Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] Problem z TJMAX w sensors niewłasciwe temperatury rdzeni
- This topic has 6 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 5 years, 11 months temu by azja.
- AutorPosty
- 2 grudnia 2018 o 13:42 #8656McKiLLeRForumowicz
Witam czy jest możliwość ustawienia TjMax dla X5450 ponieważ polecenie sensors pokazuje mi nieprawidłową temperaturę rdzeni
Płyta Głowna :Asrock G41M-S3
Procesor:Xeon X5450 3.00 Ghz
System Manjaro DeepinAttachments:
2 grudnia 2018 o 15:31 #8660azjaModerator… temperatury wyglądają na sensowne (mam na myśli Core 0, Core 1 …). Skąd wiesz, że są nieprawidłowe?
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
2 grudnia 2018 o 17:23 #8662McKiLLeRForumowicztwierdzę że są nieprawidłowe ponieważ TjMax dla mojego procesora to 85C a tutaj jest 100C i w biosie też jest niższa temperatura niż w sensors.na windowsie w CoreTemp ustawiłem przesunięcie tjmax do 85C i wskazuje temperatury zbliżone do temperatury ogólnej procesora w bios
W zasadzie w niczym to nie przeszkadza ale chciałbym mieć poprawną temperaturę w sensors albo w innym programie wskazującym temperatury
fragment poradnika z elektrody który o tych błędnych wskazaniach mówi jest w załączniku i zrzut ekranu z coretemp
np Aida64 Extreme bez modyfikacji ma tą wartość TjMax i wskazuje temperature prawidłowo
Attachments:
3 grudnia 2018 o 04:55 #8667azjaModerator… nie mam zielonego pojęcia, co to jest TjMax. Być może, jest takich gości więcej, więc @McKiLLeR wyjaśnij proszę, w dwóch żołnierskich zdaniach, o co dokładnie chodzi (wygląda, to na maxymalną temperaturę 'przeżycia’ procesora, przy której CPU wyłącza się).
… być może ktoś będzie chciał zgłębić temat, więc wyciągam na wierzch link (z załączonej przez Ciebie ilustracji), który może być w tym pomocny: prezentacja nt. sensorów temperatury w procesorach Intel Core i7
… zajrzyj do:
/etc/sensors3.conf
i daj znać, czy o to chodziło.
3 grudnia 2018 o 11:28 #8669McKiLLeRForumowiczRozwiązałem problem znalazłem jakiś temat na askubuntu i zastosowałem podane tam wskazówki z rozwiązaniem https://askubuntu.com/questions/463640/ubuntu-sensors-how-to-decrease-temperatures-threshold
wzorując się na wyniku polecenia
sudo sensors -u coretemp-isa-0000stworzyłem pusty plik w /etc/sensors.d/:
sudo touch /etc/sensors.d/isa-coretemp
potem edytowałem ten plik
sudo nano /etc/sensors.d/isa-coretempUstawiłem przesunięcie temperatury o -15 stopni tak aby było 85 max
i wynik jest taki
Attachments:
3 grudnia 2018 o 11:46 #8671McKiLLeRForumowicza tjmax to tak jak mówisz jest to maksymalna dopuszczalna temperatura procesora sensors poprostu uważał że maksymalna temperatura mojego procesora to 100C i zle wskazywał temperaturę teraz jest wszystko w porządku problem rozwiązany dzieki za pomoc
3 grudnia 2018 o 13:55 #8672azjaModerator… to o czym pisesz, że askubuntu.com pisze, zgadza się z tym, co jest napisane w /etc/sensors3.conf
/etc/sensors3.conf --------------------- (...) # In general, local changes should not be added to this file, but rather # placed in custom configuration files located in /etc/sensors.d. (...)
Nie ma jednak tam szczegółów – podobnie w man’ie, który jest lakoniczny. Krótki wpis na askubuntu.com (a teraz również i na Tym forum) wypełnia lukę.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.