Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Partycjonowanie – Dwa Dyski HDD
- This topic has 4 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years temu by Ulther.
- AutorPosty
- 15 listopada 2017 o 16:52 #6305UltherModerator
Witam serdecznie forumowiczów :)
Jak w temacie, posiadam dwa dyski HDD, które kolejno będą nazywane:Y = 1TB. Toshiba
X = 160GB. Samsung – wolniejsza prędkości odczytu i zapisu w porównaniu do Toshiby.Do dyspozycji jest cała ich pojemność :)
Mam zamiar postawić dwie dystrybucje Manjaro obok siebie (Jeden użytkowe dla domowników, drugie dla siebie – tak wiem userów można stworzyć ale lubię DE i3wm :P). Ze względu na słabszy odczyt X i niską pojemność nie wiem jak ugryźć temat. Z jednej strony /home na X, a / na Y, albo na odwrót. Wszystko na Y, a X jako miejsce danych. Co doradzacie? – jakie rozwiązania będą najwygodniejsze? :)15 listopada 2017 o 17:03 #6306pavbaranovForumowiczMam zamiar postawić dwie dystrybucje Manjaro obok siebie (Jeden użytkowe dla domowników, drugie dla siebie – tak wiem userów można stworzyć ale lubię DE i3wm :P).
Kwestia używania określonego DE nie ma żadnego znaczenia. Możesz utworzyć 100 użytkowników i każdy z nich może mieć inne DE i inaczej skonfigurowane. Jedno DE nie będzie wpływać na drugie. 2x Manjaro tylko i wyłącznie w tym celu jest – IMO – bez sensu.
15 listopada 2017 o 17:09 #6307UltherModeratorMasz w sumie rację.
Tylko pytanie jak rozdysponować w tym wypadku oba dyski, oraz jak zdefiniować aby pod danego usera przypisane było tylko jedno de.15 listopada 2017 o 17:21 #6308pavbaranovForumowiczTo kwestia DM. Możesz np. zarezerwować sobie cały 1TB dla siebie, a komuś udostępnić wyłącznie ów 160GB. W „normalnych” DMach chyba tego tak łatwo nie zrobimy.
Zatem zacznijmy – DM?15 listopada 2017 o 18:22 #6309UltherModeratorA gdyby wyłączyć wybieranie sesji, zrobić jedną, która zależnie od nazwy zalogowanego użytkownika uruchamia kolejny plik z właściwą sesją ? – Tylko nie wiem w sumie jak za to się zabrać :)
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.