Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Jak wyłączyć aplikacje korzystające z dysku.
- This topic has 3 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 8 years, 7 months temu by KaRzahni20.
- AutorPosty
- 18 marca 2016 o 16:09 #1231KaRzahni20Forumowicz
Witam, chciałem stworzyć kolejną partycję w moim systemie, jednak mam problem z odmontowaniem dysku.
I tak próbowałem „umount /dev/sda1” jednak po wpisaniu tej komendy wyskakujeumount: /: cel jest zajęty.
(W niektórych przypadkach informacje o procesach korzystających
z urządzenia można znaleźć przy pomocy lsof(8) lub fuser(1).)
Jak mam zamknąć te procesy?
Z góry dzięki :)18 marca 2016 o 17:32 #1234napcokAdministratorNie da się odmontować katalogu głównego / na działającym systemie.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
18 marca 2016 o 17:56 #1235pavbaranovForumowiczBierzesz jakiekolwiek livecd wyposażone w gparted, partitionmanager lub narzędzia konsolowe i dokonujesz zmniejszenia partycji, a na uzyskanym miejscu robisz nową. Proces jest czasochłonny. Niekiedy – jeśli masz taką możliwość, bardziej opłaca się przerzucić dane gdzieś na dysk zewnętrzny, dysk urządzić od początku i od początku poinstalować tam to, co chcesz. Jeśli nie musisz ruszać partycji z danymi, to po prostu bawisz się resztą. System pójdzie na drzewo, ale i tak szybsze rozwiązanie.
Generalnie natomiast uzyskać od siebie wyraźną odpowiedź na pytanie: po co potrzebna jest mi nowa partycja? :)30 marca 2016 o 13:57 #1288KaRzahni20ForumowiczTemat do zamknięcia, żeby wydzielić partycję zainstalowałem Manjaro obok starego Manjaro po czym ze starego systemu usunąłem ten nowy, zainstalowałem GRUB i wszystko działało + mam nową partycję :)
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.