Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Problem z utworzeniem partycji na dysku
- This topic has 3 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 5 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 10 czerwca 2017 o 20:32 #4408RetroNForumowicz
Witam! Otóż mam problem, gdyż na laptopie postanowiłem zainstalować Manjaro obok W10, dzieląc partycje na /, /home i swap. Gdy chciałem zainstalować wyskoczył błąd o treści ,,Instalator nie mógł utworzyć partycji na dysku [nazwa dysku]. Nie udało się dodać partycji na urządzenie /dev/sda.” Potem patrzyłem w Windowsie utworzyła się partycja która miała być jako „/” i próbując ponownie zainstalować nie było opcji zainstaluj obok windows (wczesniej była ale i tak wybierałem manualnie). O co chodzi? Czy ktoś miał podobny problem i mógłby mi pomóc? A i jeszcze jedno pytanie, czy normalnie się zainstaluje grub? Z góry dzięki za pomoc ;)
11 czerwca 2017 o 11:19 #4414pavbaranovForumowiczUtwórz partycje z poziomu livecd. Wówczas dalsza instalacja powinna przebiegać prawidłowo.
13 czerwca 2017 o 09:13 #4420UltherModeratorJak napisał @pavbaranov. Odpal na liveUsb terminal:
sudo su
Później:
gparted
Utwórz sobie partycje według uznania i odpal instalację. Grub jest intalowany od razu, jesli będzie po instalacji uruchamial się tylko linux, a windowsa nie zobaczy, wtedy w terminalu:
sudo update-grub
Instalację uruchamiasz w trybie UEFI?
13 czerwca 2017 o 13:49 #4421pavbaranovForumowiczesli będzie po instalacji uruchamial się tylko linux, a windowsa nie zobaczy, wtedy w terminalu:
Niekiedy należy jeszcze doinstalować os-prober.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.