Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Jak skonfigurować Manjaro?
- This topic has 23 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 8 years temu by napcok.
- AutorPosty
- 20 października 2016 o 13:23 #2005borsuk_20Forumowicz
OK przekonaliście mnie :D zacznę próbować :D
21 października 2016 o 10:25 #2009borsuk_20ForumowiczPo kilku operacjachna tym systemie stwierdzam:
-dla mnie lepiej będzie jak będę siedział na LTS’ie bo na 4.8.1.1 dostaje system dziwnej zmuły, a z czasem dysk przestaje pracować, więc pozostawienie na 4.4.2-24 jest najlepszym wyjściem, bo system jest bardzo szybki
-żeby uniknąć zmulania przeglądareki i systemu należy zainstalować rozszerzenie „No JavaScript”
-nie potrafię na razie rozwiązać problemu z krzyczącym o nowszą wersję, więc uniemożliwiając logowania się dysku chmurowego Dropbox. Nie wiedzieć czemu samemu sobie nie pobierze nowszej wersji jak to było w innych dystrybucjach.Podsumowując: Manjaro sprawdza się u mnie z kernelem LTS, jest to bardzo ładny i szybki system jak się nieco samemu zoptymalizuje i przede wszystkim piekielnie stabilny. Zostaję z nim na dobre i to będzie moja ulubiona dystrybucja :)
21 października 2016 o 10:40 #2010napcokAdministrator@borsuk_20: zastanawia mnie ten „dropbox” co to za paczka/wersja i w jaki sposób ja instalowałeś?
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
21 października 2016 o 11:08 #2011borsuk_20ForumowiczProszę masz na obrazku.
Attachments:
21 października 2016 o 11:34 #2013pavbaranovForumowiczMam dziwne pytanie i proszę nie obrażaj się. Czy język polski jest dla Ciebie językiem ojczystym? Zob.:
-nie potrafię na razie rozwiązać problemu z krzyczącym o nowszą wersję, więc uniemożliwiając logowania się dysku chmurowego Dropbox. Nie wiedzieć czemu samemu sobie nie pobierze nowszej wersji jak to było w innych dystrybucjach.
To zdanie (pierwsze) wygląda jak przetłumaczone przez Google Translator i nic nie znaczy. Drugie nie jest objaśnione przez pierwsze.
Jeśli polski, to nie Twój ojczysty, to może w innym będzie nam lepiej korespondować. Jeśli ojczysty – to staraj się lepiej formułować swe wypowiedzi, bo są one mało zrozumiałe.Co Ci „krzyczy o nowszą wersję” i gdzie?
Pomijając różne narzędzia GUI, którymi się posługujesz, niekiedy najlepiej jest aktualizacji systemu dokonać poprzez wydane w konsoli (terminalu) polecenie:
sudo pacman -Syyuu
To na pewno zaktualizuje system do absolutnie najnowszej wersji dostępnej na serwerach (a przynajmniej ich mirrorach, z ktorych korzystasz). Po wykonaniu polecenia nie powinieneś mieć już żadnych „krzyków o nowszą wersję”, bowiem takowej nie ma. Przynajmniej w Manjaro. Jeśli coś takiego dalej będzie występować, to dokładnie objaśnij co Ci krzyczy o swej nowej wersji? Może to jest coś co jest zainstalowane przez AUR, może jakiś dodatek w ogóle pobrany „z zewnątrz”.
W istocie wersja dropboksa, którą pokazujesz jest dość stara i być może z tego powodu masz jakieś trudności w logowaniu się do systemu. W repozytorium community stable w istocie jest ta wersja, którą podajesz. Tymczasem aktualna wersja to 12.4.22, dla której zresztą jest już w Manjaro przygotowany PKGBUILD (a stosowna paczka jest testowana).
Jeśli wersja dropboksa jest zbyt stara i to powoduje brak możliwości korzystania z tego serwisu, to:
– zgłoś błąd
– zbuduj dropbox z AUR lub pobież stąd i zainstaluj.
W Twoim przypadku winno się udać tak:
sudo pacman -U http://manjaro.mirror.garr.it/mirrors/manjaro/testing/community/x86_64/dropbox-12.4.22-1-x86_64.pkg.tar.xz
UWAGA: Rozwiązanie, które proponuję może spowodować jakieś problemy w systemie, bowiem nie jest ono „oficjalne”. Nie ręczę też, że wszystkie zależności zostaną spełnione.21 października 2016 o 18:25 #2023borsuk_20ForumowiczPrzepraszam, zdarza mi się źle składnię słów ułożyć i stąd te nieporozimienia :)
1. Wykonam to w wolnej chwili i lepszej prędkości internetu, bo ja mam mobilny i wieczorami nie jest aż tak szybki jak za dnia :)
2. Co do Dropbox: dziękuję za podanie mi podpowiedzi, sam bym do tej pory nie wiedział jak to zrobić.21 października 2016 o 23:10 #2024borsuk_20ForumowiczCo Ci „krzyczy o nowszą wersję” i gdzie?
Chodziło mi o wersje kerneli, ale się to uspokoiło i wiem jak zarządzać kernelami.
Spróbowałem Pale Moon lecz nie jest po angielsku. Czy da się to jakoś spolszczyć? Bo to co widać na dwóch obrazkach wersjeprzeczą same sobie.Attachments:
21 października 2016 o 23:11 #2026borsuk_20ForumowiczKolejny obrazek.
Attachments:
21 października 2016 o 23:21 #2028napcokAdministratorSamo zainstalowanie language packa do Palemoon nie wystarczy, więcej tutaj -> https://www.palemoon.org/langpacks.shtml
W związku z tym ze wątek ma nic nie mówiący tytuł, oraz że nie dotyczy jakiegokolwiek jednego tematu – zamykam wątek.
Proszę stosować się do zasady „Jeden wątek – jeden temat”. Proszę tworzyć tytuły wątków mówiące coś o jego treści.
Dziękuje i pozdrawiam.Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
- AutorPosty
- Wątek ‘Jak skonfigurować Manjaro?’ jest zamknięty.