Home › Fora › Środowiska graficzne › XFCE › XFCE – pulpit czasami uruchamia się dłużej
- This topic has 8 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years, 10 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 3 stycznia 2017 o 13:03 #2429macieslawForumowicz
Witam, używam obecnie xfce na manjaro. Używam dysku ssd. System startuje szybko bo korzystam też z uefi. Ale po zalogowaniu czasem jest tak, że pulpit pojawia się od razu, a czasem zastanawia się dłużej. Co może być przyczyną, że tak się dzieje? Co można zrobić/powyłączać żeby zawsze pulpit uruchamiał się tak szybko?
Jak potrzeba jakieś info chętnie podam :)3 stycznia 2017 o 13:17 #2430pavbaranovForumowiczJakiś dziennik logów (journalctl) by się przydał, także systemd-analyze; w obu przypadkach z szybkiego i wolnego uruchomienia się systemu; szczególnie to drugie może – choć nie musi – być pomocne. Tak to wróżenie z fusów.
Nadto opis kiedy to obserwujesz, w jakich okolicznościach. Wszelkie informacje mogą okazać się przydatne.Mogę jedynie podpowiedzieć, że niekiedy pulpit uruchamia się dłużej przy pierwszym uruchomieniu środowiska w danym dniu jeśli zainstalowane są podręczniki systemowe (man).
3 stycznia 2017 o 14:08 #2431macieslawForumowiczA czy ten journactl to caly wkleic? bo tego jest duzo.
A ostatnie 10 linijek tak wygląda:
-- Logs begin at Fri 2016-11-25 16:17:38 CET, end at Tue 2017-01-03 14:57:38 CET. -- sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activating service name='org.freedesktop.secrets' sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activated service 'org.freedesktop.secrets' failed: Failed to execu sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activating service name='org.freedesktop.secrets' sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activated service 'org.freedesktop.secrets' failed: Failed to execu sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activating service name='org.freedesktop.secrets' sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activated service 'org.freedesktop.secrets' failed: Failed to execu sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activating service name='org.freedesktop.secrets' sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activated service 'org.freedesktop.secrets' failed: Failed to execu sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Activating service name='org.gnome.GConf' sty 03 14:57:38 karol-pc dbus-daemon[671]: Successfully activated service 'org.gnome.GConf'
system-analyze? pierwsze slysze :) to jest cos w konsoli czy jakis programik?
Przed założeniem tego tematu przy włączniu kompa, uruchamianie trwało dłużej.
Teraz jak piszę ten post, komputer uruchomiłem po raz drugi, wystartował szybciej, także ten log z journactl jest z tego szybszego uruchomienia.Jakby się dało, ja bym coś wywalił niepotrzebnego, ważne żeby uruchamiało się szybciej bo to uwielbiam :)
Wczoraj tylko wyłączyłem w systemie Kompozycje graficzne i z autostartu: MSM Notifier, Wygaszacz ekranu, Update Notifier, Xfsettingssd.Czyli z włączonych opcji w autostarcie „Sesja i uruchamianie” mam tylko zaznaczone:
Agent uwierzytelnienia Policykit
Aplet kolejki drukowania
Menedzer zasilania
PulseAudio applet
Sieć
System dzwieku PulseAudio3 stycznia 2017 o 14:12 #2432macieslawForumowiczTo jeszcze takie coś, ale tego jest pełno ja tego nie ogarniam :)
Jeszcze raz wstawisz tak długi tekst to wątek trafi do kosza bez ostrzeżenia
3 stycznia 2017 o 16:06 #2433pavbaranovForumowiczZ journala wynika, że są jakieś kłopoty co najmniej powodowane przez bluez oraz pulseaudio. Podobnie jakiś serwis secrets (nawet nie wiem do czego służy :)). Pokaż jeszcze konsolowe systemd-analyze (tak to konsola i tak, jest tam na końcu „d” po system – sorry, zgubiłem poprzednio) zarówno w sytuacji prawidłowo startującego środowiska, jak i wówczas, gdy ma zwłokę.
Myślę, że poszczególne problemy należałoby rozważyć z osobna.3 stycznia 2017 o 16:30 #2434macieslawForumowiczpierwszy start
systemd-analyze Startup finished in 7.656s (firmware) + 1.346s (loader) + 1.363s (kernel) + 844ms (userspace) = 11.210s
drugi start, chociaz tez w miare szybko sie pulpit pokazał.
systemd-analyze Startup finished in 7.753s (firmware) + 1.415s (loader) + 1.362s (kernel) + 550ms (userspace) = 11.081s
Jeszcze zmieniłem sobie ekran logowania na mdm, myslałem, że coś da.
To jeszcze trzecie uruchomienie, juz widocznie dłuzej
systemd-analyze Startup finished in 7.718s (firmware) + 1.588s (loader) + 1.375s (kernel) + 1.595s (userspace) = 12.277s
Czyli nie wiem od czego to zalezy, raz sie system uruchomi szybko raz wolno zalezy jak mu sie zachce :)
3 stycznia 2017 o 17:44 #2436pavbaranovForumowiczTo jeszcze
systemd-analyze blame
, ale dalibóg sekundowe różnice mamy u Ciebie sprawdzać?3 stycznia 2017 o 17:47 #2437macieslawForumowiczsystemd-analyze blame 228ms plymouth-start.service 209ms dev-sdb7.device 125ms org.cups.cupsd.service 105ms tlp.service 91ms systemd-journald.service 81ms ModemManager.service 75ms systemd-modules-load.service 54ms NetworkManager.service 50ms systemd-tmpfiles-clean.service 41ms upower.service 39ms systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-288A\x2dB1CD.service 39ms polkit.service 38ms systemd-udevd.service 34ms user@1000.service 29ms systemd-journal-flush.service 25ms alsa-restore.service 23ms plymouth-quit-wait.service 23ms plymouth-quit.service 21ms systemd-tmpfiles-setup-dev.service 16ms colord.service 16ms systemd-udev-trigger.service 14ms systemd-sysctl.service 12ms udisks2.service 11ms plymouth-read-write.service 10ms avahi-daemon.service 9ms boot-efi.mount 8ms accounts-daemon.service 6ms systemd-logind.service 6ms dev-mqueue.mount 5ms systemd-tmpfiles-setup.service 5ms systemd-remount-fs.service 4ms systemd-binfmt.service 4ms ntpd.service 4ms systemd-random-seed.service 3ms dev-sdb6.swap 3ms sys-kernel-debug.mount 3ms dev-hugepages.mount 2ms kmod-static-nodes.service 2ms systemd-update-utmp.service 2ms rtkit-daemon.service 1ms systemd-user-sessions.service 1ms proc-sys-fs-binfmt_misc.mount 1ms tmp.mount 1ms sys-kernel-config.mount 996us sys-fs-fuse-connections.mount
xfce to lekkie srodowisko powinno sie szybciej uruchamiać, a nie tak, że ociężałe kde uruchamia się u mnie tak samo jak xfce.
3 stycznia 2017 o 19:08 #2438pavbaranovForumowiczZacięcia wynikają z niezoptymalizowanych usług. Niektóre – prawdopodobnie – uruchamiasz bez sensu, są nieskonfigurowane, albo inne jeszcze rzeczy. Efekt jest taki, jaki jest. To – prawdopodobnie – nie środowisko, a system się tnie przy uruchamianiu.
Możesz to spróbować zdiagnozować w ten sposób, by wyłączać kolejno usługi, których nie potrzebujesz/nie używasz. Przede wszystkim te, które w journal powodują jakieś przekroczenia czasu oczekiwania. Od tego bym zaczął.
„Lekkość” środowiska wcale nie oznacza, że będzie się uruchamiać szybciej. Oznacza wyłącznie, że dane środowisko ma – teoretycznie – mniejszze zapotrzebowanie na zasoby.
Zerknij sobie na wiki Archa nt. systemd i jego optymalizacji. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.