Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Pale Moon – sprawdzanie pisowni
- This topic has 13 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 3 months temu by azja.
- AutorPosty
- 21 lipca 2018 o 23:15 #7965ZanonimizowanyForumowicz21 lipca 2018 o 23:45 #7966aquilaModerator
Zainstaluj dodatek locale-switcher. Doinstaluj nim polski i przełącz się na niego. Zresetuj PM.
22 lipca 2018 o 22:21 #7974ZanonimizowanyForumowiczMyślałem, że to prosta sprawa, ale tak nie jest. Powyższa rada nie pomogła – doinstalowałem polski język, niestety przełączyć nań nie mogę, ani klikając na dodatek na pasku (jest tam tylko pozycja
en-us-english
), ani po wywołaniu okienka „languages”, klikając wcześniej na „Configure preferred…” przycisk „Apply” jest wyszarzony:22 lipca 2018 o 22:26 #7975aquilaModerator22 lipca 2018 o 22:42 #7976ZanonimizowanyForumowiczCzuję się zaszczycony, ale i zakłopotany, że z mojego skromnego powodu postanowiłeś popełnić filmik instruktażowy (wygląda bardzo profesjonalnie, naprawdę) :-) Dzięki!
Tak, robię dokładnie tak, jak to prezentujesz na filmiku.Zamierzam znaleźć katalog na /home z ustawieniami PM, skopiować, odinstalować i zainstalować ponownie PM. Tak będzie najprościej.
PS.
Ubunciaki i Minciaki mogą tylko pozazdrościć tak życzliwej społeczności ;-)22 lipca 2018 o 22:51 #7978aquilaModeratorFilmik to w ramach nauki i poznawania Kdenlive. Katalog, natomiast to .moonchild productions.
24 lipca 2018 o 00:07 #7990majoModerator@piespawlowa
U mnie (w PM 27.9.4) wszystko jest w porządku z językami. Mam zainstalowane dwa: polski i angielski i np. w tej chwili pisząc po polsku, edytor poprawnie zaznacza mi ewentualne polskie literówki.Najpierw zadbaj o polskie menu.
Pakietpalemoon-i18n-pl
załatwia sprawę polskiego menu w Pale Moon (nie mam dodatku locale-switcher).
Być może automatycznie będziesz tu już miał polski słownik – choć tego nie jestem pewien.
Dalej dodaj dowolne słowniki (polski i inne): będąc np. w edytorze na tym forum, prawym klawiszem myszy wybierz: „Język”-> „Dodaj słowniki…”, a następnie „zainstaluj słownik”.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
24 lipca 2018 o 01:29 #7992azjaModerator… @piespawlowa -> zaktualizuj system (będziesz mieć wtedy palemoon’a w wersji 27.9.4-1) i sprawdź.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
24 lipca 2018 o 22:01 #8008ZanonimizowanyForumowiczAktualizacja niczego nie zmieniła. Pomógł za to sposób proponowany przez @majo. Przypominam sobie, że identycznego zabiegu użyłem niegdyś z FF.
Menu nadal po angielsku, ale w niczym mi to nie przeszkadza. Ważne, że błędy są podkreślane.
Dziękuję uprzejmie wszystkim za pomoc.24 lipca 2018 o 23:12 #8009aquilaModeratorNo to jeszcze w pasku adresu wpisz
about:config
znajdź:general.useragent.locale
kliknij 2 razy i zmień na pl, jeśli jest tam coś innego niż polski. Restart PM.25 lipca 2018 o 00:15 #8010ZanonimizowanyForumowiczZmieniłem na „pl”, wcześniej było -„en-US”. Menu nadal jest po angielsku, ale mnie to w niczym nie przeszkadza – wchodzę tam jedynie po to by raz na ruski rok usunąć ciasteczka.
Myślę, że błąd jest spowodowany jakąś awarią PM, która mogła mieć wcześniej miejsce. Zapewne reinstalacja by wszystko naprawiła, jednak nie widzę potrzeby- zależało mi tylko na sprawdzaniu pisowni.
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie.25 lipca 2018 o 11:01 #8014azjaModerator… wszystkie firefox-like, są po angielsku. Jeżeli chcesz używać innego języka, to muuusiiisz zainstalować pakiet językowy, np. palemoon-i18n-pl. Technicznie rzecz biorąc, jest to dodatek, więc może być włączony lub wyłączony – trzeba, to sprawdzić.
… jeżeli szukać przyczyny po stronie programu, to bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie profilu, nie instalacji. Aby, to sprawdzić, należy utworzyć nowy profil w palemoon’ie.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
25 lipca 2018 o 23:25 #8021ZanonimizowanyForumowiczBingo, @azja! Pakiet był zainstalowany, ale – nie wiedzieć czemu – wyłączony. Że ja tam wcześniej nie zajrzałem…
about:addons
Aż mi głupio, ale to chyba z przemęczenia.
Dzięki. Myślę, że można zamknąć.26 lipca 2018 o 09:55 #8022azjaModerator… @piespawlowa -> rutyna i chęć do upraszczania. Natura ludzka jest, jaka jest. Nawet jeżeli jesteśmy świadomi jakiegoś procesu, to i tak możemy dać się wykiwać własnemu mózgowi. Zawsze radzę ludziom łączyć dwa w jednym – rutyna (której nie wyeliminujemy i, która generalnie jest pożyteczna) zbudowana na dobrych praktykach. Mówiąc inaczej, świadomy automatyzm. W tym przypadku i podobnych, dobrze jest sprawdzać roślinę od korzeni, zgodnie z zasadą: urządzenie elektryczne, podłączone do prądu, działa znacznie lepiej ;-)
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.