Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Dysk sieciowy – montowanie CIFS vs SMB
- This topic has 20 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 1 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 3 października 2017 o 22:33 #5992napcokAdministrator
Jak są jakieś błędy to należy je wkleić, abyśmy mogli pomóc.
Tutaj nikt nie ma szklanej kuli.Informacja, że są błędy, bez podania jakie nie ma sensu.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
3 października 2017 o 22:40 #5993ZychoForumowiczCzy przesiadka na XFCE może coś pomóc, bo tak drążę temat i czytam, że KDE ma jakieś dodatkowe blokady związane z bezpieczeństwem i może tu jest problem.
4 października 2017 o 00:33 #5994napcokAdministratorDrążysz temat, ale nie chce ci się nawet odpowiedzieć na zadane przez osoby próbujące ci pomóc pytania, ani wkleić komunikatów błędów – czyni to ten wątek zupełnie bezsensownym, a czas poświęcony na próby pomocy zmarnowanym.
Ode mnie to tyle w tym temacie.Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
4 października 2017 o 06:21 #5996pavbaranovForumowiczA ode mnie jeszcze tylko tyle – ta samba jest na pewno dobrze skonfigurowana? Zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/Samba i pomocniczo, ale za to po polsku: o SAMBA w Ubuntu i innych (niż Arch).
4 października 2017 o 17:28 #5998ZychoForumowiczDzięki wszystkim za poświęcony czas i pomoc. Znalazłem w końcu wpis do fstab, który zadziałał. Wklejam, może komuś się przyda:
//servername/sharename /media/Serwer cifs username=xxxx,password=yyyy,uid=1000,gid=1000,user,iocharset=utf8 0 0
Przetestowałem i działa – w ścieżce katalogów w managerze plików wyświetla się /media/serwer. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale działa. Montuje się z systemem i pokazuje podgląd plików.
Tylko jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi, bo przy uruchamianiu systemu przez chwilę pokazuje się na czerwono wpis:
„failed to mount media /serwer” i potem coś na żółto, ale nie mogę doczytać za szybko znika. dziwne to, bo dysk się montuje i działa. Jeśli wykasuję powyższy wpis z fstab, to oczywiście dysk się nie montuje, ale wpis na czerwono i żółto podczas uruchamiania systemu znika.udało mi się zrobić zdjęcie podczas uruchamiania systemu, trochę niewyraźne, ale widać te komunikaty w kolorze.
Czyto będzie miało jakiś wpływ na stabilośc systemu?
Dzięki za wyrozumiałość :)Attachments:
4 października 2017 o 17:56 #6000pavbaranovForumowiczw ścieżce katalogów w managerze plików wyświetla się /media/serwer. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale działa.
No wszak we wpisie w fstab tam to montujesz. Gdzie zatem chcesz mieć to w Dolphinie?
Jeśli chodzi o informację o wadliwym montowaniu, to masz na zdjęciu (mało czytelne) napisane co masz zrobić by się dowiedzieć co jest nie tak („See itd.). Wszelkie „failed” nie są mile widziane :)
Oprócz tego, co wyświetlane jest przy starcie wszelkie informacje są zapisane w tzw. dzienniku systemowym. Zapoznaj się z poleceniem journalctl.
Jeśli chcesz czegoś od nas, to musisz podać konkretną informację a nie behawiorystykę systemu. „To co widać” :) moze być efektem różnych przyczyn. Próba pomocy na łapu-capu może spowodować wyłącznie pogorszenie sytuacji. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.