Instalacja Manjaro obok W7. Nie wykrywa systemu ani partycji.

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Strona główna Fora Forum wsparcia Podstawy Instalacja Manjaro obok W7. Nie wykrywa systemu ani partycji.

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Zniew
    Uczestnik

Witam serdecznie. Mój problem jest następujacy. Po zbootowaniu pendrive, wszystko elegancko sie odpala, az do momentu instalacji i wyboru partycji. Mianowicie nie wykrywa mi ani windowsa ani żadnych partycji na to tym dysku, mimo, ze z poziomu livecd można go przeglądać. Sytuacja jest taka sama, przy instalacji ubuntu(16 i 17). Zmienialem z uefi na bios i z powrotem, to sytuacja taka sama. Jedyne co sie zmienia, to to, ze na UEFI pojawia sie grub z wyborem(ale tylko opcje linuxa).

Moderator

Jeśli LiveCD wykrywa partycję, to na LiveCD odpal terminal wpisz 'sudo su’, następnie 'gparted’ i pokaż jak wygląda rozkład partycji.

Moderator

Zmienialem z uefi na bios i z powrotem, to sytuacja taka sama.

Dziwnie to brzmi, gdyż powinieneś mieć komputer, albo z BIOS, albo z EFI/UEFI i w zależności od twojego sprzętu, instalować system w wersji z BIOS lub z EFI.

Z rysunku wynika, że obecne partycje są w NTFS (pod Windowsem). Abyś miał do nich dostęp z poziomu Linuksa, musisz mieć zainstalowany pakiet ntfs-3g.
    sudo pacman -S ntfs-3g

Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

Zniew
    Uczestnik

Dzieki serdeczne za odpowiedzi, udało mi sie z tym uporać. Problem najprawdopodobniej leżał w obecności partycji rozszerzonej, po scaleniu windowsowych partycji instalator wykrywa wszystko i można zaczac instalacje. NIESTETY, kolejny problem, instalacja staje przy 75% configuring the hardware. Zaraz po tym jak wyłacza sie karta sieciowa i brak jest polaczenia z siecią. Wylaczenie karty Nvidia nic nie daje (gt 540). Nie wiem co teraz, jest jakaś możliwość podejrzenia stanu instalacji zeby zobaczyć gdzie to sie wysypuje?

Moderator

Niektórzy mają problemy z instalacją ze sterownikami „non-Free”.
    Może instalacja ze sterownikami „Free” się uda. (Sterowniki „Free” dla Nvidia są stabilne, więc możesz spokojnie wybrać tą opcję).

Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.