Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Jakimi poleceniami aktualizować system
- This topic has 4 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 8 years, 10 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 18 stycznia 2016 o 11:19 #915macieslawForumowicz
Czym sie różni pacman -Syu od pacman -Syyuu
18 stycznia 2016 o 16:32 #920pavbaranovForumowiczCóż pacman ładnie podaje co robią poszczególne polecenia gdy poprosisz o pomoc. Robi to nawet w języku polskim:
pacman -Sy --help
Dla „zwykłej” aktualizacji systemu, którą przeprowadzasz w miarę często wystarcza:
pacman -Syu
Podwójne 'y’ wymusi odświeżenie repozytoriów nawet, gdy są one aktualne. Podwójne 'u’ pozwoli na „aktualizację” do poprzedniej wersji (czyli np. gdy z jakichś przyczyn miałeś udostępnione jakieś repozytoria, których już nie używasz, a w obecnych są starsze wersje; np. miałeś testing – masz stable).18 stycznia 2016 o 18:21 #921macieslawForumowiczA z yaourt tak samo się robi aktualkę?
z aur używam tylko google chrome.
Pamiętam jak kilka lat temu używałem archa, chyba zrobiłem aktualkę z yaourt i system popsułem, trochę sie zraziłem do archa od tamtego czasu :D18 stycznia 2016 o 19:14 #922napcokAdministratorTutaj artykuł o AUR i yaourt z wiki manjaro -> https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Korzystanie_z_Arch_User_Repository
Google Chrome jest w naszym repozytorium -> https://manjaro.pl/repozytorium-repo-manjaro-pl/
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
18 stycznia 2016 o 21:01 #925pavbaranovForumowiczGeneralnie yaourt nie jest „częścią” Archa i nie jest wspierany przez jego deweloperów. Od nich akurat usłyszysz jak najgorsze rzeczy o yaourcie.
Jeśli chodzi o samo korzystanie z yaourt i pacman, to podstawowe polecenia winny być (ale niekoniecznie są) przez oba programy wykorzystywane tak samo.
Jeśli chodzi o wrappery na pacman, rozszerzające możliwości pacmana w tym zakresie, to o wiele bardziej poważane są np. pacaur, czy pkgbuilder. Zwróć uwagę, że samo AUR nie jest „wspierane” przez Archa, choć znajdują się tam również skrypty tworzone przez jego deweloperów. Jeśli chodzi o „archowe” podejście, to prawidłowo powinieneś ściągnąć sobie skrypty niezbędne do budowy pakietu i zbudować go za pomocą makepkg. Generalnie tylko tak – o ile skrypty budujące są prawidłowe – uniknąć możesz problemów związanych z wadliwością działania wrapperów takich jak yaourt. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.