Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Wersje KDE i XFCE i różne reakcje na modem Huawei E173
- This topic has 6 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years, 4 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 22 czerwca 2018 o 22:26 #7794tjmpsForumowicz
Modem HUAWEI E173 jest dostępny i daje możliwość konfigurowania połączenia w XFCE, a w KDE zapala się tylko zielony kwadrat (mobile) w połączeniach ale nie można edytować połączenia. Przeczytałem wszystkie podpowiedzi i najlepiej by było, żebym zainstalował XFCE, a potem zmienił pulpit na KDE, który mi bardziej odpowiada. Da się?
22 czerwca 2018 o 22:30 #7795pavbaranovForumowiczDa się, ale nie licz na to, że jeśli błąd leży w module obsługującym konfigurację połączeń w Plasma, po instalacji XFCE, doinstalowaniu KDE, odinstalowaniu (nie jest to konieczne) XFCE, nagle ów moduł zacznie działać. Może zamiast leczyć ból głowy młotkiem, należy najpierw zdiagnozować o co chodzi i gdzie jest błąd.
23 czerwca 2018 o 09:04 #7798tjmpsForumowiczPo latach leczenia bólu głowy dochodzę do wniosku, że najskuteczniejsze jest leczenie młotkiem :) Podobną sytuację miałem na Ubuntu i już w kolejnych wersjach się nie powtórzyła. Z czystej ciekawości przesiadłem się na Manjaro i od razu wtopa. Uważam, że jak System jest dobry to wszystko działa bez żadnych ingerencji i uzupełnień. Z tego powodu bracia linuksowi opuścili windowsa. Manjaro (KDE) mi się podoba i poczekam aż mądrzejsi go naprawią. Na tym samym komp. z tym samym modemem na Ubuntu jest tak:
Attachments:
23 czerwca 2018 o 09:53 #7800aquilaModeratorCzy przez modemmanager nie da się tego wszystkiego poustawiać? Doinstaluj modem-manager-gui, który wygląda jak na załączniku.
Attachments:
23 czerwca 2018 o 10:29 #7802pavbaranovForumowicz@aquila – Plasma ma swoje GUI do obsługi modemów, w tym komórkowych. Nie jest/nie powinno być koniecznym instalowanie „obcej” aplikacji, zwłaszcza, że podwaja ustawienia i po prostu prosi się o kłopoty.
@tjmps – W sesji Plasmy (Manjaro KDE) wykonaj:
systemctl status ModemManager
(jeśli pamiętam, to właśnie 2x Wielkie M; jeśli nie, to przez małe).
Jeśli ta usługa nie jest podniesiona, to należy ją podnieść. Od tej chwili powinieneś mieć możliwość skonfigurowania połączenia.24 czerwca 2018 o 16:52 #7805tjmpsForumowicz@aquila – Na doinstalowanym modem-manager-gui można konfigurować połączenie. Krótko mówiąc – działa! Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
@pavbaranov – Wygląda na to, że usługa jest podniesiona ale konfiguracja w tradycyjny sposób Niemożliwa. Czytałem wszystke wcześniejsze Pana wpisy w innym wątku i wygląda na to, że potrzebna jest (?) większa ingerencja w system. Może w nowej wersji? Dziękuję za edukacyjną pomoc i na razie poprzestanę na „obcej” aplikacji :)Attachments:
25 czerwca 2018 o 12:26 #7810pavbaranovForumowiczTemat w zasadzie rozwiązany, ale jeśli się chcesz pobawić w jego wyjaśnienie i ewentualne zgłoszenie błędu w KDE (o ile jest), to daj znać. Może się uda i może dzięki temu będzie coś lepiej.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.