Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Nie mogę zaktualizować Pale Moon
- This topic has 10 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 2 months temu by azja.
- AutorPosty
- 6 września 2018 o 11:04 #8254ZanonimizowanyForumowicz
Od jakiegoś czasu wyskakuje mi taki oto komunikat przy otwieraniu PM:
Attachments:
6 września 2018 o 12:34 #8256Robert75ForumowiczNajwidoczniej coś namieszałeś w ustawieniach. Co do aktualizacji to mnie się wydaje że lepiej poczekać aż najnowsza wersja będzie dostępna w repo Manjaro.
Attachments:
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211106 września 2018 o 13:57 #8258azjaModerator… spróbuj (wersja ang.):
Preferences / Advanced / Update / Never check for updates (not recommended)Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
6 września 2018 o 17:38 #8259ZanonimizowanyForumowiczUstawiłem tak, jak na screenie @Robert75 'a. Nie wiem dlaczego miałem inaczej ustawione, chyba samo się zmieniło. Mam nadzieję, że nie będzie już więcej tego komunikatu. Teraz mam wersję 28.0.0.
Dzięki :-)6 września 2018 o 19:42 #8260azjaModerator… w Manjaro jest wersja 28.0.0, a najnowsza stabilna w ogóle, to 28.0.1 – stąd komunikat.
… @piespawlowa -> jak na screen’ie, czyli jak? – bo ja nie widzę żadnego screen’a (nawet wykorzystałem okazję, że uruchomiłem live’a z czystym Firefox’em, bez blokad – również nie widzę żadnego screen’a, za wyjątkiem Twojego).Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
6 września 2018 o 19:58 #8261ZanonimizowanyForumowiczNigdy wcześniej nie miałem takich komunikatów, dopiero po ostatniej dużej aktualizacji Manjaro zaczęły się pojawiać z dziwną regularnością, dlatego postanowiłem zapytać na Forum.
Był screen, ale już go nie ma. Może @Robert75 usunął? A pokazywał on, to co Ty proponowałeś, tylko, że po polsku, czyli:
Preferences / Advanced / Update / Never check for updates (not recommended)U Roberta było zaznaczone „Instaluj aktualizacje automatycznie[…]”, a umnie „Nie sprawdzaj aktualizacji[…]”. Teraz mam zaznaczone jak u Roberta.
Chyba jednak zmienię tak jak było wcześniej, tj. „Nie sprawdzaj aktualizacji[…]”.6 września 2018 o 23:02 #8262azjaModerator… po ostatniej/przedostatniej aktualizacji, w oknie ’About Pale Moon’ pojawił się przycisk ’Check for Updates’ – nie było tego wcześniej w wersji linux’owej. Zapewne to i Twój komunikat, to elementy tej samej modyfikacji programu.
Preferences / Advanced / Update … wyglądało chyba również inaczej (nie pamiętam, tylko tak mi się wydaje).Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
7 września 2018 o 08:21 #8264majoModerator@piespawlowa
Też mam taki komunikat, którego wcześniej nie było i – jak się domyślam – został wprowadzony wraz z wersją 28.0.0.
Najwyraźniej musimy poczekać, aż ekipa Manjaro umieści najnowszą wersję PM w repozytorium Manjaro.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
7 września 2018 o 11:19 #8265azjaModerator… zawsze tak było i będzie – najpierw produkt pojawia się w magazynie producenta, potem w hurtowniach, następnie w sklepach detalicznych, aby w końcu zawitać w domu user’a. Nasza dystrybucja, to rolling release – tego typu systemy mają świeże wersje programów w swoich repozytoriach. Drobny poślizg jest plusem dodatnim – niewielki, więc nawet dla niecierpliwych powinno być to znośne; a sam fakt, że jest, stanowi bufor, przydatny gdyby okazało się, że aplikacja nie jest jednak tak stabilna, jak się wydawało, albo wchodzi w negatywne interakcje z innymi elementami.
… rozumiem, że problem rozwiązany:
# komunikat pojawił się wskutek ostatnich zmian w oprogramowaniu;
# jego histeryczny wydźwięk (Niewystarczające uprawnienia do aktualizacji) wynika z tego, że zwykły user (nawet admin) nie zmodyfikuje plików w /usr (to nie Windows’y) bez autoryzacji;
# rozwiązaniem problemu jest wyłączenie sprawdzania aktualizacji, która odbywa się (POWINNA!) wyłącznie poprzez pacman’a. Chyba że ktoś chce otrzymywać na ten temat informacje, ale chyba lepszym rozwiązaniem będzie wtedy RSS, newsletter, albo coś w tym rodzaju.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
7 września 2018 o 11:58 #8266Robert75ForumowiczNajwyraźniej musimy poczekać, aż ekipa Manjaro umieści najnowszą wersję PM w repozytorium Manjaro.
Dziwna sprawa jest z tym PM, ponieważ w repo jest info że to jest najnowsza wersja:
A z kolei sam PM informuje że jest dostępna aktualizacja.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211107 września 2018 o 15:34 #8270azjaModerator… @Robert75 -> nie widzę na screen’ie (ani u siebie) żadnej informacji o tym, że jest, to najnowsza wersja. Choć z założenia tak jest – to co jest w repozytorium dystrybucji, to najnowsza wersja … dostępna w repozytorium dystrybucji, a nie najnowsza w ogóle (patrz: różnica pomiędzy premierą i prapremierą). Ale, to już temat na inny wątek.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Wątek ‘[SOLVED] Nie mogę zaktualizować Pale Moon’ jest zamknięty.