[SOLVED] Manjaro nie zapisuje ustawień dźwięku

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki [SOLVED] Manjaro nie zapisuje ustawień dźwięku

Ten wątek zawiera 7 odpowiedzi, ma 4 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez  majster 9 miesięcy, 1 tydzień temu.

Oglądasz 8 posty - 1 do 8 (z 8 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #6462

    majster
    Forumowicz

    Witam

    Nie mogę sobie poradzić.
    Manjaro nie zapisuje ustawień dźwięku. Mam podpięte na panelu przednim komputera słuchawki z mikrofonem. W gnome alsamixer mam domyślnie wyciszoną pozycję Headphones. Ustawiam głośność i odznaczam mute. Dźwięk jest, ale po restarcie komputera ustawienia wracają do starych (wyciszona pozycja Headphones). Przeszukałem internet ale nic nie działa.
    Analogiczna sytuacja jest w programie Kontrola głośności Pulse Audio. Też nie trzyma ustawień.

    #6463
    Robert75
    Robert75
    Forumowicz

    A jakie masz DE? Bo ja np. używam XFCE i mam taką opcje, zapisywanie sesji przed wylogowaniem.

    Manjaro Xfce LTS - 64Bit Linux User #621110
    PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

    #6465

    majster
    Forumowicz

    Za bardzo nie wiem co to DE, ale używam Cinnamona. Ustawienia zapisania sesji nie znalazłem.

    #6476
    aquila
    aquila
    Moderator

    Mało kto tutaj posiada Cinnamona więc i odpowiedzi trudno się doczekać.
    1. DE – dosłownie środowisko pulpitu, czyli u Ciebie Cinnamon.
    2, Doinstaluj:
    sudo pacman dconf-editor
    Otwórz program i zobacz czy jest coś z Cinnamonem związane. Jeśli nie to pod org->gnome poszukaj coś z audio, sound czy seve session. Musisz popróbować.

    #6477
    Ulther
    Ulther
    Moderator

    Mam ten sam problem z zestawem 5.1 + mikrofon w przednim wejściu.
    Ustawiam zawsze w alsamixer, później w pulseaudio, problem pojawia się po restarcie PC gdyż ustawienia wracają do defoultowych.
    Rozwiązaniem problemu jest:
    1. Ustawienie alsamixer pod siebie.
    2. Ustawienie graficznego poza terminalowego programu od dźwięku – pavucontrol czy co tam masz.
    3. Wpisanie w terlimanu alsactl --file .config/asound.restore store – to spowoduje zapisanie ustawień alsamixer do pliku o nazwie asound.restore.
    4. Stworzyć prosty skrypt w bash’u, lub dodać powyższą linijkę do autostartu, zamieniając store na restore
    To wszystko.

    #6512

    majster
    Forumowicz

    Opisane obejście problemu działa. Dziękuję bardzo. Co ciekawe problem występuje u mnie też na innych dystrybucjach: Mincie i Deepinie.

    #6532
    Ulther
    Ulther
    Moderator

    @majster z Ciekawości zapytam jaką masz kartę dźwiękową. Jeśli jest to Realtek to jaki model :)
    Problem napotkasz nie tylko na manjaro, a na wszystkich innych dystrybucjach, a GUI nie ma tutaj nic do znaczenia.

    #6535

    majster
    Forumowicz

    Jest to jakiś Realtek. W moim wypadku jest to jakiś specyficzny problem sprzętowy.
    Pod Windowsem (dziesiątką) słuchawki z mikrofonem na przednim panelu mi nie działają, (tylne wejścia działają). Rozwiązaniem problemu pod Windowsem jest instalacja sterowników Realteka i zaznaczenie opcji „Wyłącz auto wykrywanie panelu przedniego”. Wtedy pod Windowsem dźwięk jest.
    Ktoś mi tłumaczył że jakiś kabelek nie jest u mnie podłączony.
    W każdym razie wiem na przyszłość jak sobie radzić z problemem. Jeszcze raz dziękuję.

Oglądasz 8 posty - 1 do 8 (z 8 ogółem)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.