Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › Gimp i jego wtyczki
- This topic has 5 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years temu by Robert75.
- AutorPosty
- 13 października 2017 o 13:32 #6084aquilaModerator
Witam
Czasami trzeba nam wykonać operację na wielu obrazach/zdjęciach (zmiana rozmiaru, formatu, itp.). Takie czynności można wykonać w konsoli używając do tego zainstalowanego już w system ImageMagick.
Komendami np. mogrify możemy to uczynić (tutaj przykłady). Graficznym programem najczęściej proponowanym IMO jest Gimp, lecz niektórzy powiedzą, że po co kombajn do zmiany formatu a inni powiedzą, że nie można
wykonywać czynności na wielu plikach. Co do pierwszego się zgadzam, jest to kombajn ale co do drugiego to przychodzi nam na pomoc wtyczka Bimp.
Posiada ona kilka prostych czynności, które możemy wykonać na wielu obrazach.
Wtyczkę instalujemy z AUR:yaourt -S gimp-plugin-bimp
Wychodząc z założenia, że „jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów”, próbka działania wtyczki na filmie.
13 października 2017 o 16:27 #6086napcokAdministrator@aquila, nie znałem, dzięki – może się przydać :)
Jak już mamy wątek o GIMPie i jego wtyczkach to ja podrzucam bardzo fajną i bogatą wtyczkę gmic – działa też jako oddzielny program.
Nazwa paczki gimp-plugin-gmic – jest w repo community.Wrzucam też link do 11stu oficjalnych videotutoriali – można się przekonać o ogromnych możliwościach GMIC…
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
13 października 2017 o 18:10 #6091aquilaModeratorNo to następna propozycja.
Czasami potrzeba nam wyrzucić jakiś przedmiot ze zdjęcia. Wtyczka nie sprawdza się we wszystkich przypadkach ale gdy mamy jednolite, podobne tło, radzi sobie całkiem nieźle.
Instalacja z AUR:yaourt -S gimp-plugin-resynthesizer
A to przykład.
14 października 2017 o 15:25 #6100napcokAdministratorTo ja dorzucam jeszcze kurs podstaw GIMPa.
Materiały z http://www.inf.sgsp.edu.pl/… pozwoliłem sobie wrzucić je na Youtube – licencja Public Domain – gdyż są to świetne materiały do nauki, a bardzo trudno je znaleźć w wyszukiwarkach.Materiały do ćwiczeń: http://www.inf.sgsp.edu.pl/lab/gimp/cwiczenia/
Miłej nauki :)Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
23 października 2017 o 15:48 #6181dead0userForumowiczCiekawy jest też zestaw wtyczek Elsamuko. Do zainstalowania z AUR.
Strona projektu24 października 2017 o 13:29 #6187Robert75ForumowiczJa z kolei chciałem zaproponować tą wtyczkę dla Gimp-a.
yaourt -S gimp-plugin-layerfx
która to odpowiada za efekty do tekstu, (podobna do layer styles z photoshop-a).Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110 - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.