Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Grub nie widzi windowsa 7
- This topic has 7 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 8 months temu by aquila.
- AutorPosty
- 27 lutego 2018 o 20:27 #6958V3ntuForumowicz
Hej wszystkim, jestem nowym użytkownikiem manjaro. Po przebrnięciu przez instalacje windows nie zostaje pokazany w grubie.
Zorbiłem polecenie
grub-update
Ale nie wykryło windowsa
dodałem do 40_custom taki kodmenuentry "Windows 7" { set root='(hd0,1)' chainloader +1 }
i dałem grub-update i nadal nie znalazło. Jak uruchomiłem ponownie widniał napis Windows 7 ale nie wywala błąd invalid efi file patch.
Macie może jakieś pomysły ?Attachments:
27 lutego 2018 o 20:44 #6960michaldybczakForumowiczMasz tablelę partycji w starym formacie mbr więc UEFI ci nie pójdzie (chyba że zrobisz nową tabelę GPT na dysku, a to oznacza kasację wszystkich danych), szczególnie że nie masz nawet partycji EFI tylko zwykłą rozruchową, czyli wszystko musisz odpalać w trybie Legacy. Nie wiem jakie masz ustawienia, ale przestaw w BIOSie na Legacy, uruchom system i jeszcze raz zaktualizuj grub, może tym razem poradzi sobie.
27 lutego 2018 o 20:47 #6961V3ntuForumowiczJak ustawiam bootowanie bez uefi to nie znajduje systemu i każe wrócić do menu bootowania. Spróbuje zainstalować system od nowa bez uefi
27 lutego 2018 o 20:49 #6962michaldybczakForumowiczTak będzie najlepiej, bo zły tryb instalacji zawsze powoduje problemy. Zawsze jak instalujesz system to musisz wiedzieć jaką masz tabelę partycji, jakie są ograniczenia MBR, co jest wymagane na GPT z UEFI itd. To są podstawy i bez tego łatwo zepsuć wszystkie systemy…
27 lutego 2018 o 20:51 #6963V3ntuForumowiczTak wiem, jestem nowy w świecie linuxa i dopiero się go uczę ^^ Zainstaluje od nowa i dam znać
/edit
Wczytywanie grafiki na legacy nie odpala. Jak zrobie tablice GPT to będę musiał odnowa instalować windowsa czy windows zostanie a inne pliki ulegną formatowi ?28 lutego 2018 o 07:32 #6967michaldybczakForumowiczJak zmieniasz tablicę partycji to skasowaniu ulega WSZYSTKO (dane i partycje) i trzeba robić wszystko od nowa (będzie czysty dysk bez partycji).
Wg mnie nie ma sensu tego zmieniać. Na pewno coś źle robisz i sama tabela partycji nie powinna wpływać na wczytywanie się grafiki. Lepiej się pobaw i odkryj co jest nie tak zanim skasujesz cały dysk twardy – to ostateczność.Generalnie temat partycjonowania to nie Linuxowa sprawa tylko niezależna od systemu. Nie wszystkie (stare) wersje Windowsa można zainstalować we wszystkich konfigurachach, a różne tabele partycji działają trochę inaczej, więc to po prostu podstawowa wiedza przy instalowaniu systemów.
Musisz wiedzieć czym się różnią tabele MBR i GPT, jakie partycje na nich można zrobić, czym się charakteryzują. Do tego jak się robi partycję EFI i jak instalować Linuxa w danym trybie (Legacy lub UEFI).
Dam podpowiedź, że musisz pamiętać o tych sprawach:
– przy robieniu bootowalnego USB musi on być możliwy do odpalenia w trybie, który potrzebujesz (Legacy lub UEFI), wiele programów robi tak, że można uruchomić tak i tak, ale nie zawsze i trzeba na to zwrócić uwagę
– przed odpaleniem systemu live musisz wybrać tryb, bo tutaj jest zależność taka: jak uruchomisz w legacy to instalujsz w legacy, jak uruchomisz w UEFI to instalujesz w UEFI i żadne opcje podczas instalacji raczej tego nie zmienią.Zwykle tutaj większość popełnia najwięcej błędów bo odpalają UEFI a instalują na dysk z tabelą MBR (jak ty zrobiłeś), która nie wspiera UEFI, albo próbują instalować UEFI bez poprawnej partycji EFI, albo odpalają w Legacy i próbują wymusić UEFI podczas instalacji. Takie instalacje mogą z pozoru działać, ale będą poważne problemy. Żaden instalator systemowy przed tym cię nie ostrzeże i co więcej, artykuły o instalacji systemów lubią pomijać te podstawowe zagadnienia. Niezależnie czy instalujesz Windowsa czy Linuxa, musisz się w tym orientować.
Jak chcesz, żebyśmy pomogli to musimy mieć więcej danych co robisz.
Wiemy, że:
– masz dysk w tabeli MBR i jakie partycje (struktura partycji jest ok)
– robisz dual boot z WindowsemNie znamy:
– w jakim programie robisz live USB i czy poprawnie go wypalasz (w trybie Legacy lub UEFI)
– co masz ustawione, Legacy (BIOS) czy UEFI podczas startu Live USB
– jaki masz sprzęt (głównie jakie GPU, ale CPU też czasem przydaje się wiedzieć, czy to nowy czy stary komputer/laptop)
– czy zabezpieczyłeś dane z Windowsa?
– jaką wersję Manjaro instalujesz (XFCE, KDE, Gnome czy inną)?
– co ci się wyświetla jak robisz X czy Y (czyli jakie są objawy problemu) i co robiłeś jak on się pojawił?
itd.28 lutego 2018 o 17:01 #6972azjaModerator… panowie, moim zdaniem popłynęliście. Nie problem w MBR/UEFI, tylko w tym, dlaczego grub-update nie widzi Windows. Przede wszystkim, sprawdź czy masz zainstalowany pakiet os-prober:
$ pacman -Q os-prober
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
28 lutego 2018 o 18:38 #6973aquilaModerator - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.