Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [Solved] pamac – logi z ostatniej, nieudanej aktualizacji pakietu?
- This topic has 9 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years temu by azja.
- AutorPosty
- 19 grudnia 2017 o 11:04 #6537majoModerator
Czy (i gdzie) pamac przechowuje logi o błędach wygenerowanych w czasie ostatniej, nieudanej aktualizacji pakietu?
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
19 grudnia 2017 o 12:20 #6538azjaModeratorMenu Pamac'a -> Zobacz historię
albo (to samo):
/var/log/pacman.log
W razie problemów, można również:journalctl | grep pacman journalctl | grep pamac
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
19 grudnia 2017 o 12:59 #6539majoModeratorWszystkie wymienione opcje pokazują jedynie nagłówkowo(bez szczegółów) informacje o skutecznie dokonanych aktualizacjach.
Ja natomiast szukam:
(1) szczegółowej informacji
(2) o nieudanej próbie aktualizacji pakietu.Np. obecnie nie udaje się zaktualizować pakietu webkitgtk2 z AUR.
Wiem, że można tą informację zobaczyć bezpośrednio w tracie próby aktualizacji, w zakładce „Szczegóły”.
Natomiast pytam, czy pamac zapisuje gdzieś tą informację, tak aby można było do niej powrócić po jakimś czasie?Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
19 grudnia 2017 o 13:17 #6540napcokAdministrator@majo, sprawdź czy rzeczywiście potrzebujesz webkitgtk – ja wczoraj próbowałem skompilować nową wersję z AUR – ale to koszmar i budowanie trwa godzinami – przerwałem i sprawdziłem czy rzeczywiście potrzebuję tej paczki, okazało się że nie, więc się uwolniłem od balastu :)
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
19 grudnia 2017 o 13:26 #6542majoModeratorPoprawiłem wcześniejszy link. Chodziło mi o webkitgtk2, który mam zainstalowany jako zależność (więc chyba do czegoś jest potrzebny). Choć akurat ten konkretny pakiet nie jest tematem tego wątku, a jedynie przykładem.
19 grudnia 2017 o 13:47 #6543azjaModerator… pacman ma opcję –debug. Raportuje wtedy dokładniej. Musiałbyś sprawdzić, czy te informacje, są dla Ciebie satysfakcjonujące, czy zapisywane są do log’a i czy nie, są na tyle nadmiarowe, że wprowadzają zamieszanie. Podkreślam: pacman, nie pamac.
19 grudnia 2017 o 13:50 #6544napcokAdministratorWygląda na to, że Pamac nigdzie nie zapisuje logów z kompilacji.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
19 grudnia 2017 o 14:36 #6545azjaModerator… jest jeszcze obejście problemu, które ja stosuję. Sprawdzam na bieżąco komunikaty z instalacji i weryfikuję. Jeżeli chcę zostawić sobie jakiś temat na później (lub muszę, bo nie mam czasu albo nie mam pojęcia, co z tym zrobić), to kopiuję interesujący mnie zakres i wrzucam na task-listę. Ale, oczywiście, ta metoda nie nadaje się do rutynowego zrzutu wszystkiego i zawsze.
19 grudnia 2017 o 21:24 #6546majoModeratorOK. Dzięki za info w zasadniczej sprawie – Pamac’a.
Szkoda, że nie ma logów, ale trudno. Oznaczam wątek jak [Solved].( Jeśli chodzi o poboczny wątek – pakiet webkitgtk2, to okazało się, że jest to wyłączna zależność osieroconego pakietu pywebkitgtk, więc oba poszły do kosza.)
19 grudnia 2017 o 23:15 #6548azjaModerator… sprawdzałem również octopi i man pacman’a, ale niczego nie znalazłem.
Przyszedł mi pewien pomysł do głowy, ale nie wiem, czy i jak jest, to możliwe: upgrade/instalacja jest wykonywany w terminalu (pacman) i wszystkie komunikaty idą RÓWNOCZEŚNIE na terminal i do jakiegoś log’a. Ktoś wie, coś widział lub słyszał?Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.