Jak włączyć wi-fi w LXQt?

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Środowiska graficzne LXQt Jak włączyć wi-fi w LXQt?

Oglądasz 12 posty - 1 do 12 (z 12 ogółem)
  • Autor
    pavbaranov
    Forumowicz

Powinieneś tam mieć (Manjaro LXQT) networkmanager. W takiej sytuacji, pierwszą konfigurację zwykle robię przez konsolowe nmtui (to jest semigraficzny program do konfiguracji nm – bardzo prosty w użyciu). Może Ci jakoś to pomoże.
    Raczej nie sterowniki, skoro w innej wersji jest karta wykrywana. Jeśli masz inxi, to łatwo sprawdzisz przez:
    inxi -Nn

Forumowicz

nmtui pomogło
    jeszcze sprawdzę czy po ponownym włączeniu będzie normalnie działało wifi. Jeżeli nie to znaczy że jest coś niedopracowane i kolejne distro sruuu z dysku ;-)

pavbaranov
    Forumowicz

Nie distro niedopracowane, tylko – ewentualnie – nieskonfigurowane przez Ciebie.
    Inna sprawa, że ilekroć próbowałem się z LXQT, tylekroć wylatywało bo czegoś nie dawało się skonfigurować tak, jakbym chciał. To jednak wciąż bardzo wczesna jeszcze wersja tego środowiska (0.10).

Forumowicz

nie załącza się z automatu po restarcie, muszę się naklikać, a nie zawsze działa

Forumowicz

Ja naprawdę nie mam dużych wymagań do systemu, po prostu ma łączyć mnie z internatem i odtwarzać czasami jakiś film.
    Chciałem lekki środowisko, ze względu na szybszy start systemu (lxqt od gruba wstaje 10s, a kde 15 ).Jeszcze się pobawię, może zostanie na dysku.
    p.s. mam 2 aplety nm na pulpicie, nie wiem dlaczego, może one się żrą i nie zapisują ustawień?
    edit. nawet nie wiem jak jeden usunąć. ppm i usuń nie ma ;-)

pavbaranov
    Forumowicz

Hmmm…. nawet zainstalowałem tego LXQT, ale i tak nie mam w Archu takiego apletu jak masz Ty w Manjaro. Spróbuję Ci zatem podać obejście. Może się uda.
    Znów nmtui. Rozumiem, że połączenie masz już zdefiniowane, a zatem wybierasz Modyfikuj, na następnej karcie wybierasz swoje połączenie spośród widocznych jako WiFi, ponownie Modyfikuj i na ekranie, który Ci się zaznacz „Łączenie automatyczne” (nie pamiętam, ale to może wymagać uprawnień roota). Po dokonaniu tego wyboru sieć wifi tak zdefiniowana winna Ci się podnosić jeszcze przed startem środowiska.

Forumowicz

Robiłem tak jak napisałeś. Nawet przed twoim postem, teraz spróbowałem jako root i dalej nic. Po prostu muszę kliknąć na dzień dobry na aplet i jeszcze raz kliknąć na sieci bezprzewodowe. Od biedy to działa, ale moja pani i tak będzie używać drugiego systemu, bo dla niej ma działać wszystko od razu. W każdym razie dziękuję za pomoc.

pavbaranov
    Forumowicz

Hmm… a coś takiego: podnoszenie NetworkManager wykonałeś?
    To powinno startować automatycznie przy starcie systemu i łączyć się ze zdefiniowaną siecią, jeśli ją znajdzie. Jedynie nową sieć musisz wówczas dodać. Sprawdź czy NM jest podniesiony jeszcze przed połączeniem z wykorzystaniem apletu, nmtui, czy czegokolwiek innego.

Forumowicz

no english polish only

pavbaranov
    Forumowicz

Zanim uruchomisz ręcznie sieć wykonaj:
    systemctl status NetworkManager
    Sprawdź, czy masz w liniach „Loaded:’ wpisane, (m.in.) loaded cośtam oraz przede wszystkim, czy w linii „Active:” jest wpisane: active (running).
    Swoją drogą, to ciekaw jestem dlaczego w Manjaro LXQT ożenili je z NetworkManager. Skoro to ma być „lekki” system, to powien być tam connman – zdecydowanie lżejsze rozwiązanie od NM i częściej spotykane w „lekkich” systemach.

Forumowicz
    [piotrek@piotrek-pc ~]$ systemctl status NetworkManager
    NetworkManager.service - Network Manager
      Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; vendor preset: disabled)
      Active: active (running) since pon 2016-03-14 12:01:34 CET; 4min 45s ago
    Main PID: 229 (NetworkManager)
      CGroup: /system.slice/NetworkManager.service
              229 /usr/bin/NetworkManager --no-daemon

mar 14 12:01:36 piotrek-pc dhclient[426]: receive_packet failed on wlan0: Network is down
    mar 14 12:01:36 piotrek-pc NetworkManager[229]: <info>  WiFi now disabled by radio killswitch
    mar 14 12:01:36 piotrek-pc NetworkManager[229]: <info>  (wlan0): device state change: activated -> unavailable (reason 'none') [100 20 0]
    mar 14 12:01:36 piotrek-pc NetworkManager[229]: <info>  (wlan0): canceled DHCP transaction, DHCP client pid 426
    mar 14 12:01:36 piotrek-pc NetworkManager[229]: <info>  (wlan0): DHCPv4 state changed bound -> done
    mar 14 12:01:36 piotrek-pc NetworkManager[229]: <info>  NetworkManager state is now CONNECTED_LOCAL
    mar 14 12:01:36 piotrek-pc NetworkManager[229]: <info>  NetworkManager state is now DISCONNECTED
    mar 14 12:01:36 piotrek-pc NetworkManager[229]: <warn>  Failed to GDBus.Error:fi.w1.wpa_supplicant1.NotConnected: This interface is not connected: disconnect.
    mar 14 12:01:36 piotrek-pc NetworkManager[229]: <warn>  Failed to GDBus.Error:fi.w1.wpa_supplicant1.NotConnected: This interface is not connected: disconnect.
    mar 14 12:01:39 piotrek-pc NetworkManager[229]: <info>  rfkill2: found WiFi radio killswitch (at /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.0/PNP0C09:00/VPC2004:00/rfkill/rfkil

to mi wypluło

pavbaranov
    Forumowicz

Wygląda tak, jakby rfkill (po hucz to tam jest?) wyłączał Ci wifi. Sprawdź ustawienia w BIOS, czy tam nie masz jakiegoś wyłączenia wifi „na starcie” itp.
    Pokaż:

rfkill list
    rfkill list all

Jaki to komputer? Jaka karta wifi?
    Pokaż też:
    cat /etc/modprobe.d/blacklist.conf
    i generalnie sprawdź co jest w tym katalogu.
    Zobacz sobie na to: podobny problem (wiem, że po angielsku, ale tekst taki, z którym jakiś głupi translator np. google’a sobie winien poradzić, a przynajmniej cokolwiek zaczaisz0.

Oglądasz 12 posty - 1 do 12 (z 12 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.