Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › LibreOffice Calc – złe wyświetlanie "Komentarza"
- This topic has 17 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 7 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 24 marca 2017 o 18:51 #3298carduForumowicz
Witam
„Komentarz” (żółte okienko z tekstem) źle się wyświetla gdy wskaże się komórkę kursorem. Wyświetla się sam tekst na zółtym tle bez okienka. Okienko wyświetla się prawidłowo po włączeniu komentarza na stałe.Manjaro zainstalowane kilka dni temu, dograne wszystkie aktualizacje i ręcznie pakiet języka polskiego bo się nie wgrał sam :(
Attachments:
25 marca 2017 o 08:10 #3301pavbaranovForumowiczMoże to kwestia jakiegoś ustawienia motywów, karnacji itp. Sprawdziłem u siebie: Arch, Plasma 5.9.4 + kdelibs 4.14.30 (niestety pod P5 ten pakiet jest wymagany przez LO do prawidłowego działania), LO 5.3.1 – problem nie występuje.
Napisz może z jakiego środowiska korzystasz, w przypadku któregokolwiek opartego o Qt5 sprawdź czy zainstalowana jest kdelibs. W tym też przypadku możesz spróbować uruchomić doraźnie LO poprzedzając wywołanie programu wyeksportowaniem SAL_USE_VCLPLUGIN, które może przybrać jedną z wartości gtk3, gtk, kde i gen. Teoretycznie wartość ta wprowadzana jest przez automat, który rozpoznaje na czym działa środowisko, w którym uruchamiane jest LO. Niekiedy jednak to zawodzi.25 marca 2017 o 13:24 #3306carduForumowiczDzięki za odzew.
Środowisko to KDE 4.14.30, plasma-desktop 5.9.3-4, kdlibs 4.14.30-1, LO 5.3.1.2.
Wywoływałem '$ SAL_USE_VCLPLUGIN=xxx localc’ używając gtk3, gtk, kde4, kde i gen, nie wiem czy to odnosiło skutek ponieważ nie zauważyłem żadnej zmiany w wyglądzie okna i menu programu. Problemik występuje na wszystkich wywołaniach.25 marca 2017 o 13:44 #3307pavbaranovForumowiczŻle wywołujesz. Jeśli z konsoli to:
export SAL_USE_VCLPLUGIN=gen && localc
Wygląd musi się zmieniać, szczególnie widoczne między gen a pozostałymi.25 marca 2017 o 20:49 #3315carduForumowiczTeraz widać różnice :). Wyświetla się dobrze dla 'gtk3′ za to menu wygląda gorzej. Dla 'gtk’ posypał błędami:
** (soffice:8289): WARNING **: Invalid borders specified for theme pixmap:
/usr/share/themes/Breath/gtk-2.0/../assets/line-h.png, borders don’t fit within the image** (soffice:8289): WARNING **: invalid source position for vertical gradient
25 marca 2017 o 21:48 #3316pavbaranovForumowicz1. Kiedy aktualizowałeś system?
2.pacman -Q gtk2
?
3.cat /etc/profile.d/libreoffice-fresh.sh
(i to samo dla *.csh)
4. Jakiego motywu używasz w Plasma?
5. Spróbuj zainstalować libreoffice-fresh-rpm na próbę i zobacz, czy jest to samo (nie musisz odinstalowywać wersji z repo, ale w /opt musisz mieć ok. 0,5GB).
6. Od 17.03 w Archu jest już LO 5.3.1 – pewnie w Manjaro jest ono już w testing lub unstable – możesz również spróbować zainstalować tę wersję, może ona coś zmieniła.26 marca 2017 o 17:30 #3317Gary58ForumowiczTak informacyjnie : mam tak samo, kilka dni temu instalowany system manjaro z kde, home czysty bez historii ustawień. Najnowszy kernel i aktualizacje , Libre Office Version: 5.2.6.2
Build ID: 5.2.6-1
CPU Threads: 4; OS Version: Linux 4.10; UI Render: default; VCL: kde4;
Locale: pl-PL (pl_PL.UTF-8); Calc: group.
Przy pierwszym najechaniu na komentarze wyświetlanie poprawne, przy drugim już nie jak wyżej w załączniku u kolegi. Komentarze świeżo zrobione i starsze tak samo.Może to poprostu błąd Libre Office.26 marca 2017 o 17:37 #3318pavbaranovForumowiczMoże to poprostu błąd Libre Office.
– tylko w takim przypadku dlaczego ja tego nie mam? Różnica to: wersja LO, nieco inny system (Arch vs. Manjaro; oczywiście inne wystroje, bo nie używam manjarowych); kernel nie ma tu nic do znaczenia – mam dwa i żadnych zmian nie powodują.
26 marca 2017 o 20:54 #3319Gary58ForumowiczTen sam świeży system z xfce i komentarze ok.
27 marca 2017 o 06:37 #3320pavbaranovForumowiczI to utwierdza mnie w przekonaniu, że wystrój/ustawienia dla Plasmy są wadliwe.
Najprościej sprawdzić:
– sprawdzić, a jeśli nie ma zainstalować:
— dla wystroju KDE: breeze-kde4, dla wystroju GTK – breeze-gtk, kde-gtk-config
– w systemsettings:
— ustawić Look&Feel na breeze lub breeze-dark
— sprawdzić, a w razie czego ustawić wystrój dla aplikacji GTK2/3 jako breeze-gtk
Teraz można się bawić w dostrajanie pluginów VLC w LO.
Zob. też: o dostosowywaniu wystroju LO, uzupełnienie i o samej kolorystyce; wszystko dotyczy wyłącznie wyglądu LO w Plasma 5.27 marca 2017 o 20:20 #3337carduForumowicz1. Kiedy aktualizowałeś system?
2.pacman -Q gtk2
?
3.cat /etc/profile.d/libreoffice-fresh.sh
(i to samo dla *.csh)
4. Jakiego motywu używasz w Plasma?
5. Spróbuj zainstalować libreoffice-fresh-rpm na próbę i zobacz, czy jest to samo (nie musisz odinstalowywać wersji z repo, ale w /opt musisz mieć ok. 0,5GB).
6. Od 17.03 w Archu jest już LO 5.3.1 – pewnie w Manjaro jest ono już w testing lub unstable – możesz również spróbować zainstalować tę wersję, może ona coś zmieniła.Mam małe opóźnienie, przepraszam.
1. „Na bieżąco” ale system postawiony ledwo kilka tygodni temu.
2. gtk2 2.24.31-1
3.$ cat /etc/profile.d/libreoffice-fresh.sh # to force a certain look'n feel #export SAL_USE_VCLPLUGIN=gen #export SAL_USE_VCLPLUGIN=kde4 #export SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk #export SAL_USE_VCLPLUGIN=gtk3
$ cat /etc/profile.d/libreoffice-fresh.csh # to force a certain look'n feel #setenv SAL_USE_VCLPLUGIN gen #setenv SAL_USE_VCLPLUGIN kde4 #setenv SAL_USE_VCLPLUGIN gtk #setenv SAL_USE_VCLPLUGIN gtk3
4. Motyw: Maia
5. Mam LO w wersji: 5.3.1.2 więc świeżynka ;)
breeze-kde4 5.9.3-1, breeze-gtk 5.9.3-1, kde-gtk-config 5.9.3-1 – było zainstalowane
Look&Feel: Bryza, dla gtk: Bryza – bez zmian
Zob. też – już nie dziś, zmiana czasu mnie wykańcza ale przejrzę. Dzięki.27 marca 2017 o 20:37 #3338aquilaModeratorZacznij używać BBCode bo nie dało się tego czytać ze zrozumieniem. Szanujesz swój czas, szanuj i nasz.
Teraz poprawiłem, następnym razem do kosza.9 kwietnia 2017 o 12:30 #3513carduForumowiczPrzeinstalowałem LO-fresh ale nic to nie dało. Próba instalacji 'libreoffice-fresh-rpm’ zakońcyła się błędem:
curl: (22) The requested URL returned error: 404 Not Found ==> BŁĄD: Błąd podczas pobierania https://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/5.3.0/rpm/x86_64/LibreOffice_5.3.0_Linux_x86-64_rpm.tar.gz Przerywam...
Cóż, ja się poddaję.
9 kwietnia 2017 o 12:55 #3514pavbaranovForumowiczStable obecnie to 5.3.2 – zmień numer wersji w PKGBUILDzie.
9 kwietnia 2017 o 13:58 #3515carduForumowiczDzięki ale wynik niepozytywny …
==> Sprawdzam pliki source za pomocą sha256sums... LibreOffice_5.3.2_Linux_x86-64_rpm.tar.gz ... NIE ZGADZA SIĘ ==> BŁĄD: Przynajmniej jeden plik nie jest poprawny! ==> BŁĄD:Makepkg nie był w stanie zbudować libreoffice-fresh-rpm. ==> Powtórzyć budowanie libreoffice-fresh-rpm?[t/N]
Powtórzenie budowania nie pomaga, ale nie ważne. Mam ważniejszy problem.
Tak na marginesie, instalując 'libreoffice-fresh’ doinstalowałem sam 'libreoffice-fresh-pl’ ponieważ nie został wybrany automatyczni ani na liście opcjonalnej. Podczas odinstalowania całego LO 'libreoffice-fresh-pl’ pojawił się jako zależność do usunięcia. Odznaczenie go powoduje błąd:Usuwanie wybranych pakietów... checking dependencies... error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies) Polecenie zakończone z błędami!
Nie jestem rasowym programistą, może się mylę ale dla mnie to jest nie normalne. Nie wiem czy to błąd w LO czy Octopi. To są drobiazgi ale bardzo źle wróżą na przyszłość, przyszłość Manjaro na moim PC ;) szczególnie że teraz mam problem z drukarką. Jak się nie uporam założę nowy wątek, chyba że „założę” nowy system …
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.