Home › Fora › Środowiska graficzne › Fluxbox/Openbox › [SOLVED] Openbox – "koślawe" literki w przeglądarkach www.
- This topic has 10 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 9 months temu by azja.
- AutorPosty
- 7 lutego 2018 o 17:31 #6710ZanonimizowanyForumowicz
Bawiłem się w ustawieniach i od tego czasu literki we wszystkich przeglądarkach www wyglądają koślawo.
Mam taką teorię, że to przez ustawienia:
<Preferencje> -> <Wystrój i ikony> -> <Czcionka>
Tam jest <Przyciąganie do siatki> i <Geometria pod-pikseli> i ustawione jest odpowiednio <Lekki> i <RGB>.
Próbuję zmienić na <Brak> w obu pozycjach, niestety po zamknięciu okna <Preferencje wyglądu> i po ponownym wejściu ustawienia wracają do stanu pierwotnego.
Jak to naprawić?7 lutego 2018 o 19:51 #6715napcokAdministratorMówimy o programie LXApperance?
Mam tak samo „Lekki” i „RGB” i czcionki wyglądają OK (nie jestem pewien czy te ustawienia mają w ogóle wpływ na Openboxa)
Sprawdź ustawienia czcionek w Obramowanie okien -> Pasek tytułu/Różne oraz w WidżetyAppki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
7 lutego 2018 o 20:17 #6718ZanonimizowanyForumowiczA jakie czcionki są u Ciebie ustawione? Mógłbyś rzucić okiem?
7 lutego 2018 o 20:26 #6720napcokAdministratorNoto Sans Regular i Droid Sans Regular
Ale przeglądarki www też mogą mieć swoje ustawienia jeśli chodzi o czcionki.
Attachments:
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
8 lutego 2018 o 16:55 #6743ZanonimizowanyForumowiczNiestety, nie pomogło. Okazuje się, że problem z czcionką występuje nie tylko w przeglądarkach www, ale w ogóle wszędzie – w oknach, menu, itd.
Nie wiem co mogłem sknocić, grzebałem tylko w ustawieniach.A tak to mniej więcej wygląda
Dodam, że na innych stronach wygląd czcionki jest jeszcze bardziej męczący wzrok.
edit
Na koncie gościa czcionki są ok.9 lutego 2018 o 15:37 #6754azjaModerator… nie używam Openbox’a, więc palcem Ci nie pokażę, ale porównaj konfigurację managera okien, wystroju, wyświetlania, etc. (cokolwiek, co tam jest na podobny temat) na obu kontach. Na poziomie plików, nie interface’u graficznego.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
9 lutego 2018 o 16:17 #6755ZanonimizowanyForumowiczDzięki @azja .Też na to wpadłem. Mało tego, podmieniłem cały katalog /home/me/.config/openbox na ten gościa. Też nie pomogło. Będę próbował podmieniać jeszcze inne pliki domowe odpowiedzialne za ustawienia, tylko że to takie błądzenie we mgle – nie wiem, co jeszcze mógłbym popodmieniać.
Przypomniałem sobie jeszcze, tylko nie pamiętam, czy to było przed „awarią czcionek” czy przed, że eksperymentowałem z idesk (to takie coś, już chyba nie wspierane, co umożliwia umieszczanie ikon na pulpicie).
9 lutego 2018 o 16:56 #6756aquilaModeratorZobacz czy nie masz gdzieś pliku fonts.conf, np w:
– w Twoim katalogu głównym,
– .config,
– .config/fontconfig9 lutego 2018 o 17:09 #6758ZanonimizowanyForumowiczWielkie dzięki @aquila !!! Wywaliłem fonts.conf i teraz jest ok :)
Jestem Ci bardzo wdzięczny.
Tak z ciekawości, dużo czasu musiałeś poświęcić, żeby na to wpaść? Też masz Openboxa?Ja nawet wczoraj przeglądałem fonts.conf , jednak nie próbowałem usuwać.
9 lutego 2018 o 17:32 #6759aquilaModeratorMam Openboksa ale na Archu. Nie wcinałem się do wątku, bo kto może lepiej znać system (Mabox) jak nie jego twórca. :)
9 lutego 2018 o 18:03 #6761azjaModerator… teoretycznie, rodzice powinni najlepiej znać swoje dzieci. Jednak, jak pokazuje doświadczenie tysięcy lat rozwoju cywilizacji, praktyka nie jest taka prosta i potrafi zaskoczyć, a nawet z nienacka :-)
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.