Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] Gdzie jest Cron
- This topic has 11 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 7 years, 7 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 27 marca 2017 o 20:05 #3336MarsjaninForumowicz
Witajcie. Zaczynam przygodę z Manjaro, to moja pierwsza dystrybucja oparta na czymkolwiek innym niż Debian.
Mam pytanie chyba proste: gdzie do licha jest cron i crontab?
27 marca 2017 o 20:49 #3339aquilaModeratorWitam
Manjaro jest oparte na Archu, który jest bardzo dobrze opisany. Dlatego Arch cron.
Witamy w świecie Manjaro.27 marca 2017 o 21:33 #3341MarsjaninForumowiczsystemd/timers… Okej… Brzmi nieźle, ale za to ma bardziej skomplikowane pliki konfiguracyjne. Nie, nie dużo bardziej, ale jednak. Jest do tego jakieś GUI z ładną tabelką i zaptaszaniem?
Znajduję jakieś dziwne nakładki na pomodoro, ale to chyba jest raczej inny program, zastępujący systemd/timer?
EDIT:
Doinstalowałem jakiś timertab. Co prawda to CLI, ale już nie grzebanie solo w plikach i robi ładnie listę. Próbowałem dodać jakieś zadanie, i… brak możliwości zapisu. Oczywiście zgadłem, że chodzi o prawa roota, ale tutaj mam pytanie: czy jeśli dodam zadanie jako root to ono wykona mi się w trybie graficznym dla zalogowanego usera? Crona każdy miał swojego, swojego root i swojego user… Jak to tutaj rozwiązali?28 marca 2017 o 06:21 #3343pavbaranovForumowiczChodzi Ci o GUI do sterowania usługami systemd? Dla Plasma: systemd-kcm, dla gtkowych – systemd-ui.
28 marca 2017 o 15:24 #3346MarsjaninForumowiczMogę tam teoretycznie wylistować również zadania (jobs), ale nie do końca – polecenie timertab list wyrzuca mi kilka systemowych pozycji, a program systemd-ui w seksji jobs jest pusty. Nowego zadania również chyba nie da się dodać.
28 marca 2017 o 16:39 #334828 marca 2017 o 20:51 #3351MarsjaninForumowiczGnome-schedule wymaga zainstalowania cronie albo fcron – a jak zrozumiałem, mam chcieć tego uniknąć, skoro mam systemd/timers. Chyba, że źle rozumiem. :(
29 marca 2017 o 10:20 #3354DeletedMemberMiałem na myśli, że gnome-schedule współpracuje z systemd-cron
30 marca 2017 o 09:02 #3355pavbaranovForumowiczAha – masz jeszcze systemdgenie oparte tylko o Qt5, które nie jest powiązane z KCM.
Inna sprawa, że wszystkie GUI pracują już z usługami, które w systemie są (choćby nieaktywne). Jeśli potrzebujesz jakiejś dodać (tzn. pliki konfigurujące nie są dostarczane wraz z programem), to – niestety – trzeba taką usługę sobie napisać i uruchomić.
Przy okazji – w obecnym Debianie (i pochodnych) też jest systemd, zatem zasadniczo różnic nie ma.30 marca 2017 o 17:26 #3357mnemonicForumowiczNajlepsze są najprostsze rozwiązania:
pacman -S cronie systemctl enable cronie.service syctemctl start cronie.service
Jeśli zadanie ma być uruchamiane w środowisku użytkownika:
crontab -e
z poziomu systemu:su crontab -e
A jeśli masz problem z używaniem Vim wykonaj wcześniej np
export EDITOR=nano
można to też dodać do .bashrc
Przykładów jak używać crontab jest w sieci od liku, więc to pominę :)30 marca 2017 o 21:36 #3359MarsjaninForumowiczMiałem na myśli, że gnome-schedule współpracuje z systemd-cron
Pewnie tak. W końcu zainstalowałem cronie, z nim też (lub to na to samo wychodzi) współpracuje. Tyle, że szukałem nakładki na ponoć lepszy już obecny w systemie systemd/timers.
Aha – masz jeszcze systemdgenie oparte tylko o Qt5, które nie jest powiązane z KCM.
Systemdgenie owszem, wylistował mi w tabeli obecne działające timery, niestety nie pozwolił dodać swojego.
Przy okazji – w obecnym Debianie (i pochodnych) też jest systemd, zatem zasadniczo różnic nie ma.
Różnica jest taka, że tutaj dodatkowo jest timer pod systemd, a crona nie było. Już jest i (chyba) działa, więc sprawa jakby załatwiona. Acz szkoda mi trochę, że jedną robotę robią dwie aplikacje.
A jeśli masz problem z używaniem Vim […]
To Vim ma problem:
$ crontab -e /bin/sh: /usr/bin/vi: Nie ma takiego pliku ani katalogu crontab: "/usr/bin/vi" exited with status 127
Oczywiście żartuję, mam Mousepada, mam Nano, a nawet i z Vi umiem wyjść nie generując ciągów losowych znaków. Niemniej tak jak powyżej właśnie zastałem to skonfigurowane OOTB po instalacji.
Przykładów jak używać crontab jest w sieci od liku, więc to pominę :)
Akurat właśnie crontaba używałem na Debianie, więc tutaj sobie już dam radę.
Dzięki!
31 marca 2017 o 06:16 #3364pavbaranovForumowiczSystemdgenie owszem, wylistował mi w tabeli obecne działające timery, niestety nie pozwolił dodać swojego.
To młody program widać jeszcze nie ma.
Dodajesz, uruchamiasz usługi jak wszystko w systemd za pomocą systemctl (start/enable). - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.