Home › Fora › Środowiska graficzne › KDE › Konfiguracja Online Accounts
- This topic has 9 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 3 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 24 lipca 2017 o 14:33 #5239nikczemnikForumowicz
Witam
Od kilku dni próbuję przestawić się z Gnoma na KDE. Najbardziej brakuje mi tu integracji online z google. Chodzi mi o kontakty i kalendarz. Czy jest jakaś możliwość, żeby to podpiąć tak jak w Gnome? Szukam próbuję ale albo Plasma jest trochę do tyłu za Gnomem albo ja kiepsko szukam:-) Na razie udało mi się tylko podpiąć dysk Google.24 lipca 2017 o 15:41 #5242pavbaranovForumowiczNie wiem jak w Gnome, ale… zadaj konkretniejsze pytanie, bo miejsc gdzie się można „podpiąć” jest sporo. Napisz również o jakie programy Ci chodzi, albowiem ich konfiguracja – na razie – jest różna. Piszesz „kontakty i kalendarz”… chodzi Ci o Kmail i Kalendar?
24 lipca 2017 o 16:11 #5243JaOrazInniForumowiczZerkając na google:
After a fresh installation of his plasma desktop he goes to SystemSettings and opens WebAccont’s KCM. From there, he will configure once each account and will enable all services.
Wyrwane z większego opisu ale powinno wystarczyć
24 lipca 2017 o 16:12 #5244nikczemnikForumowiczW Gnome wygląda to tak:
Konta online- tam konfiguruję konta online które chcę. Np. google. Po konfiguracji od razu mam wydarzenia z mojego kalendarza w aplikacji kalendarz. Mam kontakty w aplikacji Kontakty.
Mam dysk podpięty do naulitusa itd. Jestem nowy na KDE Plasma i stąd pytam jak to działa tam?24 lipca 2017 o 16:13 #5245nikczemnikForumowiczTylko że w tych ustawieniach jest tylko konto google a w nim youtube i gdrive…
24 lipca 2017 o 16:20 #5246JaOrazInniForumowiczMoze ten post Ci pomoże trochę:
https://forum.manjaro.org/t/kde-online-accounts-and-google/11409Jeżeli się ogarnę z robotą to na jednym laptopie postawie KDE i zerknę.
Jednak jako użytkownik, który starał się przesiąść na KDE z Gnome3 powiem Ci iż moim zdaniem plasma jest bardzo w tyle w porównaniu z gnome jeżeli chodzi o zwykłą prace i obsługę systemu.24 lipca 2017 o 16:23 #5247nikczemnikForumowiczNo ja właśnie próbuję i niestety jak to zwykle bywa jednych rzeczy brakuje tu a innych tam:-) Muszę chyba zrobić sobie listę za i przeciw.
24 lipca 2017 o 16:26 #5248pavbaranovForumowiczKontact:
Piszę o całym KDEPIM, czyli uruchomionym Kontact, a nie jego elementach, jak np. KMail.
1. KMail:
– po pierwszym włączeniu powinien Ci się uruchomić „wizzard” tworzenia nowego konta, ale pomińmy to.
– Ustawienia -> Ustawienia Kmaila
— W pierwszym oknie ustawiasz tzw. domyślną tożsamość; w zasadzie proste – jeśli potrzebujesz tu pomocy – pisz,
— Konta -> Dodaj
— Wybierasz: Serwer pocztowy IMAP (zdaje się, że GMail już nie obsługuje POP3),
— Wpisujesz:
—- Nazwa konta – obojętne
—- Serwer IMAP: imap.gmail.com
—- Nazwa użytkownika: taka sama jaką masz na koncie GMail – pełny Twój adres
—- Hasło w zasadzie nic nie wpisujesz i nic więcej nie konfigurujesz, bowiem powinno się pojawić okno z przekierowaniem na ustawienia GMail i pobraniem tokena; reszta winna się ustawić automatycznie po zaakceptowaniu dostępu.
— Będziesz jeszcze musiał skonfigurować serwer poczty wychodzącej: serwer to smtp.gmail.com, reszta „z automatu”.
2. Kalendar
Dzieli się na kilka okien. Ciebie interesuje dolne po lewej stronie obok paska z dostępnymi elementami Kontact.
– PPM na okienku i Dodaj kalendarz
– Wybierasz Kalendarze i zadania Google
– pojawi się nowe okienko; najczęściej ma zdwojone kalendarze i zadania – trzeba kliknąć odśwież i wraca do normy
— jeśli nie ma Twojego konta to musisz wpisać w górnej części swój adres, jak wszystko ok, klikasz ok i pojawia się znów okienko Google’a, które pozwala Ci na zaakceptowanie ustawień, pobiera tokena.
— po pobraniu tokena, musisz sobie jeszcze ustawić jakie usługi z Google’a chcesz pociągnąć – ustawiasz w tym samym oknie, w którym było dodawanie kalendarza.
3. Dodatkowo możesz sobie dodać np. gdrive – trzeba doinstalować kio-gdrive
4. Tzw. Google Talk usawiasz w Ustawienia systemowe -> Konta sieciowe i dobierasz co chcesz
Jeśli to nie pomogło – #manjaropl, #dobreprogramy.pl #archlinux.org.pl – oczywiście IRC24 lipca 2017 o 23:15 #5252NencioForumowiczGmail nadal obsługuje pop dla ścisłości bo sam korzystam w Kmail właśnie z niego.
25 lipca 2017 o 08:22 #5253pavbaranovForumowiczTHX za info – w takim razie, chcąc skonfigurować POP3 zamiast IMAP jako serwer poczty przychodzącej należy podać pop.gmail.com. Zasadniczo wszelkie inne ustawienia winny pójść już automatem. Sens kombinowania gdy coś nie działą.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.