Zamrażanie w momencie otwierania programu video

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Multimedia Zamrażanie w momencie otwierania programu video

Ten wątek zawiera 10 odpowiedzi, ma 3 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez  warsztat-dom 1 miesiąc, 2 tygodni temu.

Oglądasz 11 posty - 1 do 11 (z 11 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #8407

    warsztat-dom
    Forumowicz

    Witam.
    Po ostatnich aktualizacjach gdy otwieram VLC, Kaffeine czy SMplayer system się zamraża na kika-kilkanaście sekund. Nie było tego od początku używania Manjaro, pojawiło się w ciągu ostatnich 2 tygodni.
    Frez trwa do momentu rysowania okna programu przez system. Odpalanie programu pod konsolą nie ujawnia żadnych dziwnych komunikatów.
    Pytanie czy da się coś z tym zrobić czy to już po prostu objaw wypadania leciwego laptopa (compaq 6710b 2,2ghz grafika intel) z komfortowej obsługi linuxa.
    Pozdrawiam.

    #8409
    azja
    azja
    Moderator

    sprawdź, czy w tym czasie, gdy jest ‚zmrożony’, to nie rzeźbi po dysku. Poza tym:
    # rozmiar RAM’u; w tym wolnego;
    # rozmiar/rodzaj dysku; ilość wolnego miejsca na poszczególnych partycjach;
    # SWAP jest? jeżeli tak, to na partycji czy w pliku(-ach); rozmiar i ilość wolnego;
    # środowisko graficzne.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #8416

    warsztat-dom
    Forumowicz

    Dziękuję za odpowiedź. Nie słychać i nie widać żeby dysk był mocniej używany.

    [instalator@instalator-pc ~]$ df

    System plików  rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
    dev             2,0G     0  2,0G   0% /dev
    run             2,0G  1,2M  2,0G   1% /run
    /dev/sda3        32G   17G   14G  56% /
    tmpfs           2,0G   13M  2,0G   1% /dev/shm
    tmpfs           2,0G     0  2,0G   0% /sys/fs/cgroup
    tmpfs           2,0G   39M  1,9G   2% /tmp
    /dev/sda1       107G   62G   40G  62% /home
    tmpfs           395M   16K  395M   1% /run/user/1000

    Problem dotyczy tylko tych trzech programów, nie zauważyłem żeby żaden inny powodował stawanie kursora na ekranie.
    Środowisko graficzne – XFCE.

    Załączniki:
    #8419
    aquila
    aquila
    Moderator

    Musisz przejrzeć logi. Kłania się tutaj journalctl. Sprawdź jeszcze programem gdb czy nie sypnie błędami – przeczytaj.

    #8420

    warsztat-dom
    Forumowicz

    Dzięki za zainteresowanie.

    [instalator@instalator-pc ~]$ gdb /usr/bin/kaffeine
    …ble ble ble…
    Reading symbols from /usr/bin/kaffeine…(no debugging symbols found)…done.
    (gdb) r
    Starting program: /usr/bin/kaffeine
    [Thread debugging using libthread_db enabled]
    Using host libthread_db library „/usr/lib/libthread_db.so.1”.

    w tym momencie pojawia się frez ok 8-9 sekund

    [New Thread 0x7fffef2a9700 (LWP 2138)]
    13-10-18 12:16:57.204 [Debug ] qt5ct: using qt5ct plugin
    [New Thread 0x7fffe6c71700 (LWP 2139)]
    13-10-18 12:16:57.659 [Debug ] qt5ct: D-Bus global menu: no
    [New Thread 0x7fffe54c7700 (LWP 2140)]
    [New Thread 0x7fffcb5d4700 (LWP 2141)]
    13-10-18 12:16:58.075 [Info ] kaffeine.dvb: Using built-in dvb device manager
    13-10-18 12:16:58.284 [Warning ] QObject::connect: No such slot DvbTab::hideCursor()
    13-10-18 12:16:58.288 [Debug ] qt5ct: D-Bus system tray: no
    13-10-18 12:16:58.333 [Warning ] Icon theme „breeze” not found.
    13-10-18 12:16:58.522 [Warning ] kf5.kservice.services: KServiceTypeTrader: serviceType „ThumbCreator” not found
    13-10-18 12:16:58.525 [Warning ] kf5.kservice.services: KServiceTypeTrader: serviceType „ThumbCreator” not found
    13-10-18 12:16:58.808 [Warning ] kf5.kservice.services: KServiceTypeTrader: serviceType „ThumbCreator” not found
    13-10-18 12:16:58.812 [Warning ] kf5.kservice.services: KServiceTypeTrader: serviceType „ThumbCreator” not found
    [Thread 0x7fffe54c7700 (LWP 2140) exited]
    [Thread 0x7fffef2a9700 (LWP 2138) exited]
    [Thread 0x7fffcb5d4700 (LWP 2141) exited]
    [Thread 0x7fffe6c71700 (LWP 2139) exited]
    [Inferior 1 (process 2134) exited normally]
    (gdb)
    [1]+ Zatrzymano gdb /usr/bin/kaffeine
    [instalator@instalator-pc ~]$

    VLC

    Reading symbols from /usr/bin/vlc…(no debugging symbols found)…done.
    (gdb) r
    Starting program: /usr/bin/vlc
    [Thread debugging using libthread_db enabled]
    Using host libthread_db library „/usr/lib/libthread_db.so.1”.
    VLC media player 3.0.4 Vetinari (revision 3.0.4-0-gf615db6332)
    [New Thread 0x7ffff14da700 (LWP 2433)]
    [New Thread 0x7fffeccd9700 (LWP 2434)]
    [New Thread 0x7fffecbd8700 (LWP 2435)]
    [000055555555b620] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj ‚cvlc’, aby używać vlc bez interfejsu.
    [New Thread 0x7fffdaa1f700 (LWP 2436)]

    tu frez ok 8-9 sek

    [New Thread 0x7fffd9242700 (LWP 2437)]
    qt5ct: using qt5ct plugin
    [New Thread 0x7fffc942f700 (LWP 2441)]
    qt5ct: D-Bus global menu: no
    [New Thread 0x7fffc8c2e700 (LWP 2442)]
    [New Thread 0x7fffc35d4700 (LWP 2443)]
    qt5ct: D-Bus system tray: no
    [00005555555f1a30] main playlist: playlist is empty
    [Thread 0x7fffeccd9700 (LWP 2434) exited]
    [Thread 0x7ffff14da700 (LWP 2433) exited]

    Thread 8 „vlc” received signal SIG32, Real-time event 32.
    [Switching to Thread 0x7fffc8c2e700 (LWP 2442)]
    0x00007ffff7f37afc in pthread_cond_wait@@GLIBC_2.3.2 ()
    from /usr/lib/libpthread.so.0
    (gdb)
    [1]+ Zatrzymano gdb /usr/bin/vlc
    [instalator@instalator-pc ~]$

    Wcześniej tego nie było, jest to denerwujące bo przypadkowe kliknięcie na plik video zamraża komputer, jak coś się robi to prawie 10 sekund jest dużo. Próbowałem określić użycie procesora przez htop , tuż przed frezem użycie procesora skacze do ok 50% ale jak jest frez htop też zamiera więc może jest więcej.

    #8423
    aquila
    aquila
    Moderator

    Z tego co widzę to pojawia się tu pakiet qt5ct. Moze to on a właściwie motyw w nim ustawiony w jakiś sposób zawiesza system. Spróbuj ustawić w nim na standard i zobaczyć czy to coś da. Nie mam Xfce i właściwie nigdy nie miałem. Parę godzin by wiedzieć tylko co to jest, dlatego szukam po omacku. :)
    No i nic nie piszesz o logach.

    #8424
    azja
    azja
    Moderator

    jeżeli problem pojawia się przy uruchamianiu plików video przez programy VLC, Kaffeine i SMPlayer, to należałoby szukać wspólnego zbioru, np. ffmpeg czy qt (Kaffeine nie ma w zależnościach, ale używa VLC).
    na kilku instalacjach, na których mam Xfce, nie ma tego typu problemów: różne odtwarzacze, różne formaty plików, różne server’y (Pulse, Alsa).
    ————-
    EDIT-20181015-1405 … wszędzie kernel 4.18.12-1

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #8425

    warsztat-dom
    Forumowicz

    Witam. Pobawiłem się trochę wczoraj laptopem, zainstalowałem jeszcze raz Manjaro korzystając z ostatniego distro i system szedł jak wcześniej płynnie i lekko dokąd nie pozwoliłem zrobić aktualizacji. System postawiłem raz jeszcze bo zauważyłem więcej usterek, Manjaro podłączone jest do drukarki która udostępniona jest w sieci domowej dla dwóch innych komputerów z Uuntu i W10, ponieważ korzystam z tego rzadko od razu nie zauważyłem że to też się zepsuło, mimo odnajdywania drukarki w sieci oba systemy nie są w stanie na niej drukować przy czym wydruki lokalne ida bez problemu za wyjątkiem pliku pdf który przetwarzał się do druku bardzo długo. Nie rozumiem czemu takie problemy się pojawiły ale sytuacja powtórzyła się na nowym Manjaro po aktualizacji. Nie idzie tego ustawić by działało jak wcześniej. Ponieważ nie chce mi się tego przekopywać bo to bez sensu chwilowo postawiłem ubuntu. Do Manjaro wróce ale za jakiś czas.
    Pozdrawiam.

    #8426
    azja
    azja
    Moderator

    @warsztat-dom -> jeżeli Twój ostatni wpis ma wesprzeć tezę, że przyczyna problemu, opisywanego w tym wątku, leży w nowych pakietach, (które działają nieprawidłowo), to OK. Jeżeli jednak traktujesz temat jako nowy problem (lub jego rozszerzenie) -> nowy wątek, proszę.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #8427
    azja
    azja
    Moderator

    @warsztat-dom -> jakiego kernel’a używasz? Próbowałeś na innym? Co z log’ami, o które upominał się @aquila?

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #8455

    warsztat-dom
    Forumowicz

    Witam. Dzięki za zainteresowanie jednak nie miałem czasu na szukanie rozwiązań bo ten laptop jako serwer druku jest mi aktualnie potrzebny sprawny więc sięgnąłem po xubuntu na którego bolączkę czyli długi rozruch lekiem okazał się krótki wpis do gruba (video=SVIDEO-1:d). Xubuntu działa na prawdę bardzo płynnie dokładnie tak jak Manjaro przed nieszczęsnymi aktualizacjami które w pewnym momencie uniemożliwiły mi drukowanie przez sieć jak pisałem. Nie zakładam nowych tematów bo po sformatowaniu dysku nie ma to sensu. Jak już będę mógł zainstaluję Manjaro z distro 18 i wtedy ew. powalczymy bo brakuje mi paru rzeczy w ubuntu.
    Pozdrawiam.

Oglądasz 11 posty - 1 do 11 (z 11 ogółem)

Wątek ‘Zamrażanie w momencie otwierania programu video’ jest zamknięty.