Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] Wyłączenie usługi iptables w systemd, by gufw był aktywny..
- This topic has 7 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 2 months temu by azja.
- AutorPosty
- 4 września 2017 o 19:28 #5779ZanonimizowanyForumowicz
Mam mały problem. Otóż zapora gufv po restarcie komputera staje się nieaktywna. Rozmawiałem na czacie z pewnym miłym człowiekiem i zasugerował mi on, że powinienem powyłączać usługi iptables w systemd. Sądziłem, że ta rada mi wystarczy, jednak nie wiem jak mam wyłączyć owe usługi.
Tu jest nieco o takim problemie jak mój: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=169846W jaki sposób mam wyłączyć usługi iptables?
4 września 2017 o 19:36 #5780napcokAdministratorA włączyłeś w ogóle usługę ufw? Tak aby była uruchamiana podczas startu systemu?
sudo systemctl enable ufw reboot
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
4 września 2017 o 19:38 #5781ZanonimizowanyForumowiczChyba nie :-)
Edit
Wygląda na to, że już jest ok.
Dzięki4 września 2017 o 19:40 #5782napcokAdministratorTo włącz, zrebootuj i sprawdź ;)
Edit: Jak już okej to zamykam.
Jeszcze tylko warto napisać, że gufw jest tak naprawdę nakładką na iptables (gufw -> ufw -> iptables)Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
4 września 2017 o 19:43 #5783ZanonimizowanyForumowiczWygląda na to, że już jest ok.
Dzięki ;-)4 września 2017 o 20:45 #5785azjaModerator(…) Jeszcze tylko warto napisać, że gufw jest tak naprawdę nakładką na iptables (gufw -> ufw -> iptables)
… no właśnie, właśnie! Z tej perspektywy, rada aby wyłączyć iptables, bo wtedy gufw będzie działało, wygląda dość … nietypowo?
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
4 września 2017 o 20:49 #5786ZanonimizowanyForumowicz@up,
Najprawdopodobniej niezbyt precyzyjnie się wyraziłem wcześniej. Spójrz tutaj: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=1698465 września 2017 o 19:28 #5796azjaModerator… @piespawlowa -> wszystko jasne. Chodziło o service iptables, który rzeczywiście jest wyłączony (ja tak mam, tak powinno być zdaniem cytowanego źródła – zapewne tak ma być, bo wygląda na to, że konfliktuje z ufw, choć w zależnościach tego nie mają). Ale pakiet iptables musi być zainstalowany, bo ufw wymaga. Dzięki za to, że miałeś taki problem :-)
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.