[SOLVED] Monitorowanie oraz zmiana prędkości wentylatora karty graficznej.

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Oprogramowanie [SOLVED] Monitorowanie oraz zmiana prędkości wentylatora karty graficznej.

Oglądasz 9 posty - 1 do 9 (z 9 ogółem)
  • Autor
    Zanonimizowany
    Forumowicz

Witaj,
    do monitorowania różnych parametrów – Psensor , a jeszcze lepiej GKrellM. Jak i czy w ogóle się da regulować obroty tego nie wiem.
    A może NVclock?

JaOrazInni
    Forumowicz

JaOrazInni
    Forumowicz

Sprawdziłem u siebie i działa…

Dodaj taką linijke do pliku /etc/X11/x.org.conf.d/90-mhwd.conf

Option „Coolbits” „4”

Aktywuje to obsługę wiatraka w nvidia-settings. Ponoć gdy zamiast 4 wpisać 5 ma się więcej opcji

Pojawaia się taka opcja w nvidia-settings(ODPALAŁEM I DZIAŁA)

Forumowicz

@JaOrazInni plik o którym mówisz jest pusty, zapomniałem dodać że jestem na xfce oraz najnowszym manjaro 17.0.2.

JaOrazInni
    Forumowicz

Możesz to mieć w xorg.conf lub pliku o podobnej nazwie /etc/X11/mhwd.d/ *.conf.
    Tak czy inaczej zerknij w plik xorg.conf jeżeli go posiadasz to tam będziesz miał inofromacje o grafice a jeżeli nie to zerknij na drugą część pierwszego zdania. (ale zakręciłem)

(Byłem dobry w linuksa jakieś 10 lat temu teraz wszystko jest pozmieniane ^^)

ewnetualnie daj info co masz w katalogu x11

Forumowicz

Plik był pod nazwą nvidia.conf i wartość dodałem, jednak nie widzę tej opcji po przejściu do nvidia x server settings mam wykonać restart komputera?

JaOrazInni
    Forumowicz

Reset PC by się przydał

Swoją drogą dodałem linijke o aktywacji obsługi wiatraków do nvidia.conf i również działa… Nie wiem czemu jest to duplikowane. Powinien być jeden plik z confingiem i problemów by było mniej.

A obsługę wiatraków będziesz miał w zakładce termal settings

Forumowicz

Dziękuje za pomoc po restarcie pc działa. :)

JaOrazInni
    Forumowicz

Daj znać czy z wartością 5 masz więcej opcji ^^ mi się nie chce pliku edytować

Oglądasz 9 posty - 1 do 9 (z 9 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.