Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Obsługa RTL2832U R820T
- This topic has 14 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 1 months temu by warsztat-dom.
- AutorPosty
- 22 lipca 2018 o 21:55 #7973warsztat-domForumowicz
Witam. Niebieski dongle tuner tv który po zmianie sterowników na sdr-rtl zamienia się w skaner radiowy 25-1700mhz. Np. pod kaffeine jako tuner tv działa pięknie, po instalacji sdr-rtl można dużo posłuchać a także np. sprawdzać mikrofony bezprzewodowe czy samochodowe piloty.
Oczywiście dwa rodzaje sterowników służą do swoich celów więc nie da się pod sterownikami sdr-rtl oglądać tv pod kaffeine (brak urządzenia) i na odwrót. Ponieważ po wgraniu sdr-rtl wszystko na dysku i tak jest mam pytanie jak tu zrobić jakiś skrypt który by włączał i wyłączał odpowiednie moduły.
Dla przykładu gdy działa TV lsmod wyrzuca min:r820t 32768 1
rtl2832 24576 1
i2c_mux 16384 1 rtl2832
dvb_usb_rtl28xxu 45056 8
dvb_usb_v2 40960 1 dvb_usb_rtl28xxu
dvb_core 143360 2 dvb_usb_v2,rtl2832
rc_core 40960 5 lirc_dev,ir_lirc_codec,dvb_usb_v2,dvb_usb_rtl28xxuusbcore 286720 7 rtl2832_sdr,ehci_pci,dvb_usb_v2,usbhid,dvb_usb_rtl28xxu,ehci_hcd,uhci_hcd
z czyli chodzą rtl2832 i r820t i jak je podpinać i odpinać przez modprobe najlepiej jednym plikiem który sprawdza jakie aktualnie załadowane są moduły i podmienia je na przeciwne (sdr) tak żeby zmiana kończyłą się kliknięciem i odpięciem na chwilę dongla. Nie znam się na programowaniu, potrafię coś tam w arduino ale tu przydałaby się pomoc w postaci szkieletu skryptu .sh
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale wydaje mi się ze to jest możliwe.
Jak używam np. gqrx a potem chcę tv pod kaffeine to wystarczy odinstalować sdr-rtl i na chwilę odpiąć dongla by pojawiła się możliwość oglądania tv. Ale to raczej upierdliwy sposób.
Oczywiście proszą o wyrozumiałość. Nie jestem informatykiem więc proszę łopatologicznie.
Pozdrawiam.23 lipca 2018 o 22:15 #7986azjaModerator… o ile dobrze rozumiem, to po zainstalowaniu driver-A, urządzenie działa w trybie A, a po zainstalowaniu driver-B, w trybie B. Pierwsza myśl, jaka przychodzi do głowy (moc leży w prostocie), to dwa niewielkie skrypty, które będą odinstalowywały jedne driver’y i instalowały drugie. Ile, to zajmie?, sekundy?
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
23 lipca 2018 o 23:19 #7989pavbaranovForumowicz@azja – Problem leży gdzie indziej. Wg wszelkich poradników albo możesz mieć jedne sterowniki, albo drugie. W którymkolwiek przypadku drugie winny pójść w blacklist. Zerknij na wiki w Archu.
24 lipca 2018 o 01:38 #7993azjaModerator… @pavbaranov -> nie dociekałem szczegółów, tylko roboczo założyłem, że urządzenie może pracować z oboma sterownikami (nie jednocześnie), oferując różną funkcjonalność.
24 lipca 2018 o 08:08 #7996aquilaModeratorZobacz czy po tej komendzie zadziała sdr-rtl:
sudo modprobe -r dvb_usb_rtl28xxu
24 lipca 2018 o 08:31 #7997pavbaranovForumowiczGeneralnie – czy mógłbyś nam udzielić info w jaki sposób obecnie przełączasz między obu sterownikami oraz, czy po instalacji sdr_rlt dokonywałeś w systemie jakichś zmian konfigurujących którykolwiek ze sterowników?
24 lipca 2018 o 19:43 #8005warsztat-domForumowiczGeneralnie – czy mógłbyś nam udzielić info w jaki sposób obecnie przełączasz między obu sterownikami oraz, czy po instalacji sdr_rlt dokonywałeś w systemie jakichś zmian konfigurujących którykolwiek ze sterowników?
Po prostu jak chcę posłuchać radia na różnych zakresach instaluję sdr-rtl plus gqrx a jak tv muszę odinstalować sdr-rtl za którym leci gqrx.
Żadnych konfiguracji robić nie muszę. Czasami muszę system, restartować a czasami wystarczy wypiąć na chwilę dongla jeżeli był wpięty przed zmianą.Zobacz czy po tej komendzie zadziała sdr-rtl:
sudo modprobe -r dvb_usb_rtl28xxu
Jak mam zainstalowane sdr-rtl to tv nie zadziała, jak je odinstaluję to ta komenda nie zadziała.
Generalnie chodzi mi o to by mając zainstalowane sdr-rtl móc je zamieniać na fabryczne sterowniki z jądra i na odwrót.
24 lipca 2018 o 20:27 #8006pavbaranovForumowiczWg info z wiki Archa, oba sterowniki są we wzajemnym konflikcie. Jeśli to prawda, to nie powinieneś mieć w ogóle możliwości używania tego ustrojstwa jako SDR lub tuner-tv. Albo – albo. Nie mam – nie wiem.
Inna sprawa, to czy aby na pewno potrzebujesz sdr? Z tego co opisałeś, to chodzi Ci o poszerzenie zakresu obsługiwanych częstotliwości. Sterownik sdr jest głównie przeznaczony do… nadawania. Zatem być może – podkreślam nie wiem – nie tędy droga.24 lipca 2018 o 20:33 #8007warsztat-domForumowiczInstalacja gqrx ciągnie za sobą rtl-sdr (bo tak się to pisze wcześniej przekręcałem nazwę jak to dyslektyk :) )
Gdzie jest to info o nadawaniu ?
W opisie widzę ogólny cel sterownika dla osiągnięcia celów SDR (Software Defined Radio)25 lipca 2018 o 17:22 #8019pavbaranovForumowiczGeneralnie coś tu strasznie pomieszane.
Ok.
1. Zainstaluj rtl-sdr lu rtl-sdr-git.
2. Podepnij tuner.
3. W konsoli wpisz:dmesg | tail
4. Sprawdź, czy program do odtwarzania TV (np. Kaffeine) potrafi w tym momencie transmitować DVB-T.
5. Sprawdź, jakie moduły są podniesione.
6. Jeśli nie – wydaj w konsoli:
sudo modprobe dvb_usb_rtl28xxu
i być może jeszcze:
modprobe rtl2832
7. Ponownie sprawdź np. w Kaffeine, czy teraz ustrojstwo działa jako odbiornik DVB-T.Jeśli to działa, to:
1. Przy zainstalowanym rtl-sdr, bezpośrednio po starcie komputera, urządzenie będzie przygotowane do pracy w trybie SDR.
2. Jeśli będziesz chciał użyć go jako DVB-T, to musisz podnieść moduły kernela, które go uczynią takim tunerem.
3. Po zakończeniu pracy jako DVB-T, będziesz musiał usunąć z pamięci moduły dvb_ust_rtl28xxu oraz rtl2832 i system automatycznie winien umożliwić Ci przejście w stan SDR.
Nic więcej nie potrzeba.
Jeśli chcesz zautomatyzować, to można sobie nawet w aliasie dać i poprzedzić program, który wykorzystujesz, gdy chcesz oglądać TV.PS1: Paczka rtl-sdr nie dostarcza żadnych sterowników, zmienia jedynie sposób wykorzystania ustrojstwa oraz blokuje (blacklist) przy starcie systemu sterowniki DVB-T (wyżej wymienione oraz rtl2830.
PS2: Zerknij sobie na coś takiego. Wychodzi na to, że obecnie DVB-T winno być również zaimplementowane w GNURadio. O co chodzi – nie wiem, bo jak wspomniałem, nie mam takiego ustrojstwa i nie używałem nigdy.28 lipca 2018 o 10:11 #8026warsztat-domForumowiczhttps://manjaro.pl/wp-content/uploads/2018/07/rtl-sdr.jpg
https://manjaro.pl/wp-content/uploads/2018/07/kaffeine-err.png
Kolego pavbaranov wystarczy :
sudo modprobe dvb_usb_rtl28xxu
odpiąc i wpiąć dongla
i tuner dvb-t działa.
https://manjaro.pl/wp-content/uploads/2018/07/kaffeine-ok.png
Co dziwne gqrx dalej działa i umożliwia odbiór np. w pasmie lotniczym.
https://manjaro.pl/wp-content/uploads/2018/07/gqrx-lot.png
Nic nie muszę robić ale jeszcze nie wiem czy załadowany rtl128xxu nie robi zmian w paśmie gqrx.
Dzięki. Mądrych warto słuchać. Pierwsze zabawy z tym miałem na W10 i tam takiej sztuki nie było, tylko zadig a stąd moje przeświadczenie że dwa zupełnie różne sterowniki.
Pozdrawiam.
ps. nie wiem jak wklejać obrazki żeby były widoczne w dobrym miejscu.30 lipca 2018 o 11:44 #8041azjaModerator… @warsztat-dom -> spójrz na komunikat, na dole Twojego post’u – pliki były zbyt duże i pewnie stąd Twoje problemy z obrazkami. Jeżeli chcesz wklejać ilustracje bezpośrednio do post’u, to trzymaj się ograniczenia rozmiaru i używaj przycisku poniżej pola edycji text’u. Możesz również umieszczać link’i do obrazków udostępnionych przez Ciebie, na stosownych do tego server’ach.
10 września 2018 o 17:12 #8292warsztat-domForumowiczWitam.
Awaria dvb-t nie wiem od czego, w kaffeine stacje tv są wyszukiwane jednak brak obrazu i dźwięku. Tuner sprawdzony na innym komputerze hula więc to tylko wina systemu.
Kaffeine korzysta z vlc , pod konsolą mam taki komunikat main decoder error: buffer deadlock preventedPozdrawiam.
Znalazłem chwilkę na zabawę, tymczasowo pomogła podmiana vlc na vlc-git z AUR, podlinkowanie libvlc.so.5 i obraz z dźwiękiem w kaffeine się pojawiły.
11 września 2018 o 20:56 #8299azjaModerator… o ile dobrze rozumiem problem (co nie jest takie pewne, bo starający się zrozumieć nie jest programistą, a problem owszem – jest natury programistycznej), to komunikat informuje o zapobieżonej wzajemnej blokadzie procesów (mogącej powstać wskutek prób dostępu do zasobów). Jeżeli extra/vlc (3.0.4) nie działa, a działa AUR/vlc-git (4.0.0), to zapewne problem interakcji konkretnej wersji z zależnościami (VLC ma ich od metra). Ostatni upgrade systemu przyniósł nowe VLC i (być może) jakieś nowe zależności.
… ten sam problem (jak można sądzić z komunikatu) w innym kontekście:
https://github.com/mrmaffen/vlc-android-sdk/issues/128Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
12 września 2018 o 15:36 #8301warsztat-domForumowiczNie umiem określić czy to może być akurat taki błąd, na vlc-git jest lekki problem ze skalowaniem tj. po włączeniu programu w oknie jest powiększony wycinek obrazu, przypuszczam że obraz wyświetlany bez skalowania piksel w piksel, jednak przełączenie tego na pełny obraz i powrót do okna rozwiązuje niedogodność (efekt ten sam przy dvbt jak i otwieraniu plików video dowolnego formatu), czekam na kolejne aktualizacje i zrobię powrót do „głównego” vlc. Na razie coś jest spieprzone. Na vlc-git pod konsolą mam 10 kilo komunikatów o błędach ale jednak działa. Dziękuję za reakcje.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.