Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Instalacja Manjaro obok W7. Nie wykrywa systemu ani partycji.
- This topic has 4 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years, 7 months temu by majo.
- AutorPosty
- 9 kwietnia 2018 o 11:24 #7181ZniewForumowicz
Witam serdecznie. Mój problem jest następujacy. Po zbootowaniu pendrive, wszystko elegancko sie odpala, az do momentu instalacji i wyboru partycji. Mianowicie nie wykrywa mi ani windowsa ani żadnych partycji na to tym dysku, mimo, ze z poziomu livecd można go przeglądać. Sytuacja jest taka sama, przy instalacji ubuntu(16 i 17). Zmienialem z uefi na bios i z powrotem, to sytuacja taka sama. Jedyne co sie zmienia, to to, ze na UEFI pojawia sie grub z wyborem(ale tylko opcje linuxa).
Attachments:
9 kwietnia 2018 o 15:19 #7183UltherModeratorJeśli LiveCD wykrywa partycję, to na LiveCD odpal terminal wpisz 'sudo su’, następnie 'gparted’ i pokaż jak wygląda rozkład partycji.
9 kwietnia 2018 o 16:29 #7184majoModeratorZmienialem z uefi na bios i z powrotem, to sytuacja taka sama.
Dziwnie to brzmi, gdyż powinieneś mieć komputer, albo z BIOS, albo z EFI/UEFI i w zależności od twojego sprzętu, instalować system w wersji z BIOS lub z EFI.
Z rysunku wynika, że obecne partycje są w NTFS (pod Windowsem). Abyś miał do nich dostęp z poziomu Linuksa, musisz mieć zainstalowany pakiet ntfs-3g.
sudo pacman -S ntfs-3g
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
9 kwietnia 2018 o 22:59 #7185ZniewForumowiczDzieki serdeczne za odpowiedzi, udało mi sie z tym uporać. Problem najprawdopodobniej leżał w obecności partycji rozszerzonej, po scaleniu windowsowych partycji instalator wykrywa wszystko i można zaczac instalacje. NIESTETY, kolejny problem, instalacja staje przy 75% configuring the hardware. Zaraz po tym jak wyłacza sie karta sieciowa i brak jest polaczenia z siecią. Wylaczenie karty Nvidia nic nie daje (gt 540). Nie wiem co teraz, jest jakaś możliwość podejrzenia stanu instalacji zeby zobaczyć gdzie to sie wysypuje?
9 kwietnia 2018 o 23:29 #7186majoModeratorNiektórzy mają problemy z instalacją ze sterownikami „non-Free”.
Może instalacja ze sterownikami „Free” się uda. (Sterowniki „Free” dla Nvidia są stabilne, więc możesz spokojnie wybrać tą opcję).Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.