Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Problemy po świeżej instalacji
- This topic has 10 odpowiedzi, 6 uczestników, and was last updated 7 years, 8 months temu by Robert75.
- AutorPosty
- 19 marca 2017 o 13:01 #3224JfeeForumowicz
Po czystej instalacji Manjaro program Octopi nie wykrywa żadnych paczek a w momencie synchronizacji wyrzuca błąd. Nie mam pojęcia gdzie leży błąd, instalacja systemu przebiega pomyślnie więc to dziwne.
Przy okazji chciałbym sie zapytać jak powinnenem ustawić partycję robiąc to samodzielnie.
Boot dalem na 512MB
Boot/efi też na 512MB
Swap na 8GB
Root na 32GB
A reszte na homeAle chciałbym miec pewność czy jest w porządku.
19 marca 2017 o 13:10 #3225pavbaranovForumowiczw momencie synchronizacji wyrzuca błąd. Nie mam pojęcia gdzie leży błąd,
Skoro Ty nam nie pokazałeś jaki to błąd, to skąd my mamy wiedzieć?
Stawiam jednak, że nie wykonałeś przed próbą skorzystania z Octopi polecenia:
sudo pacman -Syy
(ew. możesz sobie to od razu zaktualizować, czyli dodatkowy przełącznik -u).19 marca 2017 o 13:19 #3227JfeeForumowiczTak używałem tego polecania, i tak jakbym nie mial połączenia z Internetem wyrzuca timeout ale np w Firefox polaczenie działa dobrze
19 marca 2017 o 13:46 #3228aquilaModeratorMożesz tutaj wrzucić ten błąd czy tylko się bawisz z nami?
Jeszcze raz takie odpowiedzi (znikome, żadne) i wątek do kosza.19 marca 2017 o 13:47 #3229pavbaranovForumowiczZmień/odnów sobie bazę mirrorów – to bodaj w Manjaro jest
manjaro-mirrors -g
Timeout oznacza, że serwer, który jest ustawiony na pierwszym miejscu ma problemy z komunikacją z Twoim komputerem, albo w drugą stronę i przekroczony został limit czasu pobierania.19 marca 2017 o 13:51 #3230michaldybczakForumowiczBoot dalem na 512MB
Boot/efi też na 512MBPo co ci oba? Jak masz UEFI to nie używa ci boot, a jak startujesz z legacy to nie potrzeba EFI. Zależy jak instalowałeś. Poza tym UEFI jest zalecane 200MB chociaż w praktyce nawet i 50MB starczy, bo pliki efi zajmują ok. 240 KB… dla Manjaro, może ciut więcej dla windowsa. Na sam boot też nie potrzeba dużo.
Reszta partycji wydaje się być rozsądna.
Co do pacmana, to ustaw sobie mirrory:
sudo pacman-mirrors -i -c all
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Rankmirrors_to_Set_the_Fastest_Download_Server
Dopiero wtedy uruchom: sudo pacman -Syyu
19 marca 2017 o 14:13 #3232JfeeForumowiczPrzepraszam za takie odpowiedzi i brak jakichkolwiek screenow, to przez fakt ze aktualnie nie jestem blisko komputera i nie mam jak je zrobić.
19 marca 2017 o 15:34 #3234Robert75ForumowiczJa też mam problemy z synchronizacją bazy danych, niepotrzebnie zapisywałem te dwa mirrory Germany i Rissia. Jak mogę przywrócić poprzednie ustawienia.
GNU nano 2.7.5 Plik: /etc/pacman.d/mirrorlist ## ## Manjaro Linux repository mirrorlist ## Generated on 19 March 2017 16:12 ## ## Use pacman-mirrors to modify ## ## Country : Germany Server = http://mirrors.cicku.me/manjaro/stable/$repo/$arch ## Country : Russia Server = ftp://kibo.remi.lu/pub/stable/$repo/$arch [ Wczytano 13 linii ] ^G Pomoc ^O Zapisz ^W Wyszukaj ^K Wytnij ^J Wyjustuj ^C Bież.poz. ^X Wyjdź ^R Wczyt.plik^\ Zastąp ^U Odnów Teks^T Pisownia ^_ Przejdź do l
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111019 marca 2017 o 15:46 #3235napcokAdministrator19 marca 2017 o 16:20 #3237Robert75ForumowiczDzięki @napcok pomogła strona Pacman-mirrors więc wszystko wróciło do normy.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111019 marca 2017 o 21:42 #3238Robert75Forumowicz@Jfee Ja miałem identyczny problem, powiem Tobie jak to zrobić. A więc wklepujesz do terminala:
sudo pacman-mirrors --interactive
I wyskakuję Ci okno z około 10 aktywnymi mirrorami zaznaczasz wszystkie i potwierdzasz ok. Proponuje zrobić restart kompa, po restarcie kompa odświeżasz reposytoria komendą:sudo pacman -Syyu
I teraz powinno być dobrze. Pozdrawiam.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110 - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.