Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] GUFW nie uruchamia się
- This topic has 33 odpowiedzi, 6 uczestników, and was last updated 3 years, 12 months temu by azja.
- AutorPosty
- 12 marca 2018 o 02:05 #7026majoModerator
Generalnie masz rację, jeśli chodzi o konsekwencje „działania po omacku”.
Ale w tym przypadku, gdzie zmieniłem zawartość pliku/usr/sbin/gufw
, który (, o ile dobrze czytam i rozumiem treść tego 3-liniowego pliku,) służy tylko i wyłącznie do uruchomieniagufw
, nie powinny mieć miejsca inne skutki uboczne, wynikające z wprowadzonej zmiany. Jednak ze względu na moją jeszcze nieduża wiedzę linuksową, na wszelki wypadek, zaznaczyłem, że działałem trochę po omacku.Edit:
Rozwiązałem także problem uruchamiania GUFW z poziomu Menu, aktywując opcję „Uruchamianie w terminalu” w ustawieniach dla ikonki. Teraz kliknięcie na ikonkę GUFW powoduje otwarcie terminala, a tam już wszystko przebiega, tak jak w opcji uruchomieniagufw
bezpośrednio w terminalu.Jeśli ktoś nie znajdzie lepszego (z punktu widzenia zasad Linuksa) rozwiązania, to będzie można zamknąć ten wątek.
Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji, a w szczególności koledze azja :)
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
13 marca 2018 o 00:52 #7032azjaModerator… ciekawy patent z obejściem za pomocą uruchamiania w terminalu. Jak już go znasz, to pomysł wydaje się oczywisty, ale wcześniej trudno było go dostrzec, choć kłuł w oczy i napraszał się (człowiek jest niewolnikiem schematów). Wrzuciłem do skrzynki z narzędziami – będzie na zaś :-)
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
23 października 2020 o 20:17 #9022marius150plForumowicz1Może napiszę to dla potomnych, lecz w 2020 roku nadal jest z tym problem. Niedawno zainstalowałem Manjaro 20.1.2 z KDE Plasma i szukając rozwiązania z gufw trafiłem tutaj. Majo, dzięki Tobie udało się rozwiązać ten problem, tylko go trochę udoskonaliłem ;) Uruchamia się z terminala jak i z menu.
1. Edytowałem plik /usr/sbin/gufw-pkexec:
#!/bin/bash LOCATIONS=( ls -ld /usr/lib/python*/site-packages/gufw/gufw.py ls -ld /usr/lib/python*/dist-packages/gufw/gufw.py ls -ld /usr/share/gufw/gufw/gufw.py ) for ((i = 0; i < ${#LOCATIONS[@]}; i++)) do if [[ -e "${LOCATIONS[${i}]}" ]]; then python3 ${LOCATIONS[${i}]} $1 fi done
2. Edytowałem plik /usr/sbin/gufw, gdzie na końcu zamiast
pkexec gufw-pkexec $c_user
trzeba wstawić:pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY sudo gufw-pkexec $c_user
Mam nadzięję, że pomogłem i pozdrawiam.
26 listopada 2020 o 18:00 #9026azjaModeratorProblem rozwiązany kilka tygodni temu, *gufw* uruchamia się bez konieczności wprowadzania poprawek.
Przypominam, że to Forum ma charakter archiwalny i zapraszam na nowe:
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.