Home › Fora › Środowiska graficzne › Inne › [SOLVED] Gnome dodatkowe środowisko
- This topic has 17 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 10 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 10 stycznia 2017 o 00:23 #2519Robert75Forumowicz
Witam. Jak wiadomo na Manjaro jestem od kilku dni, więc nie jestem obeznany z tym systemem. Mam pytanie jaki pakiet muszę zainstalować żeby mieć środowisko graficzne Gnome wewnątrz Cinnamon. W ROSIE taki pakiet się nazywa task-gnome.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 stycznia 2017 o 09:10 #2520pavbaranovForumowiczZerknij niekiedy na wiki Manjaro bądź Archa. Rozumiem, że to nie ma być Gnome w Cinnamonie, tylko chcesz mieć i Cinnamona i Gnome, no to instalujesz gnome :)
W Manjaro Cinnamon masz wygodne narzędzie do instalacji, aktualizacji itp. pakietów. Nazywa się pamac (a w menu bodaj właśnie „Aktualizacja i instalacja oprogramowania”).10 stycznia 2017 o 10:17 #2524Robert75ForumowiczAle mi chodzi o nazwę konkretnego pakietu, ponieważ po wpisaniu gnome wyskakuje mi multum pakietów. Zainstalowałem także dwa pakiety gnome-desktop ale po wylogowaniu nadal jest brak tego środowiska.
Attachments:
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 stycznia 2017 o 10:27 #2526aquilaModeratorSkoro chcesz miec dodatkowe, kompletne środowisko Gnome to musisz zainstalować te pakiety, które Ci wyskakują przy komendzie:
sudo pacman -S gnome
Tutaj masz dokładnie jak go zainstalować.
Popraw temat lub podaj przykład zmiany tematu jeśli nie możesz edytować pierwszego postu bo samo Gnome nic nie powie osobom szukającym pomocy na naszym forum.10 stycznia 2017 o 10:36 #2527pavbaranovForumowiczEwentualnie przybliż nam co to gnome-task w ROSA. Używamy tu Manjaro (a ja Archa), zatem niekoniecznie orientujemy się w ROSA :)
10 stycznia 2017 o 10:41 #2528Robert75ForumowiczPo prostu dałem przykład że w ROSIE ażeby mieć dodatkowe środowisko wystarczy wklepać do terminala urpmi task-gnome i jest.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 stycznia 2017 o 10:49 #2529Robert75Forumowicz@aquila: Po wpisaniu danego polecenia wyskakuje mi info co mam zrobić?
[robson@amd ~]$ sudo pacman -S gnome [sudo] hasło użytkownika robson: :: Jest 47 pakietów w grupie gnome: :: Repozytorium extra 1) adwaita-icon-theme 2) baobab 3) dconf-editor 4) empathy 5) eog 6) epiphany 7) evince 8) gdm 9) gnome-backgrounds 10) gnome-calculator 11) gnome-contacts 12) gnome-control-center 13) gnome-dictionary 14) gnome-disk-utility 15) gnome-font-viewer 16) gnome-keyring 17) gnome-screenshot 18) gnome-session 19) gnome-settings-daemon 20) gnome-shell 21) gnome-shell-extensions 22) gnome-system-log 23) gnome-system-monitor 24) gnome-terminal 25) gnome-themes-standard 26) gnome-user-docs 27) gnome-user-share 28) grilo-plugins 29) gtk3-print-backends 30) gucharmap 31) gvfs 32) gvfs-afc 33) gvfs-goa 34) gvfs-google 35) gvfs-gphoto2 36) gvfs-mtp 37) gvfs-nfs 38) gvfs-smb 39) mousetweaks 40) mutter 41) nautilus 42) sushi 43) totem 44) tracker 45) vino 46) xdg-user-dirs-gtk 47) yelp Wybierz pakiety (domyślnie=wszystkie):
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 stycznia 2017 o 10:51 #2530pavbaranovForumowiczPo prostu dałem przykład że w ROSIE ażeby mieć dodatkowe środowisko wystarczy wklepać do terminala urpmi task-gnome i jest.
No to tutaj instalujesz gnome. Daje to bazowe środowisko GNOME 3. Reszta jest w gnome-extra. Ponownie odsyłam na wiki.
10 stycznia 2017 o 11:27 #2531aquilaModeratorNie wiem jaki masz tu problem. Po tej komendzie klikasz enter i powinieneś mieć podstawowe środowisko Gnome. Jeśli chcesz mieć więcej pakietów Gnome wpisujesz:
sudo pacman -S gnome-extra
tak samo możesz kliknąć enter by zainstalować wszystkie pakiety lub wybrać cyferki podporządkowane odpowiednim programom/pakietom. Wszystko jest opisane w linku, który Ci podałem.
Jeśli chodzi o znacznik code, musisz go wcisnąć przed tekstem code, które ma być wyróżnione jak i na końcu tekstu /code
Prosiłem o propozycję zmiany tematu.
10 stycznia 2017 o 11:45 #2532Robert75ForumowiczOk zapamiętam. Ale zmieniłem temat wątku na Gnome dodatkowe środowisko. Wydaje mi się że pasuje do tematu. Jeśli to jest złe to zasugeruj zmianę nazwy.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 stycznia 2017 o 12:06 #2533pavbaranovForumowiczOT: @Robert75 – tematy winny tak brzmieć, by ktoś, kto wchodzi na forum mógł po temacie zorientować się, czy w nim jest coś, czego szuka, czy nie. „Gnome” – nie znaczyło nic. „Gnome dodatkowe środowisko” – też w zasadzie nic, bo jest co najmniej dwuznaczne (można rozumieć je co najmniej też, jako chęć instalacji dodatkowego środowiska obok Gnome). Wydaje się, że lepiej w tytule po prostu zadać pytanie, typu „Jak doinstalować środowisko Gnome”.
10 stycznia 2017 o 12:10 #2534Robert75ForumowiczOk zainstalowało się. A gdybym chciał odinstalować to środowisko to jakiej komendy muszę użyć?
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 stycznia 2017 o 12:28 #2535pavbaranovForumowiczKurcze, zaczynamy tu robić za Twój prywatny support, w dodatku w zakresie, który jest wyjątkowo dobrze przedstawiony na wiki Manjaro i Archa, a nadto podstawowa w tych systemach komenda pacman zawiera również swój help. Co jeszcze ciekawsze – podstawowe informacje masz nawet na tej stronie.
Natomiast na pytanie Twoje prostej odpowiedzi nie ma, bowiem jest ono nieprecyzyjnie zadane.
Do odinstalowania czegokolwiek służy podstawowa komenda:
pacman -R nazwa
Odinstaluje, ale pozostawi w systemie różne rzeczy. Możesz zatem chcieć odinstalować z wszystkimi zależnościami, kaskadowo itp. Wszystko zależy od Ciebie i od tego, co pragniesz uzyskać. Wyjaśnienia komend uzyskasz wpisując:
pacman -R --help
Możesz to robić też wygodnie w GUI o nazwie pamac.10 stycznia 2017 o 17:31 #2536Robert75Forumowicz@pavbaranov: Nie wściekaj się tak. Przecież pisałem wcześniej że nie znam tego systemu, a chciałbym bardzo poznać podstawowe komendy.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 stycznia 2017 o 17:58 #2537pavbaranovForumowiczOT: Tylko, że forum jest od rozwiązywania problemów a nie od tego, by uczyć kogoś podstawowych rzeczy, które są doskonale wytłumaczone.
Zastanów się – żądasz od nas naszej aktywności, poświęcenia Tobie czasu, odpowiedzenia Ci, a sam nie uczynisz kompletnie nic, by znaleźć „rozwiązanie”, które jest w dodatku na przysłowiowej tacy.BTW: Jeśli znasz najpopularniejsze rozwiązania, to może tzw. rosetta będzie Ci przydatna.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.