Home › Fora › Forum wsparcia › Przestał mi się uruchamiać system! (CD…)
- This topic has 20 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 7 years, 5 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 26 maja 2017 o 12:08 #4228ArturForumowicz
Nie wiem czemu temat został zamknięty, dlatego zakładam ten sam temat ponownie. Po usunięciu „quiet” system faktycznie się uruchomił (wiem że się uruchomił bo zaczęła grać playlista z Clementine, którą odtwarzałem przed awarią systemu). Jednakze OBRAZU NIE MA… Co zrobić teraz?
26 maja 2017 o 16:22 #4229pavbaranovForumowiczPodać użyteczne informacje. Głównie wynik z dziennika ostatniego uruchomienia. Jak? Odsyłam do wiki hasło systemd/journal. Będzie długie, zatem wynik przekieruj do pliku i wrzuć na jakiś pastebin. Dla ułatwienia – choć tysiące razy to już zostało napisane także na tym forum – z owego czarnego ekranu wejdź to TTY przez ctrl+atl+Fx (któryś pokaże TTY).
5 czerwca 2017 o 20:34 #4345ArturForumowiczPodać użyteczne informacje. Głównie wynik z dziennika ostatniego uruchomienia. Jak? Odsyłam do wiki hasło systemd/journal. Będzie długie, zatem wynik przekieruj do pliku i wrzuć na jakiś pastebin. Dla ułatwienia – choć tysiące razy to już zostało napisane także na tym forum – z owego czarnego ekranu wejdź to TTY przez ctrl+atl+Fx (któryś pokaże TTY).
Niestety ŻADNA KOMBINACJA KLAWISZY CTRL + ALT + Fx NIE DZIAŁA. Ekran zostaje czarny. A po szybszym przyciskaniu klawiszy CTRL + ALT + Fx – komputer mi się zrestartował!
5 czerwca 2017 o 21:24 #4346pavbaranovForumowiczZobacz na to, a reszta na wiki Archa nt. journal. Potrzebne będą prawdopodobnie dane sprzed ostatniego uruchomienia.
Możesz jeszcze spróbować czy zadziała kombinacja Alt+Fx.6 czerwca 2017 o 12:55 #4347ArturForumowiczNiestety żadna kombinacja nie działa. Polecenia też nie działają (po wejściu w wiersz poleceń GRUB co mi się uruchamia, że nieznane polecenia, not found czy coś takiego). Chyba zrobię format skoro nikt nie potrafi mi pomóc… Podajecie mi rozwiązania, które nie działają.
6 czerwca 2017 o 15:37 #4355pavbaranovForumowiczpo wejściu w wiersz poleceń GRUB co mi się uruchamia, że nieznane polecenia, not found czy coś takiego
A konkret? Nikt Ci nie pomoże, jeśli nie będzie znać przyczyny. Behawiorystyka tu nie działa.
To jest linux, w dodatku jeszcze rolling release – raz postawiony nie powinien nigdy wymagać reinstalacji. Możesz spróbować odpalić go z livecd, schrootować (temat był i bodaj aquila podawał jak to dokładnie zrobić w Manjaro), a następnie zdiagnozować problem i naprawić. Zacząłbym od tego co ostatnio było aktualizowane, co zmienione.
Polecenie:
tac /var/log/pacman.log | sed -n '/full system upgrade/q;s/.*\[ALPM\] upgraded //p'
winno Ci podać wszystkie paczki, jakie zostały zainstalowane w ostatniej aktualizacji/instalacji. Ich lista może być pomocna.
Jak już miałbym schrootowany system, to można też spróbować zacząć od 2 podstawowych rzeczy:
– aktualizacja,
– reinstalacja sterowników graficznych, albowiem to najczęśtsza przyczyna błędów,
Oprócz tego instalacja jakiegoś innego kernela i sprawdzenie, co i jak się dzieje z jego udziałem.
Wszystko to jednak – jak na razie – po prostu ogólne wskazówki, bowiem nie mamy możliwości sprawdzić co Twój system boli. Niestety obawiam się, że z chroota nie dostaniemy się do dziennika (ale możesz spróbować – polecenie to journalctl, oczywiście na schrootowanym). Dobrze wróżyć może również poznanie zawartości logów Xów, które winny być w ~/.local/share/xorg/ i/lub /var/log/. Jak na razie – przynajmniej ja – niczego więcej podpowiedzieć Ci nie jestem w stanie.7 czerwca 2017 o 00:31 #4356ArturForumowiczpo wejściu w wiersz poleceń GRUB co mi się uruchamia, że nieznane polecenia, not found czy coś takiego
A konkret? Nikt Ci nie pomoże, jeśli nie będzie znać przyczyny. Behawiorystyka tu nie działa.
To jest linux, w dodatku jeszcze rolling release – raz postawiony nie powinien nigdy wymagać reinstalacji. Możesz spróbować odpalić go z livecd, schrootować (temat był i bodaj aquila podawał jak to dokładnie zrobić w Manjaro), a następnie zdiagnozować problem i naprawić. Zacząłbym od tego co ostatnio było aktualizowane, co zmienione.
Polecenie:
tac /var/log/pacman.log | sed -n '/full system upgrade/q;s/.*\[ALPM\] upgraded //p'
winno Ci podać wszystkie paczki, jakie zostały zainstalowane w ostatniej aktualizacji/instalacji. Ich lista może być pomocna.
Jak już miałbym schrootowany system, to można też spróbować zacząć od 2 podstawowych rzeczy:
– aktualizacja,
– reinstalacja sterowników graficznych, albowiem to najczęśtsza przyczyna błędów,
Oprócz tego instalacja jakiegoś innego kernela i sprawdzenie, co i jak się dzieje z jego udziałem.
Wszystko to jednak – jak na razie – po prostu ogólne wskazówki, bowiem nie mamy możliwości sprawdzić co Twój system boli. Niestety obawiam się, że z chroota nie dostaniemy się do dziennika (ale możesz spróbować – polecenie to journalctl, oczywiście na schrootowanym). Dobrze wróżyć może również poznanie zawartości logów Xów, które winny być w ~/.local/share/xorg/ i/lub /var/log/. Jak na razie – przynajmniej ja – niczego więcej podpowiedzieć Ci nie jestem w stanie.Jak zwykle ta sama sytuacja czyli:
error: can't find command 'tac'. grub>
7 czerwca 2017 o 00:57 #4357aquilaModeratorJuż pisałem byś wykonał chroot z Manjaro Live. O ile wiem masz zaszyfrowaną partycję główna.
1. Wykonaj jak na filmie
2. Aktualizacja systemu.
3. Reinstalacja sterowników grafiki.
4. Instalacja dodatkowego jądra.PS. I prosiłem również byś przestał za każdym razem cytować ostatnie posty.
7 czerwca 2017 o 07:53 #4358ArturForumowiczNie wiem czy ma to znaczenie, ale ten wiersz poleceń uruchamiam już po wpisaniu hasła, które odszyfrowuje dysk… I tylko te komendy, podane TUTAJ działają.
7 czerwca 2017 o 08:25 #4359aquilaModeratorNie wiem o co Ci chodzi i nie wiem co jeszcze można zrobić byś wreszcie zrozumiał.
1. Uruchom Manjaro Live
2. Włącz konsolę i wykonaj wszystkie czynności jak na filmie, z tym że u Ciebie może być inny numer partycji (u mnie jest to sda4).
3.Dalej w konsoli gdy juz jesteś na partycji systemowej:
a) uaktualniasz system
pacman -Syyuu
,
b) reinstalacja grafiki, sprawdź jaki jest sterownik:
mhwd -li
a potem
mhwd -f -i pci [nazwa sterownika]
c) instalacja dodatkowego jądra, zobacz jakie masz zainstalowane:
mhwd-kernel -li
i instalacja:
mhwd-kernel -i linuxXXX
za X wstawiasz odpowiedni numer jądra np: linux410, linux411, linux497 czerwca 2017 o 13:28 #4360ArturForumowiczOkej udało mi się odpalić Live cd. Udało mi się odszyfrować katalogi. Teraz loguje się do terminala
su
wyskakuje mi że zalogowałem się jako root ale chyba jako ten z płytki. Bo jak instaluję uaktualnienia i pakiety to przy uruchamianiu kompa czarny ekran po logo MANJARO jak zostawał tak zostaje… A jak mam się zalogować na swoje konto root przy pomocy terminala z LIVE cd? (na to konto root’a co jest na zainstalowanym Manjaro na dysku i do końca nie pamiętam swojego loginu – czy jest jakaś możliwość wyświetlenia nazw kont)????
7 czerwca 2017 o 22:18 #4364pavbaranovForumowiczHmmm…. a może by tak jaśniej? @aqula napisał co masz zrobić – co konkretnie robisz? Jeśli przeczytasz uważnie swój wpis, to pewnie dojdziesz do podobnego wniosku – nic z niego nie wynika.
8 czerwca 2017 o 02:08 #4367azjaModerator… Arturze, królu złoty. Oto, co mi się nasuwa:
# jeżeli masz w menu GRUB’a pozycję (drugą od góry zapewne – jeżeli wprowadzę Cię czymś w błąd, to wybacz, bo grzebię w swojej zmęczonej pamięci) nazywającą się np. 'Opcje zaawansowane dla systemu Manjaro Linux’ (jeżeli masz zainstalowaną polską wersję), to znalazłszy tam cokolwiek – wypróbuj i sprawdź, czy w trybach 'awaryjnych’ (fallback, recovery) i na innych jądrach masz takie same problemy z uruchomieniem systemu. Zaznaczam, jeżeli masz taką pozycję w menu.
# hmmm, a może Plymouth miesza. Spotkałem się z paroma nieprzystojnymi uwagami na jego temat. Sam, po zabawach i zachwytach nad jego ślicznościami, zapakowałem go w karton i wysłałem w kosmos. Co to takiego? 'Tapeta startowa’. Znajdziesz na ten temat sporo informacji w Wiki, a i wujek Google będzie miał sporo do powiedzenia.
# Koledzy wcześniej wyjaśnili Ci, co należy zrobić, aby zalogować się na zainstalowany na dysku system, używając do tego celu systemu odpalonego z płyty. Przejrzyj wcześniejsze wpisy, bez pośpiechu, i zrób to. Jeżeli masz jakieś wątpliwości, to rozrysuj (nie żartuję, piszę serio – wizualizacja procesu czyni cuda). Jeżeli dalej masz wątpliwości lub czegoś nie rozumiesz, to pytaj – o konkrety.
# 'do końca nie pamiętam swojego loginu’ – pozwoliłem sobie zacytować Ciebie, bo obawiam się – na podstawie swojego długoletniego doświadczenia – że zalogowanie do systemu, bez dokładnej znajomości nazwy użytkownika i hasła, będzie zdecydowanie bardziej skrajnym przeżyciem niż chroot. Jeżeli masz dostęp do struktury plików (z tego, co piszesz wynika, że masz), to user’a masz z głowy. Pozostało jeszcze hasło.…mam nadzieję, że moje uwagi przyczynią się do posunięcia sprawy naprzód. Sam mam system, który wysadziłem i czekam na wolny weekend, aby do niego usiąść i spróbować dojść dlaczego mnie, to spotkało. Powodzenia i nie ustawaj, bo nie poznasz systemu, jeżeli będziesz odpuszczał.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
8 czerwca 2017 o 17:47 #4369ArturForumowiczCo dalej?
[manjaro@manjaro ~]$ sudo pacman -S mhwd-chroot warning: database file for 'core' does not exist warning: database file for 'extra' does not exist warning: database file for 'community' does not exist warning: database file for 'multilib' does not exist error: target not found: mhwd-chroot
8 czerwca 2017 o 18:54 #4371Robert75ForumowiczU mnie działa bez problemu.
[robson@amd ~]$ sudo pacman -S mhwd-chroot [sudo] hasło użytkownika robson: rozwiązywanie zależności… szukanie sprzecznych pakietów... Pakiety (1) mhwd-chroot-1.4-1 Do pobrania: 0,00 MiB Do zainstalowania: 0,02 MiB :: Kontynuować instalację? [T/n]
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110 - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.