Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Open GL czasami nie działa
- This topic has 8 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 7 months temu by aquila.
- AutorPosty
- 12 marca 2018 o 12:08 #7027jedrzejkr92Forumowicz
Cześć,
mam Manjaro KDE 17.1.6, którego uzywam na laptopie lenovo Y510p, do karty graficznej uzywam sterownikow wlasnosciowych zainstalowanych automatycznie
czasami animacje systemowe sa bardzo wolne i nie moge uruchamiac aplikacji na open gl, takich jak steam
a czasami normalnie wszystko dziala
kiedy nie dziala:
po wklepaniu glxinfo | grep „OpenGL version”
Error: couldn’t find RGB GLX visual or fbconfig
Kiedy dziala
OpenGL version string: 3.0 Mesa 17.3.6
podobny problem byl opisany tutaj
https://forum.manjaro.org/t/nvidia-940mx-intel-620-system-slow-sometimes/36757
ale u mnie to nie dziala, apcid jest aktywne,
jest jakies rozwiazanie?13 marca 2018 o 01:01 #7033azjaModerator… rozumiem, że własnościowych driver’ów używasz dlatego, że lepiej sprawują się w grach, prawda? To nie jest odpowiedź na Twoje pytanie, ale może warto – w wolnej chwili – przejść na wolne stery i przetestować ich działanie na Twojej instalacji.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
13 marca 2018 o 12:35 #7035Robert75Forumowicz@azja Kolego drogi, Open GL działa tylko na sterach własnościowych, a na nouveau niestety nie.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111013 marca 2018 o 22:05 #7038jedrzejkr92ForumowiczNie gram, ale uruchamiam to „menu start”. A uruchomienie go kiedy akurat te stery nie działają trwa ładne kilka sekund.
Zainstalowałem wolne sterowniki, jest OK.
Bede probowal zainstalowac starsze wlasnosciowe, jest jakas komenda na to?14 marca 2018 o 02:53 #7039azjaModerator… driver’ami w Manjaro rządzi mhwd (Manjaro Hardware Detection), dlatego powinieneś instalację/deinstalację/konfigurację sterowników wykonywać za jego pomocą. Zalecam ostrożność w działaniach, nawet jeżeli wiesz co robisz. Na tym forum znajdziesz co nieco na temat problemów ze sterami, ale na https://forum.manjaro.org/ jest tego od metra. Za to Wiki Manjaro jest lakoniczna w temacie mhwd, ale warto przeczytać: https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Mhwd
————-
EDIT-20180314-0155 … jeżeli problem dotyczy menu w KDE, to może warto ugryźć problem od tej strony – pogrzebać w konfiguracji, poszukać na forum. No i rzecz jasna wujek G i Kaczka.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
14 marca 2018 o 12:45 #7040Robert75ForumowiczBede probowal zainstalowac starsze wlasnosciowe, jest jakas komenda na to?
Ja np. jestem posiadaczem karty graficznej NVidia GeForce 7600 GT, to aby do niej zainstalować stery muszę wykonać to polecenie:
sudo mhwd -i pci video-nvidia-304xx
To jest oczywiście przykład, jak należy instalować stery w Manjaro.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111014 marca 2018 o 13:54 #7041azjaModerator… @Robert75 -> tak zainstalujesz AKTUALNĄ wersję, czyli jedynie słuszną w przypadku dystrybucji arch’owych (czy szerzej, dystrybucji rolling-release, choć nie wiem czy wszystkich). @jedrzejkr92 ma jednak inny problem, bo chce zainstalować starszą wersję. Bez wątpienia jest, to sytuacja zagrażająca stabilności systemu i należy zastanowić się, czy skórka warta jest wyprawki.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
14 marca 2018 o 17:59 #7045jedrzejkr92ForumowiczNie warta, ważne że KDE chodzi płynnie, dzięki!
Może nie za wiele pomogliście ale chociaż wiem że nie warto kombinować ;)14 marca 2018 o 18:00 #7046aquilaModeratorPodaj:
inxi -Gxx
oraz jaki sterownik proponuje przy:sudo mhwd -a pci nonfree 0300
. Do przeczytania może ten link więcej Ci rozjaśni niż wcześniejszy. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.