Home › Fora › Różności › Luźne rozmowy › Manjaro zapotrzebowanie na zasoby
- This topic has 1 odpowiedź, 2 uczestników, and was last updated 6 years, 9 months temu by azja.
- AutorPosty
- 14 lutego 2018 o 17:10 #6818AtomForumowicz
Witam
Zainteresowałam się właśnie tą dystrybucją linuxa. Zauważyłem że środowiska xfcr i kde mają mniej więcej podobne zapotrzebowanie na RAM. Natomiast środowisko Gnome ma dwukrotnie większe przekraczające na dzień dobry 1G. Czym jest to spowodowane ? I dlaczego przy GNOME obciążenie procesora skacze jak szalone ? Wiadomo że najlepiej wychodzi XFCE bo tak i procek spokojny i ramu niewiele. Zawsze myślałem że Gmone jest gdzieś po środku miedzy XFCE a KDE. A tu się okazuje że w stosunku do KDE, Gnome wypada gorzej. I pod względem obciążenia procesowa i zapotrzebowania na RAM. Dlaczego się tak dzieje ?14 lutego 2018 o 19:56 #6819azjaModerator… używam, Xfce, bo ma optymalny – z mojego punktu widzenia – stosunek zapotrzebowania na zasoby do uzyskanych efektów (funkcjonalnych i wizualnych). Kilka innych środowisk jest lżejszych, kilka innych cięższych – w tym KDE, GNOME (’nowe’), Budgie czy Cinnamon i Mate (dwa ostatnie wyszły ze 'starego’, lżejszego GNOME i są ciut cięższe od Xfce). 'Ciężar’ środowiska zależy od kilku elementów: zakresu realizowanej funkcjonalności, wykorzystywanej technologii, spodziewanej atrakcyjności wizualnej. Kiedyś KDE było mistrzem wagi ciężkiej, ale obecnie GNOME skutecznie z nim konkuruje – być może, z czasem, zoptymalizują się (lub ulegną temu procesowi wykorzystywane przez nich komponenty), ale póki co, jeżeli masz mało RAM’u, to w grę wchodzi Xfce i lżejsze rozwiązania (np. Openbox).
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.