Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Udostępnianie drukarki.
- This topic has 6 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years, 3 months temu by azja.
- AutorPosty
- 28 lipca 2018 o 15:35 #8031warsztat-domForumowicz
Jak drukarkę zainstalowaną w Manjaro udostępnić w sieci i drukować na niej z Windows 10 ?
Pozdrawiam.
28 lipca 2018 o 16:11 #8032azjaModerator… samba? -> community/smb4k
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
28 lipca 2018 o 16:55 #8033pavbaranovForumowiczZ całym szacunkiem, ale ani pytanie nie nadaje się do dalszej „obróbki” (jaka drukarka? jak podłączona? drukarka wifi?), ani nic nie napisałeś co Ci nie działa, albowiem temat drukarek sieciowych jest dość powszechny i dobrze omówiony niemal wszędzie. Jedno ze źródeł jest na wiki Archa (i to nie jedyne).
28 lipca 2018 o 17:09 #8034warsztat-domForumowiczW win10 mam grupę roboczą WORKGROUP, w Manjaro domenę WORKGROUP, to chyba nie to samo ? (w sam.conf workgroup = WORKGROUP)
Komputery się nie widzą.
Drukarka Oki14ex, pamiętam ze w Ubuntu nie było problemów a tu po prostu nie mogę znaleźć takich konfiguratorów.
Odpaliłem wspomniany program ale z tego co tam widzę niewiele dla mnie (laika) wynika.Dobra, zapomniałem że mam włączony firewall.
Dziękuję kolegom a w szczególności azja.28 lipca 2018 o 18:17 #8035azjaModerator… oczywiście, nie wyłączaj firewall’a, tylko przepuść ruch związany z drukarką.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
28 lipca 2018 o 19:46 #8036warsztat-domForumowiczW ustawieniach mam Konfiguracja zapory sieciowej i tam dodałem w regułach sambę i poszło.
W menu mam Zapora sieciowa i tu wyskakuje okno, muli i wieczny komunikat o łączeniu z usługą firewalld.
W menu aktywator uruchamia/usr/bin/firewall-config
, nie wiem co uruchamia aktywator w oknie ustawień.
Do jakich grup powinienem być połączony ?
Podnoszenie tego przez gksu nic nie daje.28 lipca 2018 o 20:59 #8037azjaModerator# Konfiguracja zapory sieciowej = community/gufw = community/ufw = ufw.service
# Zapora sieciowa = community/firewalld = firewalld.serviceNie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.