Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Tablet pentagram titan p2003
- This topic has 3 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 5 years, 5 months temu by azja.
- AutorPosty
- 12 września 2016 o 14:12 #1834VanbandamaForumowicz
Witam, jestem nowy na forum. Jeśli wstawiłem do złego działu, proszę o przeniesienie go ;)
Mam tablet graficzny firmy pentagtam model titan p2003 (zdj w załączniku)
Problem polega na tym że jak go podłączam to kursor reaguje na ruchy piórka a jak włączę kritę albo gimpa to maluje mi z domyślnym naciskiem takim jakbym muszką operował. Próbowałem zmieniać ustawienia nacisku w opcjach i dalej nic. Tydzień temu przesiadłem się na linux mint 18 i tam bez żadnego ustawiania krita symuluje mi nacisk piórka. Jakie sterowniki muszę dograć żeby cieszyć się działającym tabletem?Attachments:
16 września 2016 o 06:28 #1837pavbaranovForumowiczCóż – raczej tak, abyś nie został pozostawiony samemu sobie. Może z wiki Archa coś Ci się uda wyczytać.
Jeśli chodzi o sterownik, to oprócz xf86-input-wacom (ew. wersja git) oraz odpowiednich ustawień w kernelu – nic mi inna pod linuksem nie jest znana. Niestety – znam to jedynie teoretycznie, albowiem nigdy z takiego rodzaju tabletu nie korzystałem.10 czerwca 2019 o 09:23 #8883diaojiuForumowiczPolecam Graphics tablet XP-Pen Star G640. Jest idealny dla początkujących rysowników.
Pod Linuksem działa.
Znany mi sposób instalacji:
1. pobierz digimend-kernel-drivers-master.zip
2. pobierz hid-uclogic.c
3. rozpakuj pierwsze archiwum
4. skopiuj hid-uclogic.c do katalogu, gdzie rozpakowałeś pierwsze archiwum
5. otwórz w tym katalogu konsolę (terminal)
6. jako root (komenda su lub sudo) wpisz: make
7. oraz: make install
8. zrestartuj Linuksa
Piórko i tablet działa nawet w Firefoksie.https://www.storexppen.com/buy/star-g640.html
Attachments:
10 czerwca 2019 o 16:58 #8885azjaModerator… przypominam, że instalowanie oprogramowania poza oficjalnymi kanałami systemowymi (pacman, pamac), może go uceglić. Nie wiadomo co i gdzie ta instalka wrzuca – nawet jeżeli nie podmieni istniejących plików i będzie działać, to nasuwa się pytanie: jak długo?
————-
Zapraszam na nowe Forum:
https://forum.manjaro.pl/Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.