Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] Jak skutecznie zablokować nadawcę spam-u
- This topic has 12 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 6 years, 2 months temu by Robert75.
- AutorPosty
- 7 września 2018 o 14:38 #8267Robert75Forumowicz
Witam.
Od miesiąca jestem bombardowany mail-mi, w ciągu dnia potrafi przyjść do 20 maili. A to za sprawą zalogowania się w pewnym serwisie. Obecnie korzystam z klienta poczty Thunderbird w którym za pomocą filtru udało mi się przekierować niechciane wiadomości do kosza, jak i również jako spam. Ale co z tego skoro wciąż jestem informowany o nowej poczcie przez dodatek xfce4-mailwatch-plugin. Czy istnieje jakiś sposób aby natręta tak zablokować aby te mail-e do mnie nie przychodziły?Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211107 września 2018 o 15:01 #8268ZanonimizowanyForumowiczA nie ma na dole we wiadomości czegoś w stylu
„Mamy nadzieję, że lubisz nasze newslettery. Jeśli nie, możesz się wypisać.”
?
„możesz się wypisać” powinno być podkreślone i klikając w nie automatycznie rezygnuje się z subskrypcji.7 września 2018 o 15:18 #8269Robert75ForumowiczW Thunderbird jest opcja że rezygnuje z subskrypcji, ale po zaznaczeniu tego to ścierwo dalej przychodzi.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211107 września 2018 o 15:41 #8272azjaModerator… nigdy nie korzystam z opcji rezygnacji, bo to oznaka życia. Spamer wie, że mail jest aktywny i warto słać pod ten adres śmieci. Cierpliwie czekam, aż nadawca zmęczy się – każdy kiedyś rezygnuje, a pewna ilość (czytaj: spora) spam’u, to cecha punktu czasoprzestrzeni, w jakiej obecnie się znajdujemy.
… zaloguj się do poczty przez WWW (jeżeli masz taką możliwość) i sprawdź opcje dotyczące spamu. Być może będziesz mógł zatrzymać go na tym poziomie i wtedy nie dotrze do klienta pocztowego.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
7 września 2018 o 15:46 #8273ZanonimizowanyForumowiczSam też korzystam z Thunderbirda i nie wiem gdzie jest ta opcja, jednak nie jest mi ona do niczego potrzebna. Też byłem swojego czasu atakowany spamem i poradziłem sobie w sposób jak wyżej, czyli wyszukałem w treści wiadomości pisane drobniutką czcionką, zwykle na końcu wiadomości, czegoś w stylu „Mamy nadzieję, że lubisz nasze newslettery. Jeśli nie, możesz się wypisać.”, klikałem dla każdego „spamera” osobno i mam spokój.
Sprawę można załatwić również z poziomu jakiejkolwiek przeglądarki internetowej. Mowa tutaj o mailach z polskich domen, bo co jakiś czas – ale bardzo rzadko – dostaję wiadomości od jakichś Katrin z dziwnych krain z linkami do ich fotek. Te drugie jeżeli już przychodzą, to automatycznie wędrują do <niechcianych>, bez mojej ingerencji.U Ciebie nie ma takich linków do rezygnacji z subskrypcji?
Jeszcze dodam, że wcześniej wyrażałem zgodę na otrzymywanie tego spamu. Ale najwyraźniej u Ciebie sytuacja jest inna.
7 września 2018 o 15:47 #8274Robert75Forumowicz@azja ja już próbowałem naprawdę wszystkiego nawet przez Gmail czyli oznaczyłem jako spam, bez efektu.
A oto nadawca:Attachments:
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211107 września 2018 o 17:58 #8277aquilaModeratorMozesz spróbować tych porad.
7 września 2018 o 19:15 #8278majoModeratorZe zmuszeniem spamera do zaniechania wysyłania spamu czasami jest trudno, ale przy pewnej determinacji (przynajmniej mi) się udaje.
Sugeruję zrobić zgłoszenie spamu (przesłać tego maila), koniecznie zawierające nagłówek spamu, w jawny sposób do poniższych wielu adresatów (w miarę możliwości) :
1. dostawcy internetu oraz innych pośredników, z którego korzysta spamer (solidni dostawcy internetu blokują spamerów);
2. spam@cert.pl (ew. innych organizacji zajmujących się spamem);
3. instytucji, którą lansuje spamer (np. bank, telekom itp. – o ile się da);
4. kancelaria@uodo.gov.pl (polscy spamerzy boją się ew. kary, nawet 100 000 zł od UODO i z reguły szybko bastują).Jeśli chodzi o punkt 1., to spamerzy często umieszczają fałszywe informacje, mające ich zakamuflować, jednak IP zawarte w nagłówku, w nawiasach kwadratowych (np. [52.26.104.148] ), jest z reguły prawdziwym adresem IP dostawcy internetu lub pośrednika.
Można skorzystać z serwisów rozszyfrowujących nagłówki. Np. https://mxtoolbox.com/public/tools/emailheaders.aspx
Następnie trzeba wyszukać, maila do zgłaszania spamu dla danego IP. Jest kilka serwisów. Polecam poniższe (sugeruję dodać wyszukiwarkę do Pale Moon):
https://rdpguard.com/free-whois.aspx?ip=52.26.104.148
„https://www.dnsstuff.com/tools#whois|type=ipv4&&value=52.26.104.148”
https://dnslytics.com/ip/52.26.104.148Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
7 września 2018 o 23:13 #8279Robert75Forumowicz8 września 2018 o 17:55 #8280Robert75ForumowiczOkazuje się że spamer ma kilka różnych treści swojego spamu, każde ma inne IP, sprawdziłem to przy pomocy strony podanej przez @majo, https://mxtoolbox.com/public/tools/emailheaders.aspx
Ale również zauważyłem że ten spam który przyszedł do mnie dziś zawiera już inną treść, wniosek z tego taki że tamtą treść (którą byłem nękany przez miesiąc) udało mi się zablokować. No cóż będę walczył z chwastem do skutku.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211109 września 2018 o 11:19 #8281majoModeratorpróbowałem naprawdę wszystkiego nawet przez Gmail czyli oznaczyłem jako spam, bez efektu.
Gmail posiada skuteczny system antyspamowy, z tym, że często działa dopiero po kilkukrotnym oznaczenie danego spam-maila lub nadawcy jako SPAM.
Sugeruję oznaczyć w serwisie Gmail wszystkie maile, które ostatnio otrzymałeś od tego spamera, jako SPAM. To powinno poskutkować trwałym zakwalifikowaniem prze Gmail u Ciebie tej „korespondencji” jako SPAM, a wtedy nie będzie to przechodziło do Thunderbird.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
9 września 2018 o 13:15 #8282Robert75ForumowiczWłaśnie ja chyba tylko dwukrotnie zgłosiłem przez Gmail-a te wiadomości jako spam. Myślałem że Google to poważna firma, ale najwidoczniej się myliłem.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 września 2018 o 11:30 #8287Robert75ForumowiczOkazało się że na końcu każdej wiadomości była opcja rezygnacji z maili, i po kliknięciu na nią, przestały do mnie przychodzić. Problem rozwiązany.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110 - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.