Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Rozwiązywanie zależności przy aktualizacji systemu.
- This topic has 3 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years, 10 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 22 stycznia 2017 o 06:52 #2752quadro555Forumowicz
Podczas próby aktualizacji systemu wyskoczył mi taki komunikat
resolving dependencies…
looking for conflicting packages…
error: unresolvable package conflicts detected
error: failed to prepare transaction (conflicting dependencies):: calligra and calligra-braindump are in conflict
Polecenie zakończone z błędami!
Następnie włączam aktualizację w terminalu i zaznaczam wszystko co jest zaznaczone dużą literą, ale nadal to nic nie daje. Co mam usunąć z systemu żeby go nie rozłożyć na łopatki?
22 stycznia 2017 o 08:33 #2753pavbaranovForumowiczCalligra obecnie (tj. wersja 3.0) ma wszystkie programy w jednej paczce. Inna sprawa, że znów nieco ich wypadło :))
Przy instalacji, gdy wykrywany jest konflikt, musisz się zgodzić na usunięcie wszelkich calligra-coś, które są w konflikcie z nowym calligra. Nadto krita i kexi są obecnie w dwu odrębnych paczkach (ale to już jakiś czas). Możesz też odinstalować dawną grupę calligra, a potem zaktualizować system i zainstalować calligra.22 stycznia 2017 o 12:23 #2756quadro555Forumowicz„Przy instalacji, gdy wykrywany jest konflikt, musisz się zgodzić na usunięcie wszelkich calligra-coś, które są w konflikcie z nowym calligra.”
Oczywiście zaznaczam to co podpowiada pacman i niestety nic.
” Możesz też odinstalować dawną grupę calligra, a potem zaktualizować system i zainstalować calligra.”
sudo pacman -R calligra ?22 stycznia 2017 o 13:30 #2757pavbaranovForumowiczPierwsze – nie dodawałeś czegoś spoza repozytorium przez przypadek? O ile pamiętam, to u mnie wystarczyło wyrazić zgodę na odinstaowanie caligra-brainstorm (fakt, miałem jakąś „przejściówkę” na Qt5 już; być może jeśli masz wersję na Qt4/kdelibs – błędów więcej).
Drugie – tak. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.