[SOLVED] Manjaro nie startuje – totalna awaria

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Podstawy [SOLVED] Manjaro nie startuje – totalna awaria

Ten wątek zawiera 6 odpowiedzi, ma 4 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez majo majo 2 miesięcy, 1 tydzień temu.

Oglądasz 7 posty - 1 do 7 (z 7 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #7551
    majo
    majo
    Moderator

    Po dzisiejszej aktualizacji nic mi nie działa, tj.:
    Manjaro nie startuje. Pojawiają się błędy jak poniżej :

    Nie korzystam z hibernacji, jednak powyższy błąd dotyczy partycji SWAP (sda3).
    Drugi z błędów odnosi się do partycji systemowej sda2.

    lsblk -f
    NAME   FSTYPE LABEL    UUID                                 MOUNTPOINT
    sda                                                         
    ├─sda1 vfat            DFDC-27CF                            
    ├─sda2 ext4   M        79492466-7c01-4f91-93b6-d7bc1a79f22d /media/M
    ├─sda3 swap            4a557fab-5124-49d5-b531-2d023b88efef [SWAP]

    Nie startuje mi także zapasowy kernel (są inne błędy).

    Wprawdzie udało mi się uruchomić liveUSB Manjaro 16.10.3 , jednak nie mogę przywrócić GRUBa, tak jak to kiedyś robiłem zgodnie z opisem z wiki Manjaro:
    – inaczej niż zawsze, po wpisaniu sudo komenda – nie ma pytania o hasło, a po komendzie sudo mhwd-chroot nie wyskakuje nowe okienko konsolowe z zapytaniem o wybór partycji, tak jak to było poprzednio.

    Alternatywnie, zrobiłem więc ręczne chroot, jak poniżej. Niby bez błędów (poza jednym niezrozumiałym zapisem: EFI variables are not supported on this system.) GRUB się wygenerował, jednak system ciągle nie staruje (jest ciągle błąd jak na pierwszym rysunku).

    [manjaro manjaro]# mount /dev/sda2 /mnt
    [manjaro manjaro]# cd /mnt
    [manjaro mnt]# mount -t proc proc /mnt/proc
    [manjaro mnt]# mount -t sysfs sys /mnt/sys
    [manjaro mnt]# mount -o bind /dev /mnt/dev
    [manjaro mnt]# mount -t devpts pts /mnt/dev/pts/
    [manjaro mnt]# chroot /mnt
    [manjaro /]# sudo pacman -S mtools os-prober
    [manjaro /]# sudo mount /dev/sda1 /boot/efi 
    [manjaro /]# sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheck 
    Installing for x86_64-efi platform.
    EFI variables are not supported on this system.
    Installation finished. No error reported.
    [manjaro /]# sudo update-grub 
    Generating grub configuration file ...
    Found background: /usr/share/grub/background.png
    Found linux image: /boot/vmlinuz-4.14-x86_64
    Found initrd image: /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-4.14-x86_64.img
    Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.14-x86_64-fallback.img
    Found linux image: /boot/vmlinuz-4.9-x86_64
    Found initrd image: /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-4.9-x86_64.img
    Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.9-x86_64-fallback.img
    Found Manjaro Linux (16.10.3) on /dev/sda5
    Found unknown Linux distribution on /dev/sda7
    Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.bin
    done

    Próbowałem także stworzyć liveUSB Manjaro 17.1.10, jednak system Live nie chce mi się uruchomić (jeszcze inny błąd).

    Co mogę/muszę zrobić?

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #7552

    czapnaper
    Forumowicz

    Na wiki manjaro w wątku z którego korzystasz masz napisane co zrobić w przypadku wystąpienia EFI variables are not supported on this system. Masz zainstalowane dwa kernele 4.14 i 4.9 problem występuje w przypadku którego?

    Manjaro Gnome/Xfce - CPU - i5-7300HQ - GPU - Intel/NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile]

    #7553
    majo
    majo
    Moderator

    Coś jest zepsute w GRUBie, w którym powinny być widoczne kernele 4.14 i 4.9, a są widoczne 4.9 i 4.4 .
    W przypadku startu z kernelem 4.9 pojawia się błąd z pierwszego obrazka tego wątku.
    W przypadku startu z kernelem 4.4 jest oczywisty komunikat o braku kernela 4.4 .

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #7554
    Robert75
    Robert75
    Forumowicz

    Oczywiście nie masz w GRUB-e pozycji recovery?
    https://manjaro.pl/manjaro-chce-sie-graficznie-uruchomic/
    Ja się na szczęście zabezpieczyłem, chociaż do tej pory nie było konieczności używania tego.

    Manjaro Xfce LTS - 64Bit Linux User #621110
    PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

    #7555
    majo
    majo
    Moderator

    Problem rozwiązany.
    Przyczyną jest wadliwy pakiet linux49-4.9.106-1-x86_64.pkg.tar.xz, a czasowym rozwiązaniem, downgrade do linux49-4.9.105-1-x86_64.pkg.tar.xz poprzez chroot, w oparciu o instrukcję:
    Uruchomić Manjaro Live usb
    Otworzyć terminal
    Sprawdzić nazwę partycji z Manjaro: sudo fdisk -l
    Zamontować partycję systemową: sudo mount /dev/sdaX /mnt (gdzie sdaX to nazwa naszej partycji)
    Zrobić chroot do dysku manjaro: manjaro-chroot /mnt /bin/bash
    Zainstalować stary pakiet z cache pacman’a: pacman -U /var/cache/pacman/pkg/linux49-4.9.105-1-x86_64.pkg.tar.xz
    Wyjśc z chroot exit chroot
    Odmontować umount /mnt
    Reboot reboot

    Teraz muszę zrobić porządek z GRUB, ale to już kolejny wątek.

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #7560
    azja
    azja
    Moderator

    @majo -> gotowa, zwięzła recepta jest dobrym pomysłem, ale przydałoby się również źródło, z którego pochodzi. Wrzuć link’a.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #7564
    majo
    majo
    Moderator

    Oto źródło: https://forum.manjaro.org/t/boot-failure-pc-does-not-start/49246/12

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

Oglądasz 7 posty - 1 do 7 (z 7 ogółem)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.