęć i znalezieni czegokolwiek bez podglądu to konieczność otwierania każdego pliku w przeglądarce grafiki – czy to Gwenview, czy Nomacs (naprawdę fajny program). Z kolei po podpięciu dysku za pomocą komendy: sudo mount -t cifs //192.168.1.1/SIECIOWY /mnt -o user=nazwa użytkownika, potem hasło – montuje się dysk i pojawia się w urządzeniach obok pozostałych dysków. I tutaj podgląd działa tak jak w każdym innym folderze w kompie – moze trochę wolniej, ale wiadomo, to po wifi. I teraz chciałbym zamontować dysk sieciowy w taki właśnie sposób, ale żeby montował się za każdym razem po odpaleniu kompa, bo zamontowany za pomocą powyższej komendy, działa tylko do wyłączenia kompa. Sprawdziłem też Krusader i sytuacja jest identyczna, jak w Dolphinie.
Może jest inny, lepszy sposób zamontowania dysku sieciowego, bo w kreatorze od KDE jest jeszcze do wyboru podłączenie przez SSH i jako dysk sieciowy MS Windows, ale nie wiem co wpisywać w okienka konfiguracji – próbowałem już dziesiątki opcji i nie daje rady tego zrobić. Na Arch wiki znalazłem jeszcze takie coś:
w /etc/fstab
dopisać:
//SERVER/sharename /mnt/mountpoint cifs username=myuser,password=mypass 0 0
tylko gdzie to dopisać (oczywiście po podstawieniu moich danych) na końcu w ostatnim wierszu? I jak zaznaczyć opcję automontowania? Skrypt w Bash – tego jeszcze nie odarnąłem, muszę się wgryźc w temat.
Dzięki za pomoc :)3 października 2017 o 20:42 #5984napcokAdministratorNa końcu pliku będzie dobrze.
Przykład
//servername/sharename /media/windowsshare cifs username=msusername,password=mspassword,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
3 października 2017 o 21:15 #5985pavbaranovForumowiczPrzy tym CIFS jest ok? Mi to wygląda na jakieś uprawnienia. Coś nie jest w stanie czytać prawidłowo.
Możesz zrobić kilka rzeczy. Od najtrudniejszej:
1. Sprawdzić o co chodzi :) Uruchom dolphina z konsoli, wejdź na sieciowy na protokole SMB – może coś się pojawi (wątpię). Możesz również sprawdzić uprawnienia. Wygląda to bowiem tak, jakby dolphin, czy gwenview miał dostęp, a coś co odpowiada za podgląd (powinno to być kdegraphics-thumbnailers, obecna wersja to 17.08.1) – już nie potrafi tego odczytać (sprawdź sobie wersję tego oprogramowania; w ogóle jaką masz tę Plasmę/Manjaro?).
2. Dopisać to co znalazłeś jak podpowiadowa napcok. Będziesz korzystał z innego protokołu. Nie wiem, czy to wspiera KDE.
3. Jeśli chcesz korzystać z SMB – przecież możesz podglądać pliki w samym Gwenview. Nadto są inne przeglądarki, które to mogą nieco inaczej organizować.
Generalnie – zgłoś błąd na bugzilli KDE, bo to chyba prawidłowe miejsce.3 października 2017 o 21:26 #5986ZychoForumowiczNa końcu pliku będzie dobrze.
Przykład
//servername/sharename /media/windowsshare cifs username=msusername,password=mspassword,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
dopisałem w fstab i dysk pojawia się w urządzeniach, ale pojawia się:
„Próba uzyskania dostępu do 'SIECIOWY on 192.168.1.1′ zakończyła się błędem: mount: /media/windowsshare: operacja dozwolona tylko dla roota.”
i nie ma dostępu do dysku3 października 2017 o 21:34 #5987napcokAdministratorSpróbuj dodać opcję user np.
//servername/sharename /media/windowsshare cifs user,username=msusername,password=mspassword,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
Jak możesz to zajrzyj na kanał irc, będzie łatwiej i szybciej.
3 października 2017 o 21:34 #5988ZychoForumowiczNa końcu pliku będzie dobrze.
Przykład
dopisałem w fstab i dysk pojawia się w urządzeniach, ale pojawia się:
„Próba uzyskania dostępu do ‚SIECIOWY on 192.168.1.1’ zakończyła się błędem: mount: /media/windowsshare: operacja dozwolona tylko dla roota.”
i nie ma dostępu do dyskuMam najnowsze Manjaro KDE 17.0.5. Problem raczej leży w sposobie montowania dysku, bo Dolphin poprawnie wyświetla podgląd obrazków jeśli dysk sieciowy jest zamontowany przez CIFS. Dodatkowo zauważyłem że coś jest nie tak z montowaniem poprzez KDE/dodaj zasoby Samby, bo gdy kliknę na jakiś plik jpg to otwiera się w np. Gwenview, ale przy zamknięciu okna pyta czy zapisać zmiany w pobranym pliku – czyli pobiera plik z dysku sieciowego i dopiero wyświetla. Z kolei po zamontowaniu dysku przez CIFS wszystko jest jak na lokalnym dysku – czyli przeglądam sobie pliki (zdjęcia) w Gwenview i nic nie pobiera, tylko przeglądam.
3 października 2017 o 21:52 #5990napcokAdministratorI jak po dodaniu opcji user – o której pisałem w poprzednim poście?
3 października 2017 o 22:08 #5991ZychoForumowiczniestety, ale po dopisaniu user – wywala błąd i nawet nie pokazuje że dysk się zamontował…
Jak na razie działa tylko wklepywanie za każdym razem: sudo mount -t cifs //192.168.1.1/SIECIOWY /mnt -o user=…
dzięki za pomoc… - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.