Home › Fora › Forum wsparcia › Poradniki › Zarządzanie Androidem ADB przez WiFi
- This topic has 0 odpowiedzi, 1 uczestnika, and was last updated 9 years, 4 months temu by aquila.
- AutorPosty
- 13 lipca 2015 o 17:00 #580aquilaModerator
Witam
Android Debug Bridge (w skrócie ADB) to interfejs służący do komunikacji i zarządzania urządzeniem z Androidem na pokładzie z dowolnego komputera.
Nie będę się rozpisywał bo o ADB jest mnóstwo w internecie. Chcę tylko przedstawić alternatywę łączenia się z telefonem przez wifi.Telefon.
1. Musimy mieć zrootowany.
2. Pobieramy ten program ADB Tools (pewnie może być inny ale ja natrafiłem na ten). Instalujemy i dajemy mu prawa root (program sam powinien o to zapytać).
3. Przelączamy na wifi i klkikamy ApplyManjaro.
1. Instalacja pakietów:
sudo pacman -S android-tools android-udev
2. Pobieramy odpowiednią dla naszej architektury paczkę QtADB
3. Rozpakowujemy w dowolnym miejscu.Działania.
1. Wchodzimy do rozpakowanego katalogu, klikamy na QTADB i na początku podajemy ścieżkę do ADB /usr/bin (jest na filmie).
2. Później wybieramy Połącz→wifi i w nowym oknie podajemy adres, który jest w programie ADB Tools na telefonie (patrz zdjęcie wyżej). U mnie juz pamięta adres więc na filmie tego nie ma.
Jeśli wszystko poszło dobrze to program wygląda i działa mniej więcej tak.Aby uaktywnić zakladkę sms trzeba ściągnąć program QtADB.apk z tej samej strony co wczesniejszą paczkę i uruchomiamy na telefonie. U mnie jakoś nie chciało to dobrze działać.
To tylko jeden ze sposobów, alternatywa, propozycja bo rozwiązań łączenia się z telefonem jest wiele.
Komendy ADB można znaleźć na pierwszej lepszej stronie google.
Pozdrowienia - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.