Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Manjaro nie zapisuje ustawień dźwięku
- This topic has 7 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 11 months temu by majster.
- AutorPosty
- 6 grudnia 2017 o 21:12 #6462majsterForumowicz
Witam
Nie mogę sobie poradzić.
Manjaro nie zapisuje ustawień dźwięku. Mam podpięte na panelu przednim komputera słuchawki z mikrofonem. W gnome alsamixer mam domyślnie wyciszoną pozycję Headphones. Ustawiam głośność i odznaczam mute. Dźwięk jest, ale po restarcie komputera ustawienia wracają do starych (wyciszona pozycja Headphones). Przeszukałem internet ale nic nie działa.
Analogiczna sytuacja jest w programie Kontrola głośności Pulse Audio. Też nie trzyma ustawień.6 grudnia 2017 o 21:41 #6463Robert75ForumowiczA jakie masz DE? Bo ja np. używam XFCE i mam taką opcje, zapisywanie sesji przed wylogowaniem.
Attachments:
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211106 grudnia 2017 o 22:10 #6465majsterForumowiczZa bardzo nie wiem co to DE, ale używam Cinnamona. Ustawienia zapisania sesji nie znalazłem.
7 grudnia 2017 o 10:22 #6476aquilaModeratorMało kto tutaj posiada Cinnamona więc i odpowiedzi trudno się doczekać.
1. DE – dosłownie środowisko pulpitu, czyli u Ciebie Cinnamon.
2, Doinstaluj:
sudo pacman dconf-editor
Otwórz program i zobacz czy jest coś z Cinnamonem związane. Jeśli nie to pod org->gnome poszukaj coś z audio, sound czy seve session. Musisz popróbować.7 grudnia 2017 o 17:27 #6477UltherModeratorMam ten sam problem z zestawem 5.1 + mikrofon w przednim wejściu.
Ustawiam zawsze walsamixer
, później w pulseaudio, problem pojawia się po restarcie PC gdyż ustawienia wracają do defoultowych.
Rozwiązaniem problemu jest:
1. Ustawienie alsamixer pod siebie.
2. Ustawienie graficznego poza terminalowego programu od dźwięku – pavucontrol czy co tam masz.
3. Wpisanie w terlimanualsactl --file .config/asound.restore store
– to spowoduje zapisanie ustawień alsamixer do pliku o nazwie asound.restore.
4. Stworzyć prosty skrypt w bash’u, lub dodać powyższą linijkę do autostartu, zamieniającstore
narestore
To wszystko.11 grudnia 2017 o 22:56 #6512majsterForumowiczOpisane obejście problemu działa. Dziękuję bardzo. Co ciekawe problem występuje u mnie też na innych dystrybucjach: Mincie i Deepinie.
18 grudnia 2017 o 17:38 #6532UltherModerator@majster z Ciekawości zapytam jaką masz kartę dźwiękową. Jeśli jest to Realtek to jaki model :)
Problem napotkasz nie tylko na manjaro, a na wszystkich innych dystrybucjach, a GUI nie ma tutaj nic do znaczenia.18 grudnia 2017 o 20:58 #6535majsterForumowiczJest to jakiś Realtek. W moim wypadku jest to jakiś specyficzny problem sprzętowy.
Pod Windowsem (dziesiątką) słuchawki z mikrofonem na przednim panelu mi nie działają, (tylne wejścia działają). Rozwiązaniem problemu pod Windowsem jest instalacja sterowników Realteka i zaznaczenie opcji „Wyłącz auto wykrywanie panelu przedniego”. Wtedy pod Windowsem dźwięk jest.
Ktoś mi tłumaczył że jakiś kabelek nie jest u mnie podłączony.
W każdym razie wiem na przyszłość jak sobie radzić z problemem. Jeszcze raz dziękuję. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.