Home › Fora › Środowiska graficzne › Inne › Super lekkie Manjaro JWM 16.04
- This topic has 17 odpowiedzi, 6 uczestników, and was last updated 8 years, 1 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 6 kwietnia 2016 o 09:49 #1334napcokAdministrator
Wydano Manjaro 16.04 z leciutkim pulpitem Joe’s Window Manager.
Prezentuje się świetnie i działa jak błyskawica :)
Ogłoszenie: https://manjaro.github.io/Manjaro-JWM-16.04-released/
Attachments:
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
6 kwietnia 2016 o 13:32 #1350marsForumowiczA czy da się jakoś pobrać konfiguracje tego wyglądu Manjaro? Oraz co tam tylko potrzebne, aby były te ikony w menu, ikonka głośności na panelu i ikonka sieci volumeno.
Czy muszę pobierać cały obraz ISO zainstalować na VirtualBox i skopiować pliki konfiguracyjne JWM?
Nie wiem też dlaczego jest tyle wersji Manjaro, każde z innym środowiskiem ma inny numerek: 16.03, 16.04, 16.06 i z innym kelnerem. Ja mimo aktualizacji mam ciągle 4.1.2 a tu już jest w wersji 4.4 kernel.6 kwietnia 2016 o 14:02 #1351napcokAdministrator1. Poszczególne wydania obrazów ISO są po prostu oznaczane datą 16.04 znaczy wydana: kwiecień 2016.
Manjaro jest dystrybucją ciągłą więc tak naprawdę nie ma wydań, w rozumieniu takim jak w innych dystrybucjach, a system się ciągle aktualizuje do najnowszych dostępnych w repozytoriach wersji.2. Jądro. Manjaro udostępnia ogromny wybór kerneli i możesz mieć ich zainstalowanych kilka równolegle.
Ty masz zainstalowaną „linię” 41, więc aktualizują ci się kernele tylko w wersjach 4.1.*
Możesz zainstalować inne jądra za pomocą np. Manjaro Settings Managera -> Jądro3. Konfiguracja wyglądu. Da się ale wymaga to odrobinę zachodu. Musisz zainstalować pakiet manjaro-jwm-settings i jeszcze przejrzeć listę pakietów używanych w Manjaro JWM -> https://github.com/holmeslinux/Manjaro-JWM/blob/master/Packages-Jwm. I ewentualnie doinstalować jeśli czegoś brakuje u ciebie w systemie. Następnie trzeba utworzyć nowego użytkownika w systemie i zalogować się na niego. Wtedy JWM teoretycznie będzie wyglądać tak jak nowym wydaniu.
Pamiętaj, że JWM choć jest super lekkie i responsywne, to nie jest środowiskiem super łatwym w konfiguracji, wszystko konfiguruje się za pomocą plików konfiguracyjnych, menu z programami także.
Dołączone jest narzędzie które znacznie to ułatwia – JWMConfig.ufff :)
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
7 kwietnia 2016 o 10:19 #1357marsForumowiczDzięki, jednak utworzenie nowego użytkownika załatwiło sprawę. Ale wróciłem do Cinnamon, ponieważ na netbooku jest dużo zabawy aby konfigurować, wybudzanie, wygaszanie ekranu po zamknięciu monitora. A w Cinnamon działa to z palca. JWM jest leciutkie i mi ładnie odciążyło procesor, bo RAM to dochodziło podobnie do 1,6GB zużycia. Jednak jestem już za leniwy na konfigurację i dopisywanie każdego programu do menu, a środowiska wykrywają to z automatu. Polecam JWM na desktopie jest nawet lżejsze od Openbox, Fluxbox, Pekwm z fajnym panelem.
8 czerwca 2016 o 20:24 #1572JulieRoseForumowiczChciałam nieco sprawdzić tą wersję ale gdy zainstalowałem Firefox nie chciał się uruchomic. Próbowałem tego na live-usb i nie powinno byc problemów, gdyż na manjaro xfce takiego problemu nie było ?
9 czerwca 2016 o 07:53 #1573aquilaModeratorUruchom więc Firefoksa w konsoli i pokaż co wypluwa.
19 września 2016 o 20:04 #1856mmkkForumowiczMam kilka pytań:
1. Jak jest ze stabilnością tego środowiska ?
2. Czy jest ono szybkie ?
3. Czy jest pamięciożerne ?
4. Jak to jest z oprogramowaniem ? Wiem, że KDE ma bardzo bogate repozyterorium – a jak to jest tutaj ?19 września 2016 o 20:29 #1857pavbaranovForumowiczMam kilka pytań:
1. Jak jest ze stabilnością tego środowiska ?2. Czy jest ono szybkie ?
3. Czy jest pamięciożerne ?
[/quote]
Stabilne? Co to znaczy, oprócz tego, że jest to najczęściej powtarzana bzdura? Nie, nie wywala się co chwila.
Pozstałe? Również – co to znaczy? JWM jest jednym ze lżejszych Menedżerów Okien (to nie środowisko graficzne, a coś w rodzaju OpenBox). Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na zasoby – tak „jest szybkie” :)4. Jak to jest z oprogramowaniem ? Wiem, że KDE ma bardzo bogate repozyterorium – a jak to jest tutaj ?
Z całym szacunkiem, ale KDE nie ma nie tylko bogatego, ale żadnego repozytorium. Ma natomiast aplikacje, które działają w oparciu o biblioteki przez KDE rozwijane.
W JWM, podobnie jak w każdym innym WM czy środowisku możesz stosować dowolne oprogramowanie. Repozytoria – w tym przypadku Manjaro – są takie same dla każdego środowiska/menedżera okien.19 września 2016 o 22:14 #1858mmkkForumowiczNo tak, mówiąc repozytoria właśnie to miałem na myśli – trochę lapsus faktycznie.
Natomiast nie wiem czy jest sens instalować programy dedykowane dla KDE na JWM ? Np. Okular – jak JWM nie ma, to nie ma….20 września 2016 o 06:38 #1859pavbaranovForumowiczTo zależy. Aplikacje Plasmy, jako zależności pociągną Ci mniej lub więcej komponentów KF5. Ich uruchomienie to również wprowadzenie do RAM nie tylko samego programu, ale owych KF5 (tak chyba, w przypadku JWM będzie). Jeśli zatem instalujesz JWM bo musisz ze względu na małą przestrzeń dyskową oraz bardzo szczupły RAM, to w istocie być może lepiej poszukać zamienników. Jeśli to wybór dokonany na „współczesnym” komputerze – nie ma to znaczenia. (BTW: Wspomniany przez Ciebie okular, to wraz z innymi bibliotekami ok. 78MB w RAM, przy czym okular jest w wersji KF5 (nie ma jej jeszcze w repozytoriach). Zwróć jednak uwagę, że takie evince również pociągnie Ci zależności do Gtk. Z graficznych przeglądarek pdf masz jeszcze jedynie xpdf, który w istocie w RAM i na dysku zajmnie bardzo niewiele. Jeśli jednak chciałbyś inną „lekką” przeglądarkę pdf, to musiałbyś ją budować ze źródeł (AUR), co na słabym komputerze mija się nieco z celem. W takim przypadku lepiej jest wybrać taką dystrybucję, która jest przeznaczona na słabe („retro”) komputery OTB, albowiem w jej repozytoriach będą już owe „lekkie” odpowiedniki programów i nie trzeba będzie ich kompilować. Z drugiej strony jednak, w takich dystrybucjach, bardzo często zamiast np. LO istnieją również jakieś zamienniki, które – choć same w sobie – radzą sobie z edycją dokumentów, to jednak ich współpraca np. z dokumentami MSO może być zdecydowanie gorsza. Kompilacja LO na słabym sprzęcie mija się z celem tym bardziej.
Innymi słowy: czym dysponuję (hardware) -> co chcę/mogę zainstalować jako środowisko/WM -> co w nim ma być i dlaczego = dystrybucja.20 września 2016 o 09:28 #1861mmkkForumowiczNo ok, spróbuję sobie to JWM. Mój sprzęt jest dość mocny – 16GB RAM, i7.
Natomiast pierwszy problem na jaki trafiam:
jest szansa jakoś wyłączyć touchpad ? Mam włączony, mam też skrót klwiszowy (fn + f9). W KDE ten skrót działał. Tutaj nie ma na to szansy ?20 września 2016 o 09:44 #1862pavbaranovForumowiczCóż… z JWM jest jeden problem. Popularne to jest wyłącznie w świecie PuppyLinuksa :) Opis konfiguracji – marny. Tak, czy inaczej obsługa większości tego, co w „dużych” środowiskach działa OTB będzie się odbywała na poziomie plików konfiguracyjnych dla „czystego” X11.
W tym przypadku – powinieneś się chyba zaznajomić z tym tekstem z wiki Archa.
IMO – przy takim komputerze, jeśli nie chcesz używać środowisk graficznych, to najsensowniejszym WMem jest OpenBox. Dlaczego? Bo najlepiej udokumentowany.20 września 2016 o 09:49 #1863mmkkForumowiczTo nie o to chodzi, że nie chcę używać środowisk graficznych. Po prostu ociężałość i powolność KDE doprowadziła mnie do flustracji.
Dlaczego nazywasz JWM tylko WindowMenagerem ? Przecież nie różni się aż tak bardzo od XFCE.
20 września 2016 o 10:13 #1864pavbaranovForumowiczNie ja go nazywam WMem, ale jego twórca :) JWM to zresztą skrótowiec: Joe’s Window Manager.
Cóż – mamy inne wymagania, bo na zdecydowanie (o kilka klas) gorszym komputerze używam właśnie Plasma 5.
Dalej jednak proponowałbym Ci openbox. Np. w miksie napcoka (wszystko masz na forum i w ogłoszeniach).
Jeśli natomiast jesteś przyzwyczajony do aplikacji KDE, a chciałbyś „lżejszego” środowiska, to moim zdaniem możesz wypróbować MoonLightDE (ale dla tego chyba trzeba byłoby zrobić PKGBUILDy) albo Luminę (jest w AUR).
Jeśli chcesz, to tym MoonLightem można się pobawić (mam nadzieję, że się kompiluje).20 września 2016 o 10:51 #1865mmkkForumowiczOk,
spróbuję tego mixa. A tak w ogóle to co ten miks mi da w stosundku do obrazu pobranego z oficjalnej strony manjaro ? - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.