Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] GUFW nie uruchamia się
- This topic has 33 odpowiedzi, 6 uczestników, and was last updated 3 years, 12 months temu by azja.
- AutorPosty
- 24 lutego 2018 o 15:49 #6892Robert75Forumowicz
U mnie po uruchomieniu GUFW z terminala wygląda tak:
[robson@amd ~]$ gufw [robson@amd ~]$
Czyli zero problemów.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111024 lutego 2018 o 15:54 #6893Robert75ForumowiczAle za to u mnie nie chce się uruchomić I-NEX, ciekaw jestem czy u Ciebie działa.
Jeszcze jedno pytanie, czy Ty masz dodane do autostartu agenta uwierzytelniania PolicyKit? Bo jeżeli nie, to właśnie dlatego nie możesz uruchomić GUFW, ponieważ do jego uruchomienia trzeba podać hasło root-a.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111024 lutego 2018 o 17:01 #6895azjaModerator… przeważa pogląd, że to Python. Pojawiają się jednak inne kierunki poszukiwań lub zestawów Python/coś-jeszcze:
# Wayland (ale Ty używasz X11, prawda?);
# środowisko graficzne i styl. U mnie jest Xfce + Vertex-Maia-Dark. Komuś działało również z Adwaita. Mam drugą instalację, na której działa gufw: SwagArch + Xfce + ArcDark. Być może, to ślepy trop, ale przetestowanie kilku różnych styli, w ramach środowiska graficznego nie kosztuje wiele pracy;
# sposób potwierdzania uprawnień – przetestuj z gksudo lub su. U mnie próba uruchomienia po:$ su - # gufw
wywala error, taki sam, jak w jednym ze zgłoszeń błędu. Podobnie jak próba uruchomienia interface’u graficznego pod wayland’em z sudo.
… warto wgryźć się w oba wątki i popróbować – być może któraś sugestia w Twoim przypadku zadziała:
https://bugs.archlinux.org/task/52599
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gui-ufw/+bug/1592380
… @Robert75 -> gufw używa PolicyKit, ale nie wiem, czy zastosowanie sudo nie powinno wystarczyć. Podkreślam: NIE WIEM. Być może aplikacja, która używa PolicyKit nie ruszy bez tego. Warto sprawdzić ten trop.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
24 lutego 2018 o 18:13 #6898majoModerator@Robert75
I-NEX mi działa. Sugeruję Ci założyć oddzielny wątek z tym błędem.Wydaje mi się, że używam PolicyKit (mam pakiet polkit, będący zależnością guwf).
@azja
Używam:
– X11.
– XFCE + GNOME (te ikonki najbardziej mi pasują).
GUFW odpalałem także z Adwaita oraz Vertex-Maia (na marginesie – nie mogę patrzeć na te ikonki) i zawsze były te same błędy.
Uruchomienie gufw z poziomu su, też generuje te same błędy.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
24 lutego 2018 o 18:41 #6900azjaModerator… zawsze, w takich okolicznościach, warto:
# utworzyć nowego user’a (z takimi samymi uprawnieniami);
# przetestować problem na świeżaku.
————-
OT … ikony – jak wszystko – to rzecz gustu, ale również wywołują u mnie niesmak estetyczny, dlatego używam community/papirus-icon-theme (Papirus-Dark).Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
24 lutego 2018 o 20:24 #6901majoModeratorHmm..
Robi się ciekawie.
Po utworzeniu testowego, zwykłego użytkownika(na marginesie – bardzo dobry pomysł, przyda się w przyszłości), i przełączeniu na niego, gufw działa, zarówno przy domyślnym wyglądzie Manjaro (koszmarnie brzydkim, wg mnie), jak i przy moich ustawieniach:
– Menadżer okien
->Wygląd->Styl: Wallis
– Wygląd
->Styl: Xfce-kolors
->Ikony: GNOMEPo powrocie do głównego użytkownika, gufw znowu nie działa.
Po utworzeniu kolejnego użytkownika z uprawnieniami admina i przełączeniu na niego, gufw też działa.
Wniosek: coś jest skopane w ustawieniach systemu dla użytkownika głównego :(
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
25 lutego 2018 o 02:03 #6907Robert75ForumowiczWydaje mi się, że używam PolicyKit (mam pakiet polkit, będący zależnością guwf)..
To że używasz PolicyKit w to ja nie wątpię, ale czy masz go włączonego. Bo ja zrobiłem test, odznaczyłem go w sesji i uruchamianych programach, zrebootowałem system i chcąc uruchomić GUFW, program w ogóle nie reagował.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111025 lutego 2018 o 03:17 #6909azjaModerator… niekoniecznie musi być skopane, ale wygląda na to, że jakaś specyficzna konfiguracja 'czegoś’ generuje Twój problem.
… sprawdź, jak sugeruje @Robert75, czy masz uruchomione:
# polkit.service
systemctl status polkit
# Agent uwierzytelniania PolicyKit (Sesja i uruchamianie / Uruchamiane programy)Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
25 lutego 2018 o 03:41 #6910majoModeratorMam włączony. Jest zaznaczony w zakładce „Uruchamiany programy”, a komenda poniżej to potwierdza:
$ systemctl status polkit ● polkit.service - Authorization Manager Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/polkit.service; static; vendor preset Active: active (running) since Sat 2018-02-24 19:30:29 CET; 7h ago Docs: man:polkit(8) Main PID: 512 (polkitd) Tasks: 6 (limit: 4552) CGroup: /system.slice/polkit.service └─512 /usr/lib/polkit-1/polkitd --no-debug lut 24 19:30:28 pcn polkitd[512]: Started polkitd version 0.114 lut 24 19:30:29 pcn polkitd[512]: Loading rules from directory /etc/polkit-1/rul lut 24 19:30:29 pcn polkitd[512]: Loading rules from directory /usr/share/polkit lut 24 19:30:29 pcn polkitd[512]: Finished loading, compiling and executing 5 ru lut 24 19:30:29 pcn polkitd[512]: Acquired the name org.freedesktop.PolicyKit1 o lut 24 19:30:28 pcn systemd[1]: Starting Authorization Manager... lut 24 19:30:29 pcn systemd[1]: Started Authorization Manager. lut 24 19:30:58 pcn polkitd[512]: Registered Authentication Agent for unix-sessi
25 lutego 2018 o 04:13 #6911azjaModerator… no to trzeba szukać gdzie indziej. Skończyła się kawa, chwilowo pomysłów brak.
————-
OT … zły czas jest na server’ze, bo posty dodają się w przyszłości. Chyba, że straciłem poczucie czasu i już wiosna ;-)Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
6 marca 2018 o 01:36 #6989majoModeratorMały postęp.
Analizując podobny problem z GUFW (choć trochę inny, gdyż generuje inne błędy) wykonałem sugerowaną tam instrukcję:
sudo python3 /usr/lib/python3.6/site-packages/gufw/gufw.py
, w wyniku której, pojawiło się normalnie wyglądające okno GUWF (jak poniżej).
Niestety, jest to tylko połowa sukcesu, gdyż zarównoguwf
jak isudo gufw
generują ciągle te same błędy.O co tu może chodzić?
Attachments:
10 marca 2018 o 16:46 #7013majoModeratorMam kolejne wskazówki.
1. Po przełączeniu do TTY (Ctrl+F4), zalogowaniu się i ręcznym uruchomieniustartx
GUFW działa (zarówno w konsoli jak i z poziomu Menu).2. Ponownie analizując pojawiające się błędy https://pastebin.com/EaP3j2Gi skupiłem się na ostatniej linijce:
/usr/sbin/gufw-pkexec: linia 13: 2203 Naruszenie ochrony pamięci (zrzut pamięci) python3 ${LOCATIONS[${i}]} $1
Sprawdziłem, że plik/usr/sbin/gufw-pkexec
to tylko 13 linii, jak poniżej:#!/bin/bash LOCATIONS=( "/usr/lib/python3.6/site-packages/gufw/gufw.py" "/usr/lib/python3.6/dist-packages/gufw/gufw.py" "/usr/share/gufw/gufw/gufw.py" ) for ((i = 0; i < ${#LOCATIONS[@]}; i++)) do if [[ -e "${LOCATIONS[${i}]}" ]]; then python3 ${LOCATIONS[${i}]} $1 fi done
W 13-tej linii jest tylko
done
zamykające pętlę for.
Na dysku posiadam plik/usr/lib/python3.6/site-packages/gufw/gufw.py
, więc nie powinno być tu błędu.Sprawdziłem także plik
/usr/sbin/gufw
(jak poniżej), który, jak sadzę, wywołuje plikgufw-pkexec
i który dalej generuje błędy GUFW.#!/bin/sh c_user=$(whoami) pkexec gufw-pkexec $c_user
Eksperymentując (trochę po omacku) zamieniłem w tym pliku ostatni wiesz na:
sudo gufw-pkexec $c_user
.
Po tej zamianie:
–gufw
uruchomiane z konsoli startuje bez żadnych błędów,
– GUFW uruchamiane z Menu w ogóle nie startuje ( choć powinno, gdyż jest uruchamiane poleceniemgufw
, przypisanym do ikonki).Czy coś jeszcze mogę z tym zrobić?
12 marca 2018 o 00:01 #7020azjaModerator… zamieniłeś jedną komendę inną. No dobrze, ale nie wyjaśniłeś (oprócz tego, że 'po omacku’), czemu ma, to służyć. Czym różnią się się obie komendy (ja nie mam pojęcia). Bez tej wiedzy, pytanie co dalej jest bezprzedmiotowe.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
12 marca 2018 o 00:12 #7023majoModeratorCelem jest, aby
gufw
działało poprawnie. Po tej zmianie działa poprawnie w konsoli, jednak, nie wiem dlaczego, nie działa z poziomu ikonki Menu. Jeśliby udało się rozwiązać i ten problem (startu z poziomu ikonki), to można by było powiedzieć, że problemgufw
został rozwiązany.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
12 marca 2018 o 00:24 #7025azjaModerator… jeżeli działa, to można powiedzieć, że problem został rozwiązany, ale to jest podejście minimum. Ja chciałbym również wiedzieć dlaczego działa i dlaczego wcześniej nie działało. Jeżeli działam po omacku, bo nie wiem, co robią (oprócz tego, że 'rozwiązują’ mój problem) używane komendy, to muszę liczyć się z tym, że za chwilę gdzieś może mi wybić jakieś szambo. Inaczej – zabawa aparatem rentgenowskim może być fajna i pouczająca, ale nasuwa się pytanie: kiedy zaczną mi wypadać włosy?
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.