Home › Fora › Środowiska graficzne › KDE › Nagły zanik Boota manjaro
- This topic has 1 odpowiedź, 2 uczestników, and was last updated 6 years, 8 months temu by azja.
- AutorPosty
- 11 marca 2018 o 22:06 #7019FiszekForumowicz
Witam
Od pewnego czasu używam Manjaro jako głównego systemu i wszystko było ok (gdyby nie okazjonalne granie całkiem bym się przesiadł). Problem narodził się dziś. Mianowicie po zakończonej sesji w Manjaro przelogowałem się na WIN10 aby:
*Zrobić porządek z muzyką (posortować etc.)
– Na manjaro widzę partycję z multimediami ale żeby słuchać muzyki muszę wcześniej wejść przez explorator do np Dane/muzyka/hh i wtedy program widzi pliki inaczej nie daje rady.
– Na manjaro nie mogę modyfikować ani usuwać plików z dysków z multimediami
– Na / i /home wszystko jest okNo więc poprzenosiłem zauważyłem że svchost.exe działał więc zapewne jakaś niewidzialna aktualizacja się pobrała zagrałem w cs-a z kumplami i myślę idę z powrotem na Manjaro nic po mnie w Windowsie i tu BOOM nie ma manjaro, po restarcie/wyłączeniu i włączeniu brak okna bootowania do wyboru
Co zrobić miałem na manjaro już kilka plików których nie chcę stracić.W biosie też dostępny tylko Windows Boot manager
Dodam że wcześniej żonglowałem już systemami M/W W/M (krótkie chwile na win10) i wszystko działało dopiero dzisiaj po tej dłuższej obecności na win 10 są problemyPo włożeniu pendrive-a z manjaro i probie znalezienia bootloadera widać efi/boot/boot x64.efi i efi/manjaro/grubx64.efi + ze 3 booty z windowsem.
czy kliknę manjaro czy bootx64 wywala napis
WELOME to GRUB
error:unknown filesystem,
Entering rescue mode…
grub rescue>i co bym nie wpisał to nie rozpoznaje help/info/i/manjaro/update/exit/quit wywala unknown command
próbowałem tego ale nie daje rady
12 marca 2018 o 00:18 #7024azjaModerator… ciekawe narzędzie – kilka razy już miałem okazję używać i jestem zadowolony:
https://distrowatch.com/table.php?distribution=rescatux
https://www.supergrubdisk.org/rescatux/Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.