Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Błąd aktualizacji-ffmpeg2.8
- This topic has 20 odpowiedzi, 7 uczestników, and was last updated 6 years, 5 months temu by aquila.
- AutorPosty
- 2 czerwca 2018 o 12:39 #7523pavbaranovForumowicz
Ostatnia dostępna 4kvideodownloader to 4.4.6.2295-2. Taka paczka jest w AUR od 25.03.2018. Paczki z serii 4.4.1 w AUR w ogóle nie było (więcej tu), a z tego co widzę, to w repozytoriach Manjaro też tej aplikacji nie ma. Skąd zatem wziąłeś taką wersję?
Budowanie paczke z AUR jest dość dobrze wytłumaczone. Polecam też wątek na tym forum, choć to wierzchołek góry dopiero.
Przy minimalnej ingerencji (czyli odpowiedzi wyłącznie na pytanie o nazwę paczki i licencję) debtap tworzy paczkę o nazwie 4kvideodownloader-4.4-1-x86_64.pkg.tar.xz (i m.in. dlatego nie polecam takich narzędzi), która przez pamac/octopi/yaourt/trizen itd. będzie widziana jako starsza (4.4) od wersji dostępnej w AUR (4.4.6.2295-2). Polecam korzystać z możliwości jakie są wbudowane w system (pacman+pacman-contrib), bowiem masz zdecydowanie lepszą kontrolę, a tworzona paczka (jeśli nie popełniasz błędów) ma m.in. prawidłową nazwę. Gotowiec dostępny tutaj. Przy korzystaniu z tego repozytorium musisz ściągnąć wszystkie 3 pliki jako „raw” lub sklonować całe repozytorium. Oczywiście przebudowanie ffmpeg2.8 jest konieczne.
2 czerwca 2018 o 14:41 #7524Robert75Forumowicz@warsztat-dom Po kiego te kombinacje? Czyżby dostępna wersja w AUR 4Kvideodownloader-a działa jakoś niestabilnie? Wydaje mi się że nie. To nie lepiej poczekać na aktualizacje w AUR?
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211102 czerwca 2018 o 14:41 #7525warsztat-domForumowiczNie mam włączonego AUR. Jadę na przerabianym .deb pobieranym ze strony 4kdownloadhelpera.
W menadżerze pakietów przy włączniku AUR jest ostrzeżenie o zagrożeniu stabilności więc sobie odpuściłem, wszystkie programy których używam mam a system jak dotąd działa mi bardzo stabilnie.2 czerwca 2018 o 14:53 #7526Robert75ForumowiczNie mam włączonego AUR. Jadę na przerabianym .deb pobieranym ze strony 4kdownloadhelpera.
W menadżerze pakietów przy włączniku AUR jest ostrzeżenie o zagrożeniu stabilności więc sobie odpuściłem, wszystkie programy których używam mam a system jak dotąd działa mi bardzo stabilnie.Mnie się wydaję że bezpieczniejsze jest korzystanie z AUR niż z Debtap.
Więcej na ten temat może coś powiedzieć @pavbaranov. Ja jestem zwykłym laikiem.Tak od siebie, to korzystam z Manjaro od 1,5 roku, i używam AUR w tym systemie (oczywiście w miarę rozsądku) i nigdy to nie wpłynęło żle na działanie systemu. Chciałbym dodać że mod @azja ostatnio się chwalił że na Manjaro Xfce ma zainstalowanych ponad 100 pakietów z AUR i system mu działa.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211102 czerwca 2018 o 16:11 #7527pavbaranovForumowiczO dżiza…
1. @warsztat-dom – nie korzystaj z rozwiązań niesystemowych (debtap), chyba że doskonale wiesz co robisz, a – o ile się nie mylę – doskonale nie wiesz.
2. @Robert75 – To co proponuję, to nie są kombinacje, a jedynie po prostu umożliwienie korzystania z nowszej wersji w odpowiedzi na informację @warsztat-dom. Niestety – oprogramowanie zamknięte i bóg jedyny raczy wiedzieć jakie są różnice.
3. @warsztat-dom – Nie „przerabiaj” na własną rękę, nawet debtapem itp., czegokolwiek. Nawet w AUR są doskonalsze paczki. Skoro widzisz, że Twoja paczka jest „starsza”, to skądś się to bierze – raczej AUR gdzieś włączony, ale to nie ma znaczenia. Info o „zagrożeniu stabilności” jakie się pojawia to idiotyzm yaourta itp. Generalnie „stabilność” to idiotyzm – odsyłam do dyskusji z @azja. Owa „stabilność” – to pierdoła wprowadzona wadliwym tłumaczeniem Debian Stable.2 czerwca 2018 o 16:46 #7528aquilaModeratorZamykam.
- AutorPosty
- Wątek ‘[SOLVED] Błąd aktualizacji-ffmpeg2.8’ jest zamknięty.